hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İdrarı geri püskürten duvar

    İdrarı geri püskürten duvar
    expand

    İngiltere'de duvara idrar yapanlar, kendi idrarlarıyla ıslanma tehlikesi içinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Londra'nın doğusundaki Hackney Belediyesi gece hayatının yoğun olduğu Shoreditch ve Dalston mahallelerinde bazı duvarları, idrarı geri püskürten boyayla kapladı. Hackney Belediyesi duvar ve kaldırımlardaki idrarı temizlemek için senede 100 bin sterlin harcıyor.

    Belediye 2015 yılında 500'den fazla kişiye kamuya açık alanda idrar yapmaktan ceza kesti. Belediye Meclisi'nin Mahalleler ve Sürdürebilirlik'ten sorumlu üyesi Feryal Demirci "Kimse kendi kapısının önüne idrar yapıldığını görmek istemez. Buna karşın insanlar, sakinlerimizin evlerinin ve esnafın dükkanlarının önüne yapmayı sürdürüyor. Eğer para cezası almak insanları caydırmıyorsa belki idrarla ıslanma tehlikesi caydırır" diyor.

    Nasıl yapıyor?

    Duvarın yüzeyinde hava bariyeri oluşturan boya, sıvının tamamen geri püskürtülmesini sağlıyor. ABD şirketi Ultra Tech tarafından üretilen boya, idrarın duvarlara sızarak leke ve koku yaratmasını da engelliyor.

    Feryal Demirci, yaklaşan Noel ve Yılbaşı eğlencelerini kastederek insanlara sorumluluk içinde ve "çevrede yaşayanları da düşünerek" eğlenme çağrısı yapıyor.

    Boyayı İngiltere'de ilk defa kullanan Hackney Belediyesi, iki bölgedeki duvarlar için 1000 sterlin ödedi. 

    İdrarı geri püskürten boya daha önce San Francisco'da, ondan önce de Almanya'da kullanılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow