hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NATO, Rusya ile resmi diyaloğu başlatıyor

    NATO, Rusya ile resmi diyaloğu başlatıyor
    expand

    NATO dışişleri bakanları, Rusya ile resmi diyaloğu yeniden başlatma kararı aldı. Rusya ile NATO arasındaki ilişkiler, geçen yıl Moskova'nın Gürcistan'a müdahalesi yüzünden alt düzeye indirilmişti.

    NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan'daki savaş nedeniyle geçen ağustos ayında askıya alınan "NATO-Rusya Konseyi'ni (Nisan başındaki) NATO zirvesinin ardından en kısa zamanda, dışişleri bakanları seviyesindekiler de dahil olmak üzere yeniden başlatma konusunda karar alındığını" açıkladı.

    Rusya ile Gürcistan'ın toprak bütünlüğü gibi konularda temel görüş ayrılıklarının devam ettiğini anlatan Genel Sekreter, bununla birlikte terörizmle mücadele, Afganistan'daki NATO askerlerinin ikmali ve uyuşturucu ticaretinin engellenmesi gibi konularda "küresel bir oyuncu" olan Rusya ile işbirliğinde fayda gördüklerini ifade etti.

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katıldığı NATO gayri resmi dışişleri bakanları toplantısında Rusya için alınan karar hakkında bilgi veren Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, "NATO'nun nisan ayında yapılacak zirvesinden sonra NATO-Rusya Konseyini yeniden işleteceğiz" dedi.

    ABD'nin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Rusya'nın işbirliğinde Afganistan için 31 Mart'ta toplantı önerdi.

    Rusya, NATO'nun üst düzeyde ilişkilerin yeniden kurulması kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

    RIA Novosti ajansının haberine göre Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu kararın, "doğru yönde atılmış bir adım" olduğunu söyledi.

    Yeni genel sekreter

    Resmi gündemin yanı sıra NATO'nun yeni genel sekreterinin kim olacağı da tartışma konusu. Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Yeni genel sekreterin ittifakın ruhunu benimsemiş, üye ülkelerle ilişkileri iyi götürebilecek bir isim olmasında fayda var" dedi.

    Ali Babacan'a, NATO Genel Sekreterliği için adı geçen Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e Türkiye'nin yeşil ışık yakmadığı yorumları hatırlatıldı.

    Babacan, "Genel sekreter, Rusya başta olmak üzere dengeli, vizyon sahibi tutum alan bir isim olmalı" diye konuştu.

    Dışişleri Bakanı, "Teröre destek vermeyen biri mi olmalı?" sorusuna da "Onu artık söylemeye gerek yok herhalde" diye cevap verdi.

    Babacan'a Fransa'nın ANTO'nun askeri kanadına dönüşü de soruldu. Konunun gündemde olmadığını belirten Babacan, "Resmi bir başvuru henüz yok. Ama konuyla ilgili genel olarak olumlu bir yaklaşım var" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow