hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ruanda bir hafta boyunca yasta

    Ruanda bir hafta boyunca yasta
    expand

    Ruanda, 100 gün içinde yüz binlerce Tutsi azınlık ile ılımlı Hutunun katledildiği soykırımın 15. yıldönümünde kurbanları anıyor. Katliamın 15. yıldönümü dolayısıyla Ruanda'da 1 haftalık yas ilan edildi.

    Bu süre zarfında tüm eğlence ve spor faaliyetleri askıya alındı.

    Başkent Kigali yakınlarındaki katliamın ilk günlerinde binlerce kişinin öldürüldüğü Nyanza'da ve Kigali'de anma törenleri düzenlendi.

    Anma töreninde katliamdan kurtulanların da aralarında bulunduğu binlerce kişiye konuşan Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, "Ruanda halkı, ihtiyacı olduğu zaman yalnız bırakıldı" dedi.

    Kagame, o zaman, dönemin barışgücü askerlerinin Ruanda halkını korumak üzere atandığını ve bunun için orada olduğunu da hatırlattı.

    Kagame, "Unutmamalıyız, ancak yaşam da devam etmeli. Daha iyi bir gelecek inşa etmeyi sürdürmeliyiz" diye konuştu.

    Törene, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in eşi de Cherie Blair de katıldı.

    Bu arada New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinde de soykırım kurbanları ve katliamdan kurtulanlar için bir anma etkinliği düzenlendi.

    Ruanda soykırımı


    Ruanda'da, 6 Nisan 1994'de Hutu kökenli Devlet Başkanı Juvenal Habrayimana ile Burundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira'yı taşıyan uçak, Tanzanya'daki barış zirvesi dönüşünde Kigali'ye inerken pist kenarından atılan roketle düşürülmüştü.

    Bunun üzerine etnik Hutulardan oluşan ordu Tutsileri katletmeye başlamış, ılımlı Hutular bile bu katliamdan kurtulamamıştı. 7-8 milyon nüfuslu ülkede, yaklaşık 100 günde 800 bin civarında kişi öldürülmüştü.

    10 Belçikalı barış güçü askerinin öldürülmesinden sonra Belçika ülkedeki askerlerini çekmiş, bu ülkeyi BM barış gücüne katılan diğer ülkeler de takip etmişti.

    Barış gücünün ülkeden ayrılması, Hutuların Tutsilere yaptığı katliamın yolunu açmıştı. Belçikalı barış gücü askerleri, uçak kazasının ertesi günü öldürülen Başbakan Agatha Uwilingiyimanı'yı korumakla görevliydi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow