hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polisten 3 ilde El Kaide operasyonu

    Polisten 3 ilde El Kaide operasyonu
    expand

    İstanbul, İzmir ve Manisa il emniyet müdürlüklerinin 3 ilde eş zamanlı yaptıkları operasyonlarda İstanbul'da 23, İzmir'de 12, Manisa'da 3 olmak üzere 38 El Kaide terör örgütü üyesi gözaltına alındı. İstanbul Sultanbeyli'de dini esaslara göre eğitim verilen, medrese tipinde bir eğitim merkezi kurulduğu da ortaya çıktı.

    Zanlıların, El Kaide örgütünce hazırlanan, Kuran'ı Kerim hükümlerini içeren 'İslam Anayasası'nı kendilerine göre düzenledikleri, devlet memurlarını kafir, 19 Mayıs törenlerini felaket olarak nitelendirdikleri, zina yapan evli kadınlara recm, bekarlara 100 sopa atılması uygulanmasına inandıkları, işledikleri gasp ve soygun suçlarını günah olarak görmeyip her türlü gelirin Müslüman için serbest olduğunu kabul ettikleri ortaya çıktı.

    Örgüt üyelerinin kurdukları eğitim merkezlerinde, kendi çocuklarına  dini ve siyasi eğitim verdikleri belirlendi.

    Polis helikopterle baskın düzenledi. Gaziantep'te 1 polis memurunun ölümünden sonra daha dikkatli davranan polis, termal kameralarla da operasyonu yönetti.

    Örgütün asıl liderinin Mustafa Güneş olduğu, ancak Güneş'in 6 ay önce Mısır'a gittiği, örgütün liderliğini de  Ekrem Karakuş'a bıraktığı belirlendi.

    Aydınlatılan eylemler

    İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul'da gözaltına alınan örgüt üyelerinin, bu yıl içerisinde  Pendik'te bir kişinin silahla öldürülmesi ve bir kişinin de yaralanması, Maltepe'de bir kahvehane sahibinin silahla tehdit edilmesi ve bu olayın ardından kendilerini takip eden polislerden birinin yaralanması, Maltepe'de  bir kuyumcunun uzun namlulu silah tehdidi ile gasp edilmesi ve işyerindeki bir kişinin silahla vurularak  yaralanması, Sultanbeyli, Pendik, Küçükçekmece ve Ümraniye'de 4 sigara dağıtım aracının gasp edilmesi, 3
    ayrı ilçede 4 otomobilin çalınması olaylarına karıştıklarının belirlendiğini kaydetti.

    Cerrah, örgüt üyelerinin üst ve evlerinde yapılan aramalarda, 7 ruhsatsız tabanca, 2 pompalı tüfek, bir enjektör atan silah, bol miktarda örgütsel doküman, sahte nüfus cüzdanı, 4 çalıntı otomobil ile oluşturdukları eğitim merkezindeki öğrencilere verilen karne ve takdirnamelerin ele geçirildiği açıkladı.

    Kuyumcuyu çarşaf ve kaleşnikof ile soymuşlar

    Terör örgütü El Kaide üyesi şüphelilerden 3'ünün, Maltepe'deki kuyumcu soygununu, giydikleri çarşaf ve bu çarşafın altına gizledikleri kaleşnikof marka otomatik tüfek ile gerçekleştirdikleri anlaşıldı.

    Örgüt üyelerinin soygun sırasında, ateş açarak kuyumcuyu da yaraladıkları belirtildi.

    Medrese tipinde eğitim merkezi

    Aynı kişilerin, Sultanbeyli'de dini esaslara göre eğitim verilen, medrese tipinde bir eğitim merkezi kurdukları, bu okullarda, en küçüğü 5 yaşında olan ve devlet okullarına gönderilmeyen çocukların eğitildiği bildirildi.

    Sözde eğitim merkezinde çocuklara verilen karnelerde, öğrencilerin davranışlarının, "itaat", "edep", "haya" ve "kararlarında adalet" gibi başlıklar altında değerlendirildiği öğrenildi.

    Başarılı öğrencilere, takdir belgesi verildiği ancak belgelerde, öğrencilerin soyadlarının kullanılmadığının da dikkat çektiği belirtildi.

    İstanbul'daki operasyon

    İstanbul'da, terör örgütü El-Kaide'ye yönelik operasyon kapsamında adliyeye gönderilen 23 kişiden 12'si, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevkedildi.

    Terör örgütü El-Kaide mensuplarının yakalanması için İstanbul, İzmir ve Manisa'da eş zamanlı gerçekleştirilen operasyon kapsamında İstanbul'da gözaltına alınan 23 kişi, Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Savcılığında sorgulandı.

    Bu kişilerden Ahmet Aydoğan Emre A, Ali I, Ekrem K, Emrah G, Feryat G, Fuat G, Harun Ş, Mustafa Y, Turgay Y, Üzeyir S, Yasin T. ve Yusuf E, tutuklanmaları istemiyle İstanbul nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine sevkedildi.

    Diğer 11 kişi ise savcılıktan salıverildi.

    Savcının, "terör örgütü El-Kaide'ye üye olmak" ve "yağma" gibi suçlardan mahkemeye sevk ettiği 12 kişiden Emrah G'nin "adam öldürmek" suçundan da tutuklanmasının istendiği belirtildi.

    İzmir'deki operasyon

    Terör Örgütü El-Kaide üyesi oldukları iddiasıyla İzmir'de yakalanan 12 zanlı, savcılıktaki sorgularının ardından, tutuklanma istemiyle mahkemeye sevkedildiler.

    Alınan bilgiye göre, İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde işlemleri tamamlanan terör örgütü El-Kaide üyesi oldukları öne sürülen 12 zanlı, terör suçlarına bakan savcı tarafından ifadeleri alındıktan sonra, tutuklama istemiyle mahkemeye gönderildiler. 7 zanlı mahkemede serbest bırakıldı.

    Bu arada İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin, terör örgütü El-Kaide üyesi zanlılarının adreslerinde ve gösterdikleri yerlerde yaptıkları aramalarda, Afganistan'daki Türk askeri birliklerinin bulunduğu tesislere ait krokilerin ele geçirildiği öğrenildi.

    Terör örgütü üyelerinin bu krokileri nasıl ele geçirdiklerinin araştırıldığı bildirildi.

    Yurtdışında eğitim almışlar

    Zanlıların Çeçenistan, Pakistan, Afganistan, Irak, Doğu Türkistan gibi ülkelerdeki örgüt kamplarında eğitim alan teröristlerle Türkiye'de irtibat kurdukları, büyük şehirlerde örgütün hücre yapısını oluşturarak, ülke çapında ses getirecek eylemler yapma hazırlığında oldukları öne sürüldü.

    İzmir'de yakalanan 12 zanlının, 2 gün önce İstanbul'da gözaltına alınan terör örgütü El Kaide üyesi olduğu iddia edilen 23 kişiyle İstanbul'da bazı soygun ve gasp olaylarını gerçekleştirdiklerinin belirlendiği ileri sürüldü.

    Soygun paralarıyla mühimmat

    "Selefilik/vehabilik" olarak bilinen dini anlayışa sahip olan örgüt elemanlarının, cihat bölgeleri olarak adlandırdıkları bölgelerde eğitim aldıkları, kuyumcu soygunu ve gasp olaylarından elde edecekleri paralarla silah ve mühimmat temin ederek Türkiye'deki ABD, İsrail ve Rusya gibi ülkelere ait ve bu ülkelerle iş yapan firmalara yönelik eylem yapmayı planladıkları iddia edildi.

    Zanlıların adreslerinde ve gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda ruhsatsız 1 tabanca, 49 mermi, 8 bilgisayar, çok miktarda örgütsel doküman, kitap, gazete ve dergiler ile 550 CD ele geçirildi.

    İslam Anayasası

    Terörle mücadele ekiplerinin aramasında terör örgütü El Kaide tarafından hazırlandığı belirlenen sözde bir İslam anayasası bulundu.

    "Kanun koyma ve hukuk nizamını vaaz etme yetkisi sadece Allah'tadır" cümlesiyle başladığı öğrenilen sözde anayasada hakimiyet, din ve devlet bütünlüğü, birlik, beraberlik ve kardeşlik meseleleri ile mahkemeler gibi bölümlerin yer aldığı belirtildi.

    Alternatif anayasalarını, Temel İlkeler, Hakimiyet, Din Devlet Bütünlüğü, Birlik Beraberlik Kardeşliği gibi maddelere ayıran örgüt üyelerinin, 1961 Anayasası'yla mukayese yaptıkları, ayetlerle hüküm kurdukları kaydedildi.

    Bekar zina yapana 100 sopa

    Zanlıların, anayasalarında, devlet memurlarını kafir, 19 Mayıs törenlerini, "Genç yaşta kızların baldırlarını, bacaklarını açıpta arkadan seyretmek, şehvet duygularını canlandırmaktadır. Bu İslam anayasasına sığmadığı gibi hiçbir vicdanda kabul etmemektedir" duygusuyla felaket olarak nitelendirdikleri, zina yapan evli kadınlara recm, bekarlara, açık alanda 100 sopa atılması uygulanmasına inandıkları, işledikleri gasp ve soygun suçlarını günah olarak görmeyip her türlü gelirin Müslüman için serbest olduğunu kabul ettikleri ortaya çıktı.

    İslam'da heykel yapılması ve fotoğrafın haram olduğuna inanan zanlıların, sözde anayasalarında, Mustafa Kemal Atatürk'ü kastederek, okullarda ve resmi kurumlarda fotoğraf ve heykellerinin bulunmasıyla, oralara melek girmediğini, şeytanın girdiğini düşündükleri anlaşıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow