hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama: "Kyoto'yu imzalamama kararı hatalıydı"

    Obama: Kyotoyu imzalamama kararı hatalıydı
    expand

    Tophane-i Amire'de gençlerle bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, küserel ısınma konusunda açık konuştu. Obama, "Size yalan söylemek istemiyorum, küresel ısınmayla mücadele büyük, zor ve maliyetli bir proje olacaktır" dedi.

    Obama, bir öğrencinin küresel ısınmayla ilgili "ABD, Kyoto Protokolü'nü ne zaman imzalayacak" sorusunu cevaplandırdı.

    "Birçok kişinin bildiği gibi dünya ısınıyor, bunun karbon gazlarından kaynaklandığını biliyoruz" diyen Obama, "Biz yakın gelecek için adım atmazsak, ısı dereceleri 3, 4, 5 derece ısınacak. Deniz seviyeleri yükselince İstanbul gibi şehirlere ne olur, değişen hava durumlarının sonuçları aşırı olabilir" diye konuştu.

    Bu konunun ciddi bir biçimde ele alınması gerektiğini ifade edene Obama, Kyoto'yu ABD, Çin ve birkaç ülkenin imzalamama kararı aldığını belirterek "Ben bu kararın hatalı olduğunu düşünüyorum. ABD en büyük karbon üreticisi, Çin nüfusu fazla olduğundan ABD'nin değerlerine yaklaşıyor" şeklinde konuştu.

    Yakın gelecekte uluslararası bir anlaşma yapmaları gerektiğini söyleyen ABD Başkanı, "Kyoto Protokolü'nü imzalamamız artık anlamlı değil, çünkü anlaşmanın süresi bitmek üzere. Bu nedenle Kopenhag'da yapılacak ve yeni bir anlaşmanın temellerinin atılacağı konferansa ABD olarak hazırlanıyoruz" dedi.

    Küresel ısınmayı engellemek için bütün dünyada eş zamanlı olarak hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Obama, "Bunun birkaç unsuru var. Bunu her yerde yapabilmek için bilgi ve teknolojiyi paylaşıyor olmalıyız. Kullandığımız enerji miktarını azaltma kararı vermek sonuçları itibariyle kritik bir çözümdür. Şunu da düşünmeliyiz: Bu büyük, zor ve maliyetli bir proje olacaktır" diye konuştu.

    "Size yalan söylemek istemiyorum" diyen Obama, "Ansızın hadi fabrikanızı değiştirmeniz gerekiyor derseniz, bu fabrika sahibi için yüklü bir maliyet anlamına gelir. Aynı şekilde başka bir yolla elektrik üretelim dersek, bunun maliyeti de tüketicilere yansır, faturalar artar. Dolayısıyla ortak hareket edebilmek için büyük bir siyasi mücadele vermemiz gerekiyor.  Bütün ülkelerde mutabakatın sağlanması için gençlerin bu işe el atması, siyasette aktif olup kendi siyasetçilerinin tepkisiz kalmamalarını sağlamaları çok önemli" diyerek açıklamasını bitirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow