hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Domuz gribi Meksika'da 81 can aldı

    Domuz gribi Meksikada 81 can aldı
    expand

    Amerika kıtası, domuz gribi tehdidi altında. Meksika'da hastalıktan ölenlerin sayısı 81'e ulaştı. Ülkede acil durum ilan edildi. ABD'de de domuz gribi paniği başlarken, ülkede sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika'da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı.

    Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova daha önceki basın toplantısında, bu 81 kişiden 20'sinin domuz gribinden öldüğünün doğrulandığını belirtti.

    Bakana göre, Meksika genelinde bin 324 kişi domuz gribi şüphesiyle tıbbi gözetim altında.

    Domuz gribi nedeniyle başkent Meksiko'da okul, müze, kütüphane ve devlet tiyatrolarının kapatıldığını hatırlatan Cordova, okulların 6 Mayıs'a kadar, müze ve tiyatroların ise 1 hafta kapalı kalacağını açıkladı.

    Hastalığın yayılmasını engellemek için bir süre kapalı ya da açık alanlarda gösteri düzenlenmemesini isteyen Cordova, hastalıktan ölenlerin büyük bölümünün 20 ila 45 yaşlarındaki kişiler olduğunu kaydetti.

    Meksika Katolik Kilisesi de, bugün kiliselerde pazar ayinlerinin, hastalığın yayılmasını engellemek için yapılmayacağını açıkladı.

    Bu arada, Meksika'nın başkenti Meksiko'nun Belediye Başkanı Marcelo Ebrard, 5 yeni şüpheli ölüm olduğunu açıkladı.

    Ebrard, domuz gribiyle ilgili son bilgileri açıkladığı basın toplantısında, "73 kişi hastanede tedavi görüyor, 59 kişi taburcu edildi, 5 kişi öldü" dedi.

    Devlet Başkanı'ndan "sakin olun" çağrısı

    Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, ülkesinde ortaya çıkan domuz gribi salgını konusunda sakin olunması ve alınan önlemlere uyma çağrısında bulundu.

    Domuz gribi virüsünün yayılması üzerine ulusal sağlık konseyi toplantısında konuşan Calderon, grip karşısında hızla hareket edilmesi gerektiğini bununla birlikte sakin olunarak yetkililerle işbirliği yapılmasının önemine işaret etti.

    Zamanında doktora danışılmasının ve bütün önlemlere uyulmasının da büyük önem taşıdığını belirten Calderon, "Tavsiyele uyulması halinde biz salgının yayılmasıyla baş edebiliriz" dedi.

    20 kişinin domuz gribinden öldüğünü teyit eden Calderon, 61 şüpheli vakanın da pozitif çıkması halinde ölü sayısının 81 olabileceğini, bin 324 hastanın izlendiğini, bunlardan 929'unun yani yüzde 67'sinin evine dönebildiğini kaydetti.

    Calderon, Meksika'da uygun ilaçlar bulunduğunu ve 72 saat içinde yeterli sayıda teşhis merkezinin açılmış olacağını da sözlerine ekledi.

    DSÖ uyardı

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika'da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı.

    DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, telefonla düzenlediği basın toplantısında, "Virüsün evrim geçirmesi kuvvetle muhtemel. Virüs evrimleştiğinde, bunun halk sağlığı için çok daha tehlikeli hale gelmesi de açıktır" ifadesini kullandı.

    DSÖ, dün Meksika ve ABD'de ortaya çıkan ve insandan insana geçen yeni A/H1n1 tipi domuz gribi virüsünün salgın hale gelme olasılığının yüksekliği konusunda uyarıda bulunmuştu.

    ABD:

    ABD'de domuz gribi vaka sayısının 20'ye çıktığı açıklandı.

    Federal sağlık yetkilileri, şu ana kadar beş eyalette toplam 20 kişide domuz gribi tespit edildiğini, sayının artmasından ve hastalığın seyrinin ağırlaşmasından endişe edildiğini kaydetti.

    Yetkililer, domuz gribinin, New York, Ohio, Kansas, Texas ve California'da görüldüğü belirtildi.

    Beyaz Saray'daki basın toplantısında konuşan Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Richard Besser, sağlık yetkililerinin başka vakalar olup olmadığını araştırdığını ve ABD ile Meksika'da görülen hastalık hakkında bilgi topladığını açıkladı.

    Besser, "Herşey hızla gelişiyor, uzmanlar virüsün daha da yayılacağını öngörüyor. Ancak salgının etkilerini en aza indirgemek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

    ABD'nin New York kentinde bir grup lise öğrencisinde de domuz gribi olduğu tespit edildi.

    New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg yaptığı açıklamada, Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi'nin, kentin Queens bölgesindeki St. Francis Koleji öğrencilerinden 8'inde domuz gribi saptandığının doğruladığını bildirdi.

    Hastalığın hafif seyrettiğini ve öğrencilerin iyileşmekte olduğunu söyleyen Bloomberg,okulun iki günlüğüne kapatıldığını açıkladı. Bloomberg, öğrencilere "Hastalanırsanız evde kalın, dışarıya çıkmayın, panik edilecek bir durum yok" mesajını verdi.

    Okulda 100 kadar öğrencinin grip benzeri şikayetlerde bulunduğu, bazı öğrencilerin iki hafta önce bahar tatili için Meksika'nın Cancun kentine gittiği öğrenildi.

    New York kenti yetkilileri, St. Francis Kolejindeki öğrencilerin taşıdığı virüsün, Meksika'da rastlanan virüsle aynı olduğunun anlaşıldığını açıkladı.

    Domuz gribi belirtilerinin görülmesinin ardından okulun 75 öğrencisine tahlil yapılmıştı.

    Öte yandan, kentin Bronx bölgesindeki bir yuvada da bir öğrenciye tahlil yapıldığı ancak sonucun negatif çıktığı öğrenildi.

    Amerika genelinde 11 kişi tedavi altında. New York'ta bir lisede 8 öğrencinin hastalığa yakalandığı tespit edildi. Kansas eyaletinde sağlık yetkilileri 2 kişinin domuz gribine yakalandığını doğruladı. Bu kişilerden biri iyileşti.

    Kanada, Şili ve Peru da alarmda. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribinin "sağlık konusunda, uluslararası acil durum" olduğunu açıkladı.

    Yeni Zelanda'da Meksika'dan dönen bazıları grip belirtisi gösteren 25 kişi karantinaya alındı.

    Yeni Zelanda'nın en büyük lisesinin öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan grubun dün Auckland'e döndüğü belirtildi.

    Auckland Bölge Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Dr. Julia Peters, 13 öğrenciyle 1 öğretmenin sağlık durumunun iyi olmadığını, bir öğrencinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

    Sağlık Bakanlığı sözcüsü Michael Flyger da gruptakilerin bir kısmının grip benzeri belirtileri olduğunu, test sonuçlarının gün içinde alınacağını kaydetti.

    Obama'da görülmedi

    Öte yandan, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında 10 gün önce Meksika'yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama'da domuz gribi semptomlarına rastlanmadığı, bu yüzden test yapılmasına gerek görülmediği kaydedildi.

    Toplantıda, ülkede görülen 20 vakadan 19'unun iyileştiği, sadece bir hastanın tedavi altında olduğu belirtildi. Uzmanlarca ABD'deki virüsün, neden Meksika'daki virüs kadar öldürücü olmadığı sorusuna cevap arandığı da bildirildi.

    Olağanüstü hal

    Meksika'da domuz gribi virüsüne bağlı ölümlerin ardından ABD'de de domuz gribi vakaları bulunduğunun doğrulanmasının ardından sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildi.

    İç Güvenlik Bakanlığı, sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildiğini ve virüsün görüldüğü ülkelerden gelen kişilerin Amerikan sınırlarında taramadan geçirileceğini duyurdu.

    ABD Başkanı Barack Obama'nın da durumu yakından takip ettiği belirtildi.

    Obama'nın İç Güvenlik Danışmanı John Brennan, düzenlediği basın toplantısında, Obama'nın "etkin, enerjik ve koordineli bir yanıt" emri verdiğini açıkladı.

    KANADA

    Bu arada ABD'de 20 kişide görüldüğü teyit edilen domuz gribi Kanada'ya sıçradı.

    Dünya genelinde son bir hafta içinde yaklaşık 100 kişinin ölümüne neden olan domuz gribi konusunda Kanada alarma geçti.

    Ülkede Nova Scotia eyaletinde görülen toplam 4 vakadan sonra, British Colombia eyaletinde de Meksika'dan dönen 2 kişide domuz gribi virüsü saptandı.

    Kanada;da tüm sınır kapılarında yoğun önlemler alındı. Başta Meksika olmak üzere domuz gribinin etkili olduğu ülkelerden gelip Kanada;ya giriş yapmak isteyenler havaalanları ve sınır kapılarında sağlık kontrolünden geçiriliyor.

    Halka da domuz gribinin belirtileri olan halsizlik, ateş ve kusma gibi hallerde derhal en yakın sağlık merkezine başvurmaları veya 911 numaralı acil yardım hattından yardım almaları tavsiye ediliyor.

    Bu arada, 2003 yılında SARS Salgını mücadelesinin önemli isimlerinden Toronto Mount Sinai Hastanesi Mikrobiyoloji uzmanlarından Dr. Donald Low, şu ana kadar Toronto;da herhangi bir vakaya rastlanılmadığını belirtti.

    Kanada'da tüm okul, hastane, alışveriş merkez, toplu taşıma araçları ve halkın yoğun olduğu noktalarda domuz gribine karşı uyarılar yapılıyor. Ülkedeki görsel ve yazılı basında da hastalığa ilişkin halkı bilgilendirici duyurular yayınlanıyor.

    AVRUPA:

    ABD'de etkili olan hastalık İspanya'da da baş gösterdi. İspanya'da 3 kişinin domuz gribi şüphesiyle hastanede gözetim altında tutulduğu bildirildi.

    Fransa'da, Meksika'dan gelen ve domuz gribine yakalandığı sanılan 3 kişiye tahlil yapıldı. Tahliller negatif çıktı.

    İngiltere, domuz gribi belirtileri gösteren British Airways havayolu şirketinin bir kabin görevlisi Meksika'dan dönüşünde Londra'da hastaneye kaldırıldı.

    Tahliller kabin görevlisinin domuz gribine yakalanmadığını gösterdi.

    ASYA:


    Öte yandan Japonya'nın en büyük uluslararası havaalanında sağlık kontrolleri artırılırken, Filipinler Meksika'dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi.

    Tayland ve Hong Kong'taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediğini belirtti.

    Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi.

    Avustralya Sağlık Müdürlüğü de Meksika'ya ziyarette bulunan ve grip benzeri hastalık geçirenlerden doktorlarına görünmelerini istedi.

    Malezya ve diğer Asya ülkeleri ise Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni açıklamalarını beklediğini bildirdi.

    Asya, 2003'te patlak veren kuş gribi virüsü H5N1'den en çok mustarip olan bölge olmuştu. Kuş gribinden en az 257 kişi hayatını kaybetmişti.

    Bu arada ABD yönetimi, domuz gribi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini, vatandaşlarının panik yaşamasına gerek olmadığını açıkladı.

    Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Amerikan televizyonu NBC'ye verdiği demeçte, salgına karşı gerekli önlemlerin alındığını, Başkan Barack Obama'nın da düzenli olarak bilgilendirildiğini söyledi.

    Beyaz Saray'ın, domuz gribinin ABD'deki 11 vakanın dışında yayılması durumunda yapılacaklarla ilgili olarak da bir açıklama yapması bekleniyor.

    DOMUZ GRİBİ NEDİR?

    Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.

    İnsana bulaşır mı?
    Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.

    Domuz eti yiyenler mi yakalanır?

    Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.

    Domuzlarda yeni bir grip türü mü?
    İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor.

    Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.

    WHO'ya göre, Meksika'da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.

    Aşısı var mı?

    Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok.

    Son dönemlerin en önemli salgınları


    A tipi grip virüsü 20. yüzyılda 3 büyük salgına neden oldu. H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı "İspanyol gribi" dünyanın büyük bölümünü etkiledi, DSÖ'ye göre en az 40 milyon kişi öldü.

    Türkçede 1918'den itibaren "İspanyol nezlesi" deyimi kullanılsa da son yıllarda kuş gribi salgını nedeniyle dünya basınında tekrar adından söz edilen hastalık, İngilizceden çeviri nedeniyle "İspanyol gribi" olarak anılıyor.

    H2N2 virüsünün yol açtığı 1957-1958'deki Asya gribi 4 milyon, 1968-1969'daki Hong Kong virüsü ise 2 milyon kadar kişinin ölümüne neden oldu. 19. yüzyıl başında ortaya çıkan birçok salgın bu büyük salgınlar kadar can almasa da, 2003'te Çin'de patlak veren ve 8 bin kişinin etkilendiği ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını nedeniyle dünya genelinde 800'den fazla, Çin'de 350 kadar kişi yaşamını yitirdi.

    2003'te H5N1 virüsünün yol açtığı kuş gribi nedeniyle özellikle Güneydoğu Asya'da 250'den fazla kişi öldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow