hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İBB: "İstanbul'un hava kalitesinde sorun yok"

    İBB: İstanbulun hava kalitesinde sorun yok
    expand

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hava kalitesi ölçümlerinin kentin 10 değişik noktasına kurulan istasyonlarla anlıki zlendiğini, ölçümlerde olumsuz veri elde edilmediğini bildirdi.

    İBB'den yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın ve yayın organlarında İstanbul'da hava kalitesiyle ilgili haberler yer aldığı anımsatıldı.

    Hava kalitesi ölçümlerinin Çevre Koruma Daire Başkanlığı'nca kentin 10 değişik noktasına kurulan istasyonlarla anlık izlendiği belirtilen açıklamada, bu ölçümlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin www.ibb.gov.tr adresli internet sitesinde yayımlandığı kaydedildi.

    Tüm ölçümlerde İstanbul'da hava kalitesiyle ilgili olumsuz bir veri elde edilmediği vurgulanan açıklamada, gün içerisinde kent aktivitesine bağlı meydana gelen kısa süreli değer değişimlerinin tümünün "çok iyi-iyi" kalitesi sınırları içerisinde seyrettiği belirtildi.

    Açıklamada, web sitesinde hava kalitesini gösteren 1'den 6'ya kadar olan değerler incelendiğinde 1 ve 2 değerlerinin "iyi" ve "orta" değerleri yansıttığının görüleceği ifade edildi.

    Belediye açıklamasında, "Günün neredeyse bütününde 1 olan değerin kısa bir süre 2 değerine çıkması ne kükürt, ne karbon, ne de azot miktarının artışından kaynaklanmaktadır.Nadiren 2 değerine ulaşması, bütün metropollerde görülen partikül madde (toz) miktarının artışı dolayısıyladır ve çok kısa sürelidir. Partikül maddenin de asıl kirletici olmadığı bütün teknik elemanlar tarafından bilinmektedir. Hava kalitesinin kömür yakıtı ile kötüleşmesi için partikül maddede (toz) değil, kükürt, karbon ve azot miktarlarında artış tespit edilmesi gerekir" denildi.

    Açıklamaya, "Bu kirleticilerin sınır değerleri, bütün uluslararası değerlerin ve Hava KaliteKontrol Yönetmeliği'nde belirtilen limitlerin altındadır. İstanbul genelinde budeğerlerde hiçbir artış yoktur. Temel kirletici parametresi olan kükürtdioksit,1994'ten beri hiçbir zaman aşılmamıştır. Aksine, doğalgaz aboneliğinin vekullanımının artmasına paralel bir gelişme göstererek azalmış ve bugün minimumseviyeye inmiştir" diye devam edildi.

    Kömür kullanımı

    Bir gazetedeki "Bedava zehir" başlıklı haberin dayanağı olarakgösterilen evin, "doğalgaz abonesi olmadığı" belirtilen açıklamada, "Doğalgazdan kömüre geçiş hiçbir zaman söz konusu olmamıştır. Doğalgaz peteğine ve sobaya aynı resimde yer vererek, doğalgazdan kömüre geçildiği izlenimi verilmiştir. Bütün bu hususlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı ekiplerince tespit edilmiştir. Yandaki evde ise kömür değil, odun kullanılmaktadır. Her ikisi de 'sosyal yardım kömürü' almamışlardır" denildi.

    İstanbul genelinde 2007'de 117 bin ton, 2008'de ise 129 bin ton sosyalyardım amacıyla kömür dağıtıldığı bildirilen açıklamada, dağıtılan kömürde bariz bir artış olmadığı, sosyal yardım kömürünün, kullanılan toplam kömür içerisindeki payının yüzde 12 düzeyinde kaldığı anlatıldı.

    Açıklamada, 1994'te İstanbul'da toplam 10 milyon ton olan kömür tüketiminin, 2008'de yüzde 12'si sosyal yardım kömürü olmak üzere 900 bin ton seviyesine indiği kaydedilerek, "Bu rakamlar çok dramatik bir azalmayı gözler önüne sermektedir. Bu gerçekler 'Bedava zehir' haberinin dayanaksız olduğunu ortaya koymaktadır" ifadesine yer verildi.

    Doğalgaz tüketimiyle ilgili verilerin "kömür kullanımının arttığı" iddialarını desteklemediği vurgulanan açıklamada, 2005'te konutlarda 3 milyon 6 bin doğalgaz abonesine karşılık, tüketilen doğalgaz miktarı 3 milyon 70 bin metreküp, 2008'de 3 milyon 944 bin doğalgaz abonesine karşılık 3 milyon 400 bin metreküp gaz tüketimi olduğu (2008 gaz tüketim rakamlarına aralık ayı dahil edilmedi) bildirildi.

    Açıklamada, doğalgaz tüketiminin konutlarda değil, sanayide azaldığı, sanayide ise 2007'de 622 milyon metreküp tüketimin, 2008'de 575 milyon metreküpe düştüğü belirtildi. Sanayide azalan tüketimin kömürle karşılandığının iddia edilemeyeceği kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow