hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül: "Obama iyimserlik havası estirdi"

    Gül: Obama iyimserlik havası estirdi
    expand

    Bahreyn Ulusal Meclisi'ne seslenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinde verdiği mesajların, dünyada bir iyimserlik havası estirdiğini söyledi; "ABD Başkanı tek taraflı hareket etmeyeceğini dünyaya deklare etmiştir" dedi.

    Gül, Bahreyn Ulusal Meclisi'nde ilk kez Bahreyn'den olmayan birisine konuşma hakkı verildiğini belirterek, bundan dolayı teşekkür etti.

    ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine de değinen Gül, Obama'nın İslam dünyasına yönelik olumlu etki yaratan mesajlar verdiğini söyledi.

    Gül, "ABD şüphesiz ki dünyanın en önemli ülkesidir ve onun politikaları dünyaya huzur da sıkıntı da getirmektedir. Bu bakımdan yeni Başkan'ın diyaloğa önem veren politikasının değerli olduğu kanaatindeyim. Yeni Başkan dünya meselelerinde, diğer ülkelerle olan ilişkilerinde tek taraflı hareket etmeyeceğini ifade etmektedir. 'Biz karar alacağız ve bu kararı uygulamaya hepinizi çağıracağız' dememektedir. Tam tersine 'Biz önemli olaylarda herkesi dinleyeceğiz, herkesle müşterek hareket etme niyetindeyiz' demektedir. Bu, önemli bir politika değişikliğidir" dedi.

    "Bunun, dünyada bir iyimserlik havası estirdiğini hepimizin görmesi gerekir" diyen Gül, "Bu çerçevede bütün dünyanın, özelikle de Arap dünyasının, İslam dünyasının da kendi tezlerini en iyi şekilde, bölünmeden bir bütünlük içerisinde güçlü bir şekilde seslendirmesinin tam zamanıdır. Eğer çeşitli bölünmeler, parçalanmalar varsa, bütün bunları bir an önce gidermek gerekir ki güçlü bir şekilde meseleler, görüşler neyse bunlar doğru bir şekilde aktarılabilinsin. Zaman geçmeden bunun geçekleştirilmesinin önemli olduğu kanaatindeyim" ifadesini kullandı.

    Gül, ABD Başkanı'nın tek taraflı hareket etmeyeceğini dünyaya deklare ettiğini belirterek, "Gerek NATO zirvesinde, gerekse Türkiye yaptığı ziyaretteki görüşmelerimizde biz sadece ikili ilişkileri değil, bir çok konuyu detaylı bir şekilde ele aldık. Fikirl erimizi ve düşüncelerimizi, ki bu düşüncelerin sizlerin de düşünceleri olduğuna inanıyorum, bunları güçlü bir şekilde Amerikan tarafına aktarma fırsatını buldum. Bunu bütün ülkelerin özellikle de Arap dünyasının,  Körfez ülkelerinin bunları güçlü bir şekilde yapmasının tam zamanıdır" dedi.

    Kitle imha silahları

    Filistin'e yönelik İsrail saldırılarında duyulan üzüntüyü de dile getiren Gül, bu acıların tekrar yaşanmaması için sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğine işaret etti.

    Gül, "Filistin meselesinin çözümü, Filistinlilerin birliğinden ve bütünlüğünden geçmektedir. Filistinliler birleşmeden, bir bütünlük içerisinde olmadan kendi tezlerini güçlü bir şekilde aktaramazlar. Filistin birlik ve bütünlük içerisinde olduktan sonra çözüm de iki devletli yoldan geçmektedir" diye konuştu.

    Irak'ta bölünme

    Gül, bunun için herkesin elinden gelen gayreti göstermesini istedi. Irak'ta yaşananlara da değinen Gül, Türkiye'nin Irak'ın birlik, beraberlik ve toprak bütünlüğünün korunmasına önem verdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, "Unutmayalım ki bölünmenin sonu yoktur. Bu bölünme, bazen etnik temel üzerinde olabilir, bazen mezhep farklılığı üzerinde olabilir. Eğer bölünme bir kez başlatılır ve bölünme savunulmaya başlanırsa, bunun sonu gelmez. Öyle olur ki küçük bir köyde aşağı-yukarı mahalle olur, bir aile içerisinde de kardeşler bölünmeye başlar" diye konuştu.

    Gül, Bağdat'a yaptığı ziyareti hatırlatarak, Irak'ın hala sıkıntılar yaşamasından üzüntü duyduğunu ancak geleceğe daha güvenli bakmasından da mutlu olduğunu belirtti.

    Bölgenin istikrar ve güvenliği için atılacak doğru adımların, mevcut sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacağını olan inancını dile getiren Gül, bu adımlardan birinin tüm Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılması perspektifinin canlı tutulması olduğunu söyledi.

    BM'de bu yönde alınan kararlar olduğunu anımsatan Gül, "Bu yönde adımlar atmaya çalışmak, bir hayal peşinde koşmak olarak görülmemelidir. Çünkü bunun hukuki meşruiyeti BM'de Birinci Körfez Savaşı'ndan sonra alınmıştır. Kitle imha silahlarına sahip olmanın hiçbir ülkeye ilave güvenlik sağlayamayacağını, aksine ilave istikrarsızlık getireceğini bilmek zorundayız. Bunu engellemek, bizden sonra gelecek kuşaklara borcumuzdur" diye konuştu.

    Gül, bölge ülkelerinin kitle imha silahlarının yayılmasının önlemesine ilişkin tüm uluslararası düzenlemelere taraf olmasını içtenlikle istediğini ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow