hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye havası AB direktiflerinde izlenecek

    Türkiye havası AB direktiflerinde izlenecek
    expand

    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Türkiye'ye ilişkin hazırlanan, "Çevresel Performans İnceleme Raporu"nda, havanın AB direktiflerine uygun şekilde izlenmesi için 200'ün üzerinde ek hava kalitesi ölçüm istasyonuna gerek duyulduğu belirtildi.

    Raporda, şehirlerde yıllık ortalama kükürtdioksit konsantrasyonları ve parçacık madde azaltılmasına ilişkin yönelimler bakımından 2002-2008 yılları arasında genel bir ilerleme kaydedildiği ifade edilerek, Ankara, Gaziantep, İzmit, Samsun, Sivas ve Diyarbakır gibi şehirlerde kirlilik konsantrasyonlarının özellikle kış mevsiminde 260 mikrogram/metreküpün altına düştüğü kaydedildi.

    Bu ilerlemenin, konut ısıtmadaki önemli değişikliklerin göstergesi olduğuna işaret edilen raporda, bazı şehirlerde kömürün yerini doğalgazın aldığı, 2005 yılında yüksek kükürtlü kömür kullanımının yasaklandığı hatırlatıldı.

    Bu durumun sonuçları olarak, kış mevsimindeki kükürtdioksit konsantrasyonunun Samsun'da 33, Diyarbakır'da 59 birime düştüğü ifade edilen raporda, "Ortalama yıllık kükürt dioksit ve Parçacık Madde konsantrasyonları uzun vadeli hedef limit değerin altındadır" denildi.

    Raporda, iyi gelişmelere karşın sanayinin büyümeye devam ettiği Bursa, Denizli, Kayseri ve Kütahya gibi şehirlerde kükürtdioksit ve parçacık madde konsantrasyonlarının düşmediği belirtilerek, bu illerde ortalama kış konsantrasyonlarının Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği değerleri aştığı ifade edildi.

    Uygulamaların sağlığa etkisi


    Uygulamaların sağlık yönündeki etkilerine de değinilen raporda, ilgili direktiflere uyulmasının sağladığı faydalara ilişkin, "AB'nin hava ile ilgili direktiflerine tam uyum yoluyla hava kirliliğinin azaltılmasının faydalarının (sağlık harcamalarının azalması, iş gücü üretkenliğinin artması, refahın artması) yaklaşık 3-9 milyar euro olduğu tahmin edilmektedir. Doğalgaz kullanan illerin başka fosil yakıtlar kullanan diğer illerle karşılaştırıldığı bir çalışma, hava kalitesine bağlı solunum hastalıklarının, iki il grubunda sırasıyla yüzde 5 ve 8 olduğunu ortaya koymuştur" denildi.

    Raporda, kükürtdioksit ve parçacık madde konsantrasyonlarının ülke çapında izlendiği belirtilerek, Çevre ve Orman Bakanlığı, bağlı müdürlükler ve üniversitelerin çalışmalarıyla izleme ağının geliştirildiği bildirildi.

    Her ilde en az bir ölçüm cihazı bulunduğu belirtilen raporda, sonuçların düzenli olarak Türkiye İstatistik Enstitüsüne gönderildiği, verilerin kurumun web sitesinde yayınlandığı ve normal değerlerin aşılması durumunda gerekli önlemlerin alındığı ifade edildi.

    Raporda, hava kalitesiyle ilgili bilgilerin yerel televizyon ve radyolarla kamuoyuna duyurulduğu anlatılarak, "Genel olarak, izleme uygulamalarında ilerleme kaydedilmiştir, ancak ülke çapında kirliliğin henüz tam ve güvenilir bir resminin çıkartılamadığı görülmektedir. Ağlar henüz tamamlanmış değildir ve veri toplama ve işleme personeli ile ekipman açığı devam etmektedir. Yatırım planlama çalışmasına göre havanın AB direktiflerine uygun şekilde izlenmesi için 200'ün üzerinde ek hava kalitesi ölçüm istasyonuna gerek duyulmaktadır" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow