hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere: İmam Katada'nın sınırdışı kararına onay

    İngiltere: İmam Katadanın sınırdışı kararına onay
    expand

    İngiltere'de en üst hukuk mercii kabul edilen Lordlar Kamarası Hakimler Kurulu, radikal söylemleri ve eylemleri yüzünden bölge mahkemesinde yargılanan radikal imam Ebu Katada hakkında verilmiş olan sınırdışı ve Ürdün'e iade kararını onayladı.

    Beş kişilik kurulun ittifakla aldığı kararda, Ebu Katada'nın bölge mahkemesi kararına yaptığı itiraz reddedildi.

    48 yaşındaki Ürdün asıllı din adamı Katada, Ürdün'de suçlanmasına yol açan delillerin işkenceyle elde edildiğini belirterek, sınır dışı ve iade kararına karşı çıkmıştı.

    Lordlar Kamarası kararının ardından, Katada'nın sınır dışı ve iade süreci İçişleri Bakanı Jacqui Smith'in oluru ile başlayabiliyor ancak pratikte, bu kararın uygulanabilir olması için, AHİM'in de davayı ele alıp karara bağlaması beklenecek.

    Yüksek Mahkeme, Katada'nın, "Ürdün'de hakkında yapılan suçlamaların işkence sonucu elde edilen delillere dayandığı ve gıyabında yapılan yargılamanın adaletli olmadığı" yolundaki savunmasını haklı bulmuş ve sınır dışı kararını geçen yıl bozmuştu.

    Katada kelafetle serbest bırakılmış, ancak daha sonra "kaçma ihtimali" göz önünde tutularak yeniden tutuklanmıştı. Savcılık ise Yüksek Mahkeme'nin bozma kararına Lordlar Kamarası Hakimler Kurulu nezdinde itiraz etmişti.

    Ebu Katada, 11 Eylül saldırılarının ardından radikal görüşleri nedeniyleAvrupa'da tutuklanan ilk din adamı olmuştu. Yargılama sürecinde bir yargıç Katada'yı Usame Bin Ladin'in Avrupa'daki sağ kolu olarak nitelemişti.

    Katada hakkında, Ürdün'de bombalı saldırılara karışma suçlamaları bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow