hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de "Osmanlı Bahçesi" açıldı

    ABDde Osmanlı Bahçesi açıldı
    expand

    ABD'nin St. Louis kentinde bulunan Missouri Botanik Bahçesi'nde, geleneksel Türk bahçe kültürünü yansıtan "Osmanlı Bahçesi" açıldı.

    Merkezi ABD'de bulunan Türk Kültür Vakfının desteğiyle gerçekleştirilen açılış töreninde, Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Kenan İpek de yer aldı.
     
    Açılış çerçevesinde, Türk Kültür Vakfı ve Missouri Botanik Bahçesi'nce düzenlenen konferansta, projenin danışmanlığını yapan Prof. Dr. Nurhan Atasoy da "Türklerin bahçe kültürünün Batı dünyasına etkisi" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

    Geleneksel Osmanlı bahçe mimarisi özelliklerini taşıyan "Bakewell Osmanlı Bahçesi", çeşmesi, çardağı ve şadırvanın yanı sıra, siklamen, zambak, sümbül, lale, anemon, nergis, karanfil, yasemin, gül, şakayık, çınar, turunç, nar gibi 9 bin çeşit egzotik çiçek, bitki ve ağaç ile Türk bahçelerinin zenginliğini yansıtıyor.

    Türk Kültür Vakfı'na göre, Missouri Botanik Bahçesi içindeki Osmanlı Bahçesi'ne ismini veren Bakewell ailesinin Osmanlı İmparatorluğu ile bağları, II. Mahmut'un Fransız asıllı annesi Nakşidil Valide Sultan ile akrabalıklarına dayanıyor. Nakşidil Sultan'ın akrabası olan babaları Edward L. Bakewell'den Osmanlı saray hikayeleri dinleyerek büyüyen ve babalarının ABD'de bir Osmanlı bahçesi kurulması yönündeki vasiyetini yerine getirmek üzere uzun yıllar çalışma yapan Ted ve Anderson Bakewell kardeşler, bu vasiyeti, Missouri Botanik Bahçesi içinde kurdukları Osmanlı Bahçesi ile hayata geçirdi.

    St. Louis kentinde yaşayan mimar Fazıl Sütçü'nün katkıda bulunduğu Bakewell Osmanlı Bahçesi'nin, her yönüyle Türk bahçe kültürünü yansıtmasına özen gösterildiği belirtiliyor. Bahçe köşkü ve yan duvar süslemeleri gibi ayrıntıları ise sanatçı Semih İrteş'in hazırladığı kaydedildi.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow