hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    THY uçağı inişte düştü; 3'e ayrıldı: 9 ölü

    THY uçağı inişte düştü; 3e ayrıldı: 9 ölü
    expand

    Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Amsterdam seferini yapan yolcu uçağı, 127 yolcu ve 7 kişilik mürettebatıyla Schiphol Havaalanı'na inişte piste ulaşamadan tarlaya düştü ve 3 parçaya ayrıldı. Kazada 3'ü pilot 9 kişi öldü, 6'sı ağır 84 kişi yaralandı. Ölen pilotlardan birinin kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan olduğu belirtildi. Yetkililer, ölen yolcuların kimliklerinin bugün açıklanacağını duyurdu. Uçağın kara kutusu da bulundu.

    Kazanın ardından bir açıklama yapan Schipol Havalimanı Müdürü de, kazanın nedenini söylemek için henüz erken olduğunu, ancak büyük ihtimalle uçağın benzininin az oluşundan kaynaklandığını bildirdi.

    Kazadan sonra ilgili birimlerin hemen müdahale ettiğini, ambulans ve kurtarma ekiplerinin vakit kaybetmeden olay yerine ulaştığını bildiren yetkililer, her türlü imkanın seferber edildiğini belirtti.

    Hollandalı yetkililer akşama doğru bir basın toplantısı daha düzenledi ve ölü sayısını 9 olarak verdi.

    Yetkililer, kazada yaralanan 84 kişinin 11 farklı hastaneye sevk edildiğini söyledi. 6 kişinin durumunun kritik olduğunu belirten yetkililer, ayrıca 5 kişinin daha ağır yaralı olduğunu kaydetti. Hollandalı yetkililer, 31 kişinin yaralarının niteliğinin henüz belirlenemediğini ifade etti.

    Yolcu yakınlarını taşıyan bir uçak da Amsterdam'a gitti. Uçakta 70 yolcu yakını ile 14 psikolog bulunuyordu.

    Hollanda Ulaştırma Bakanı Camiel Eurlings, THY uçağının kaza nedeninin henüz bilinmediğini, "uçağın bir motorunun önceden düştüğü" gibi iddiaların tümünün spekülasyon olduğunu, kazanın nedeninin ancak kara kutuların incelenmesinden sonra anlaşılabileceğini söyledi.

    Eurlings, şimdi kendi açılarından en acil işin "ölü sayısının artmamasını sağlamak olduğunu" vurgulayarak, "Bunun için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

    Bakan, ölenlerin isimlerinin açıklanmasının hassas bir konu olduğunu, kesin bir liste elde etmeden bu açıklamayı yapamayacaklarını belirterek, "Bugün ilerleyen saatlerde listeyi açıklamış oluruz" ifadesini kullandı.

    Kara kutu Paris'e gönderilecek

    Hollandalı yetkililer, Amsterdam'da düşen THY uçağının kara kutusunun alındığını ve incelenmesi için Paris'e gönderileceğini açıkladı.

    Haarlemmermeer Belediye Başkanı L. N. Weterings de bir basın toplantısı düzenleyerek, kazada yaşamını yitiren ve yaralanan yolcuların kimlik belirlenmesi işleminin, listelerde yapılan karşılaştırmalar yüzünden zaman aldığını, bu nedenle de yarından önce açıklamayacağını belirtti.

    Weterings, geçmiş kaza deneyimlerinin; isim listelerinin yüzde 100 güvenceli olmadıkça açıklanmamasını gerektirdiğini, bu nedenle hem THY listesindeki isimlerin, hem de kendilerindeki isimlerin tek tek hastanelerdeki yaralılar ve yakınlarına sorularak doğrulandığını, bunun çok zaman aldığını açıkladı.

    Yakınları hakkında bilgi almak isteyenler için Hollanda'daki Türkçe bilgi hattı: 00 31 23 567 63 75 - 78

    Hollanda içinden yakınlarıyla ilgili bilgi almak isteyenler de "0900 1852" numaralı telefonu arayabilecek.

    www.thy.com.tr adresinde yolcu yakınlarının bilgi almak için "0800 219 80 35" numaralı telefonu arayabilecekleri bildirildi.

    TÜRK MAKAMLARI

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
    , THY uçağının Hollanda'da inişi sırasında meydana gelen kaza ile ilgili olarak, "Kazada 9 kişinin hayatını kaybettiği, Hollanda makamlarınca bize bildirildi" dedi.

    Yaralılardan bir kısmının durumunun ağır olduğunu öğrendiklerini ifade eden Bakan Yıldırım, "Daha sonra bu yaralılardan 9'unun hayatını kaybettiği Hollanda makamlarınca bize bildirildi. Tabi kimlik tespitleri devam ediyor. Şuaşamada son durum bu" diye konuştu.

    Bakan Yıldırım, kaptan pilot ve ikinci pilotun konularında uzman çok tecrübeli pilotlar olduğunu vurgulayarak, "Bu kazanın oluşumunda ölü sayısının artmaması için kendi hayatlarını da riske atarak azami gayreti göstermişlerdir. Kanatlar üzerine sürtünme olmadığı için bir yangın da meydana gelmemiştir. Bu yüzden de tabi ölü sayısı düşük olmuştur. Gönlümüz arzu eder ki yaralılar da kısa sürede şifaya kavuşurlar. Tekrar geçmiş olsun. Yolcularımızın bir kısmı Türk, bir kısmı yabancı
    uyruklu" dedi.

    Bakan Binali Yıldırım, uçağın düşüş sebebinin belli olup olmadığı yönündeki soruya ise "Bu hemen belli olmaz. Hollanda sivil hava kuruluşu, kaza kırım heyeti oluşturdu. Biz de bir genel müdür yardımcısı, bir uçak mühendisi ve bir pilotu kaza kırım heyetine dahil olmak üzere gönderdik. Genel müdür yardımcısı, Paris'ten oraya hareket etti. Diğer arkadaşlarımız da oraya yola çıktılar" yanıtını verdi.

    THY'den yapılan açıklamada, "Türk Hava Yolları yetkilileri, olay yerine gidecektir. Kurtarma ekipleri ve yerel yetkililere yardımcı olmak amacıyla Türk Hava Yolları gerekli tüm tedbirleri almıştır" denildi.

    THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, kazanın oluş şekli ve neden kaynaklandığına ilişkin herhangi bir bilgiyi şu anda paylaşabilecek durumda olmadıklarını belirtti.

    Karlıtekin, "Şu anda bilgiler toplanıyor. Fakat kazanın oluş şekli ve neden kaynaklandığına ilişkin herhangi bir bilgiyi şu anda sizinle paylaşabilecek durumda değiliz. Çünkü biliyorsunuz daha çok sıcak olay" diye yanıtladı.

    Amsterdam'da hava koşullarında olağanüstü bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden Karlıtekin, "Görüş açık ve 4 bin 500 metre civarındadır. Uçak piste 500 metre kala, pist yerine pistin önündeki araziye inmiştir. Uçak üçe ayrıldı. Ön tarafta hasar ve yolcularda bir olumsuz bir durum söz konusu değil. Arka bölümde hasar görülüyor" dedi.

    THY Genel Müdürü Temel Kotil, "Hollanda makamlarına çok teşekkür ediyoruz. Konsolosları buraya gelerek, yolcu yakınlarından pasaportu olmayanların bile vize problemleri çözülmüş durumdadır" dedi.

    Her türlü tedbirin alındığını belirten Kotil, "Bu tip olaylarda kriz yönetimini Hollanda makamları yönetiyor, bu sivil havacılıkta bir kuraldır. Biz onlardan alabildiğimiz bilgileri size aktarıyoruz. Onun dışında elimizde herhangi bir net bilgi yoktur. Hepimizin başı sağolsun geçmiş olsun" diye konuştu.

    Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar, Hollanda'da kaza yapan THY uçağındaki yolcuların çoğunun Türkiye ve Hollanda vatandaşı olduğunu söyledi.

    Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden (SHGM) yapılan açıklamaya göre
    , THY uçağının Hollanda'da yaptığı kazayla ilgili olarak meteorolojik şartlarda herhangi bir olumsuzluk, teknik olarak uçakta ve piste yaklaşımında herhangi bir problem bulunmadığı bildirildi.

    Detaylar

    Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayri Suat Aka ise, THY'nin TK1951 sayılı Boeing 737-800 tipi "Tekirdağ" adlı uçağındaki yolcuların tümünün tahliyesinin tamamlandığını söyledi.

    Uçağın "şimdilik bilinmeyen bir nedenle" kaza yaptığını belirten Aka, 1'i bebek 127 yolcu ve 7 kişilik mürettebat olmak üzere toplam 134 yolcunun bulunduğunu ifade etti.

    Aka, uçağın İstanbul'dan 08.11'de havalandıktan sonra Schiphol Havalimanı'na inişe geçtiği sırada saat 11.50 civarında piste yaklaşık 500 metre kala toprak zemine sert bir iniş gerçekleştirdiğini kaydetti.

    Aka, "Kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan yönetimindeki Tekirdağ isimli uçak, düşüş esnasında burun, kuyruk ve gövde olmak üzere üçe bölünmüştür. Uçakta herhangi bir patlama veya yangın meydana gelmemiştir. Alınan ilk bilgilere göre, yaralıların olduğu ve bazı yolcuların yara almadan uçağı terk ettiği yönündedir. Herhangi bir can kaybı henüz rapor edilmemiştir. Hollanda sivil havacılık yetkilileriyle yapılan ilk temaslarda, uçağın piste normal bir yaklaşma yaptığı bildirilmiştir. Schiphol Havalimanı, hava ulaşımına kapatılmış olup, yolcular tahliye edilmektedir" dedi.



    Düşme nedeni henüz belli değil

    Uçağın düşme nedeninin sorulması üzerine Aka, "Düşme değil, henüz nedenini bilmiyoruz" dedi.

    "Amsterdam'a bir uçak kaldıracak mısınız? Teknik ekip gönderecek misiniz?" sorusuna Aka, "Kaza Hollanda'da olduğu için kaza kırım işlemlerinin Hollanda tarafından yapılacağını, SHGM'nin gözlemci teknik uzman heyetinin bugün Hollanda'ya gideceğini bildirdi.

    Aka, yolcuların Türkiye'ye getirilmesine yönelik işlemlerin de THY tarafından takip edildiğini, yolcuların ailelerine bilgi verildiğini söyledi.

    Uçağın parçalara ayrılma nedeninin sorulması üzerine Aka, "Uzmanları dinledikten sonra soruya cevap vereceklerini" ifade etti.

    Aka, "Uçağın daha önceden sabıkası var mı?" sorusuna, "Uçak 2002 model, en son Aralık 2008'de denetimden geçmiş. 2009 sonuna kadar uçuşa elverişliliğine dair belgelendirilmiş, son derece modern bir uçak" yanıtını verdi.

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, 2002 model uçağın 22 Aralık 2008'de son bakımının yapıldığını, uçağın herhangi bir teknik sorununun bulunmadığını söyledi.

    YOLCULAR ANLATTI

    Uçaktan kurtulan Hüseyin Sümer isimli bir yolcu CNN TÜRK'e konuştu:
    "Şu an şoktayım. İniş esnasında türbülensa girdiğimizi düşündüm. Otoyola düşecekken tarlaya düştük. Yumuşak zemine düştüğümüz için kurtulan fazla olur diye düşündük. Uçağın açık yerlerinden kendimizi kurtardık. Ön bölümde kayıplar olabilir."

    Kazadan sonra kendi imkanlarıyla sağ salim uçaktan dışarıya çıkan Mutlucan soyadlı bankacı, özel bir televizyona yaptığı açıklamada, "Normal iniş yaparken bir anda hava boşluğu gibi bir durum oldu, uçak kontrolden çıktı ve aniden alçalarak çakıldı. Her şey 10 saniye bile değil, 3-5 saniyede olup bitti. Biz, pilot durumu kontrol eder diye bekliyorduk, ama birden düştük ve durduk. Tarla gibi bir yere indik" dedi.

    Mutlucan, her şey saniyeler içerisinde olduğu için düşüş sırasında değil, uçak durduktan sonra panik yaşandığını ifade ederken, kuyruk bölümünde oturduğunu söyleyen bir başka yolcu Kerem Uzel de "Bağrışmalar oldu, piste 600 metre kadar bir mesafede çakıldık" dedi. Mutlucan da "biz ne oluyor diyene kadar yere inmiştik bile" diye konuştu.

    Pilotun son anonsunun, olağan iniş anonsu olduğunu, anonsta, "15 dakika sonra inmiş olacağız" dendiğini ifade eden Mutlucan, "Ama 7-8 dakika sonra çakıldık. Bir hava boşluğu gibi bir şey oldu ve uçak aniden alçaldı" dedi.

    Uçaktan kendisinin çıktığını anlatan Mutlucan, "benimle birlikte 15-20 kişi de uçaktan kendisi çıktı. Geride kalanlar, sıkışanlar da vardı, onları da gelen ekipler çıkardı. Yeteri kadar ambulans geldi, yolculara yardım etti" diye konuştu.

    THY uçağı düştü

    YOLCU YAKINLARI

    Kaza yapan uçağındaki yolcuların yakınları, THY Genel Müdürlüğünde oluşturulan kriz merkezinde toplanmaya başladı.

    İş için Hollanda'ya giden Erol Zafer Akbaş'ın kız kardeşi Nilüfer Akbaş, THY Genel Müdürlüğünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uçak kazasını televizyonlardan öğrendiklerini, daha sonra THY Genel Müdürlüğünü arayarak durum hakkında bilgi aldıklarını söyledi.

    THY'de bir kriz merkezi oluşturulduğunu belirten Akbaş, bu merkezde kendilerine her türlü bilginin verildiğini anlattı.

    Kendilerine yolcuların sağlıklı olduğu, ölen kişinin bulunmadığı, bazı yaralıların olduğu bilgilerinin verildiğini belirten Akbaş, kendisinin de kardeşiyle telefonla görüştüğünü ve durumunun iyi olduğunu öğrendiğini kaydetti.

    Akbaş, Hollanda'ya yolcu yakınlarını götürmek için bir uçak hazırlanmakta olduğunun bildirildiğini, pasaport ve gerekli işlemler için görüşmeler yapıldığını dile getirerek, işlemler bitirilince diğer yolcu yakınlarıyla birlikte Amsterdam'a gideceklerini söyledi.

    Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akbaş, ağabeyinin kazada ölen ya da yaralananlar konusunda bilgisi olmadığını ifade etti. Akbaş, ağabeyinin uçağın önündeki 6 ya da 7. sırasında oturduğunu belirtti. Nilüfer Akbaş, başka bir soru üzerine de diğer yolcu yakınlarının da şu anda sükunetlerini korumaya çalıştıklarını ve iyi haber almayı umduklarını sözlerine ekledi.

    Yaralıların tedavi gördükleri hastaneler açıklandı

    THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, TK1951 İstanbul-Amsterdam seferinde yaralanan yolcuların tedaviye alındıkları hastanelerin isimleri ve yaralı sayıları şöyle:

    Sint Lucas Andreas Ziekenhuis; 1 yaralı
    AMC Ziekenhuis; 12 yaralı
    Vu Ziekenhuis; 12 yaralı
    Spaarne Ziekenhuis; 7 yaralı
    Slotervaart Ziekenhuis; 1 yaralı
    Lumc Leiden Ziekenhuis; 1 yaralı

    Erdoğan devrede

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin, Amstardam'daki uçak kazasıyla ilgili sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Şu ana kadar bana ulaşan bilgilere baktığımızda, gerek Ulaştırma Bakanım ile yaptığım görüşme, gerek dün bizimle beraber olan ve Hollanda'ya dönen Mustafa Bahçecioğlu Bey ile yaptığım telefon görüşmesinde aldığım bilgiler, bu çerçevede söylüyorum. Sizlerin de bildiği gibi, piste 400-500 metre kala oradaki bir araziye düşüyor. Bunun neticesinde kuyruk kısmı kopuyor. Ön kısmında kopma değil ama bir darbe söz konusu" dedi.

    "Bu uçak kazaları biliyorsunuz neredeyse tamamı ölümle neticelenen kazalar olabiliyor" diyen Erdoğan, "Ben uçağın içerisindeki tüm yolculara tekrar çok büyük geçmiş olsun diyorum" dedi.

    Başbakan Erdoğan, Amsterdam'da meydana gelen kazanın hemen ardından devreye girerek yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan'ın, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar'a olay yerine gitme talimatı verdiği bildirildi.

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, THY uçağının Hollanda'daki kazasıyla ilgili olarak, "Nerede eksik yapıyoruz, bakım zafiyetimi var, varsa nereden kaynaklanıyor? Bunların çok iyi aydınlatılması lazım"dedi.

    MÜRETTEBAT VE YOLCU LİSTESİ

    Amsterdam'da düşen THY’nin ‘Tekirdağ’ isimli uçağında bulunan yolcu ve mürettebat isimleri: Hasan Tahsin Arısan (Pilot), Olgay Özgür (Pilot), Murat Sezer, Figen Eren, Perihan Özden, Ulvi Murat Eskin, Yasemin Vural.

    YOLCU LİSTESİNDEN:


    Mustafa Gümüş, Bekir Kaya, Ahmet Arıkan, Ferruh Koral, Hakan Vercan, Sipke Dawid, Nuri Taş, Ahmet Tekgöz, Mustafa Atman, Mustafa Bahçecioğlu, Janneke Vantil, Ramazan Pehlivan, HK Arslan, Plo Arslankul, Shinyi Chen, Fred Crongnale, Feriha Cebi, Erol Zafer Akbaş, Lucio Basso, Kenan Öztürk, Frederick Gimpel, Gerarda Gimpelve, Hasan Hüseyin Sümer, Mustafa Mermer, Selçuk Arda, Mehmet Gözükara, Soyadı İdris olan bir yolcu, Samiye Albostan,-Büşra Albostan, Erdem Recep Albostan, Atanaz Stilijan, Lucia Geijtema, Jakabuz Shinkel, Leentje Vanherbe, Marinus Vansipron, Ronalda Redford, George Anichukw, İlhan Gücüyene, Muhsin Cesur, Kenan Demir, Bora İnan, Soyadı Mutlucan olan bir yolcu, Kamile Banu Özcan, Soyadı Vanderhal olan bir yolcu, Soyadı Deknecht olan bir yolcu,  Soyadı Chamrduk olan bir yolcu,Volkan Dasasan, Cem Mert, Kerem Uzel, Ahmet Peynirci, Vedat Demir,  Ahmet Sen, Gülsen Yıldırım, Yavuz Yıldırım, Gökmen Yıldırım, Jakavus Labeij, Sofhia Labeij, Lisa Labeij, Susan lord, Orhan Kaya, Ali Yıldırım, Maya Nil Kaya, Bülent İçgören, Soyadı Molle olan bir yolcu, Soyadı Meiring olan bir yolcu, Mert İçgören, Henk Heijlo, Ozan Duman, Cantürk Aydın, Patrick Boots,  Mustafa Komut, Şeref Küçüker, Michael Hemmer, John Salman, Ricky Wilson, Ronalda Richey, Çağrı Kaya, Aslıhan Küçüker, Ramacenk Erözer, Kenan Eke, Sefer Barış, Cüneyt Er, Osman Bedri Başlılar, Ramazan İz, Emre Alkan, Oscar Vandalso, Ahmet Berisha, Soyadı Överal olan bir yolcu, Maria Roovers, İris Steenove, Petrus Steenove, Shapid Mir, Sabina Mir, Kewlawatie.

    Kaza yapan Boeing 737-800 tipi uçaktan Türk Hava Yolları (THY) filosunda 52 adet bulunuyor. Yatay uçuş sürati 858 kilo metre olan Boeing 737-800 tipi uçak, 165 yolcu taşıyabiliyor.

    Azami kalkış ağırlığı 79 bin 15 kilogram, kanat açıklığı 34,315 metre, azami yatay uçuş yüksekliği 41 bin feet, gövde uzunluğu 39,472 metre, azami menzili 4 bin 755 kilometre olan uçak, yerden 12,548 metre yüksekliğe sahip. THY filosunda 52 adet olan bu tip uçakta, 8 adet çıkış kapısı yer alıyor.

    Schiphol Havaalanı'nda meydana gelen kazalar


    Amsterdam'ın 20 kilometre güneybatısında bulunan Schiphol Havaalanı'nda daha önce meydana gelen kazalar şöyle:

    Ekim 1992: İsrail El Al kargo uçağı, 3 numaralı motorunun kopması üzerine Schipol Havaalanı'na dönmeye çalıştığı sırada Bijlmermeer bölgesindeki bir binaya çarpması sonucu düştü. Kazada, aralarında mürettebattan 3 kişinin bulunduğu en az 43 kişi öldü.

    Nisan 1994: Hollanda Havayolları KLM'ye ait Citychopper uçağının Schipol Havaalanı yakınlarında düşmesi sonucu 3 kişi öldü, 21 kişi de yaralandı.

    Aralık 1997: Kanarya Adaları'ndan gelen Hollanda Transavia Havayolları'na ait Boeing-757 uçağı düştü. 205 yolcusu ve 8 kişilik mürettebatı bulunan uçakta birçok yolcu yaralandı.

    Boeing 737-800 tipi uçağın yapısı

    THY'nin, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapan Boeing 737-800 uçağı dünyanın en çok kullanılan uçak modellerden biri olarak biliniyor.

    En gözde orta menzilli, dar gövdeli ticari yolcu jeti Boeing 737, dünya havacılık tarihinin en fazla sipariş edilen ve üretilen uçağı olma özelliğini taşıyor.1967 yılından beri Amerikan Boeing şirketi tarafından kesintisiz olarak imal edilen Boeing 737 serisi uçaklar, üretildiği günden bugüne 6 binden fazla sipariş alarak tarihin en popüler ticari jeti unvanını aldı ve 1968'den bu yana 12 milyardan fazla yolcu taşıdı.

    Ortalama her beş saniyede bir, bu uçaklardan biri kalkıyor ya da iniyor. Boeing 737 ailesi, 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800 ve 900 serisi uçaklardan oluşuyor.

    Hollanda'da kaza yapan Boeing 737-800 ise Eylül 1994'de satışa sunuldu veiki sınıflı oturma düzeninde 162, tek sınıfta 189 yolcu taşıma kapasitesiyle hemen tutuldu.

    İki pilotun görev yaptığı Boeing 737-800 uçaklarının uçuş menzili 5 bin 700 kilometre ve ortalama hızı saatte 850 kilometre. Uçaklar teknik özellikleriyle, Asya ve Avrupa'nın herhangi bir ülkesine, aktarma yapmadan gidebiliyor. Bu nedenle "B-737" uçaklarından daha konforlu ve daha fazla yolcu taşıma kapasitesine sahip.

    Boeing 737-800'ler, dünyada en fazla satılan CFM 56 motorlarıyla güçlendiriliyor. 31 Temmuz 1997 tarihinde 3 saat 5 dakikalık ilk uçuşunu yapan Boeing737-800'lerden 1407 adet satıldı.

    THY'nin filosunda, düşen 737-800 tipi uçaktan 50 adet bulunuyor. Boeing 737-800lerin uçuş tavanı 12.500, kanat genişliği 35,8, uzunluğu 39,5 metre.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow