hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama'nın 24 Nisan konuşması dış basında

    Obamanın 24 Nisan konuşması dış basında
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama'nın merakla beklenen 24 Nisan açıklaması, Batı dünyasında büyük yankı buldu. Batı medyasının büyük bölümü, seçim kampanyasında “soykırım"ı tanıma sözü veren Obama'nın sözünü tutmadığını öne çıkarırken, bir çoğu da ABD liderinin soykırım sözcüğünü kullanmamasına rağmen “fikrinden vazgeçmediğine" dikkat çekti.

    WASHINGTON POST:

    "Obama tonunu yumuşattı"

    "Obama, başkan adayı iken Ermenilerin ölümünü soykırım olarak nitelemiş, bunun bir suçlama veya görüş değil, çok iyi belgelenmiş bir tarihsel gerçek olduğunu söylemişti. Ama ölümlerin 94. yıldönümünde soykırım kelimesini kullanmaktan kaçındı. Buna karşılık görüşlerinde değişme olmadığını, ancak ısınmakta olan Türk-Ermeni ilişkilerini soğutmak istemediğini dile getirdi"

    LOS ANGELES TIMES:

    "Obama Ermenileri kızdırdı"

    "Başkan Obama, bir milyondan fazla Ermeni'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde öldürülmesini anarken “soykırım" sözcüğünü kullanmamayı seçerek, kampanya döneminde Ermenilere verdiği sözden geri adım attı. Obama'nın açıklaması, kampanyada verdiği sözü tutmadığını düşünen Ermenileri kızdırdı"

    LE FIGARO:

    “Obama diplomatik geleneği takip etti"

    "1.5 milyon Ermeni'nin öldürülmesini vahşet olarak niteleyen Obama, kendisinden önceki ABD Başkanlarının diplomatik geleneğini sürdürdü.Obama diplomatik geleneğe boyun eğmesine rağmen, bu konudaki fikrini değiştirmediğini de ekledi."

    ABC NEWS:

    "Gerçekleri söyleyen bir lider olacağım demişti"

    "Obama seçim kampanyası sırasında “Amerika Ermeni soykırımı konusunda gerçekleri söyleyen bir lideri hak ediyor. Ben de böyle bir lider olacağımö demişti"

    SAN FRANCISCO CHRONICLE:

    "Soykırım demedi, ama görüşlerinin de değişmediğini söyledi"

    "Başkan Obama “soykırım" sözcüğünü kullanmaktan kaçınarak, kampanyada verdiği sözü bozdu. Buna karşılık görüşlerinin değişmediğini söyledi. Konunun hassasiyetinden dolayı Obama'nın açıklaması büyük merakla bekleniyordu"

    BBC:

    “Ermenilere uygulanan 'vahşeti' andı"

    "Obama “Ermenilere uygulanan vahşeti andı. Seçim kampanyasında verdiği sözlere rağmen, Birinci Dünya Savaşı sırasında işlenen cinayetleri soykırım olarak nitelemekten kaçındı"

    HULIQ NEWS (Ermeni haber sitesi):

    "Obama soykırım sözcüğünün Ermenicesini kullandı"

    Barack Obama'nın soykırım sözcüğünü kullanmadığı doğru. Ancak konuşmasında, Ermenicede soykırımla aynı anlama gelen "The Meds Yeghern" ifadesini iki defa kullandı. Ermeniler soykırımdan söz ederken "The Meds Yeghern" ifadesini kullanıyorlar.

    DEUTSCHE WELLE:

    "“Kişisel fikrim değişmedi, dedi"

    "Obama Cuma günü yaptığı konuşmada soykırımla ilgili fikrini değiştirmediğini vurguladı ve “1915'te olanlarla ilgili kendi görüşümü hep tutarlı bir şekilde dile getirdim ve benim tarihle ilgili bu görüşüm değişmedi dedi."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow