hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül CNN International'a konuştu

    Gül CNN Internationala konuştu
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CNN International'da John Defterıos'un sorularını yanıtladı. Obama'nın ziyaretini, iki ülke için fırsat olarak değerlendiren Gül, İran-ABD ilişkileri konusunda ise iyimser olduğunu belirtti.

    Gül, "Ziyaret ikimiz için de bir fırsat. Çünkü Obama değişimi desteklediğini söylüyor. Obama'nın mesajı çok net. Biz öncelikle dinlemeye gidiyoruz diyor, zorlamayacağız diyor. Tek taraflı hareket etmeyeceğiz diyor. Bu güzel bir mesaj aslında. Dünyanın bu mesaja ihtiyacı vardı" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Obama'nın olaylara yaklaşımını bir fırsat olarak değerlendirdi. Bu fırsatın kaçırılmaması, tüm liderlerin de gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini belirtti.

    Cumhurbaşkanı, İran-ABD ilişkileri konusunda ise sorunların kolay çözülebilir olmadığını söyledi, ancak iyimser yaklaşımını sürdürdü.

    Gül, "Eminim onlar da değerlendidme yapıyorlardır. Tüm masajların samimi olduğuna ikna olduklarında harekete geçeceklerdir. Yani bu konuda çok iyimserim" şeklinde konuştu.

    Peki İran, ABD ile olan ilişkilerde  bir sonraki aşama için haziranda yapılacak seçimleri mi bekliyor?

    Cumhurbaşkanı Gül, "Seçimler her zaman önemlidir. Belki de ciddi konular seçimlerden sonra ele alınabilir" şeklinde konuştu.

    Ve Irak'taki güvenlik sorunu...

    Gül, "Güvenlik orada kesinlikle hala büyük bir sorun. Ancak önceki yıllara kıyasla sanırım durum düzeliyor. Irakın topraksal bütünlüğü ve siyasi entegrasyınu çok önemli. Yani hepimizin onları desteklemesi, onlara yardımcı olması gerekiyor. Eminim sonunda başarılı olacaklardır" şeklinde konuştu.

    Gül, Filistin sorununu ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolünü de değerlendirdi, "Umarım barış konusundaki katkılarımız takdir ediliyordur" dedi.

    Cumhurbaşkanı, "Filistinliler arasında öncelikle bölünme olmamalı. Hepimiz onları desteklemeliyiz. Sonra tabii ki Filistin-İsrail, İsrail-Suriye, İsrail-Lübnan arası sorunlar var. Kapsamlı bir Ortadoğu barış sürecinden söz ediyoruz. Biz de bazen sahnedeyiz, bazen değiliz. Orada çok iyi şeyler yapıyoruz. Umarım başkaları da, ittifaklar da Türkiye'nin yaptıklarını takdir ediyordur" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow