hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Domuz gribine karşı önlemler faydasız mı?

    Domuz gribine karşı önlemler faydasız mı
    expand

    Meksika'da domuz gribinden öldüğü sanılan kişi sayısı 152'ye çıkarken, Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) önlemlerin sanıldığı kadar etkili olmayacağı yönünde bir uyarı geldi. Küba ise Meksika ile arasındaki uçak seferlerini durdurduğunu açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama ise Kongre'den 1.5 milyar dolarlık bir fon tahsisi istedi.

    ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, domuz gribine karşı olağanüstü durum ilan edildiği ve eyalette iki şüpheli vaka saptandığı bildirildi.

    Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger'in bürosundan yapılan açıklamada, şu anda kaygılanacak bir durum olmamasına rağmen, Vali Arnold Schwarzenegger'in eyalette bugün olağanüstü durum ilan ettiği, bunun halk sağlığı dairesinin bu hastalığa karşı mücadelesini kolaylaştırma ve destekleme olanağı tanıyacak bir önlem olduğu belirtildi.

    Bu arada Kaliforniya'daki yetkililerin, Los Angeles bölgesinde meydana gelen iki ölüm vakasını araştırdıkları belirtildi.

    Obama Kongre'den para istedi

    Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama'nın, domuz gribi salgınının artma olasılığına karşı ABD'nin mücadele kapasitesinin güçlendirilmesi için Kongre'den 1.5 milyar dolarlık bir fon tahsis etmesi talebinde bulunduğu bildirildi.

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsü Gregory Hartl, "Bir kişi virüse maruz kalmışsa ya da virüsü kapmışsa havaalanında hastalığın belirtilerini göstermeyebilir" dedi.

    Sınırlardaki kontrollerin işe yaramadığını vurgulayan sözcü, ısıya duyarlı kameraların hastalığın kuluçka döneminde olduğu kişileri tespit edemediğine dikkati çekti.

    Hartl, 2003'te Çin'de patlak veren ve 8 bin kişinin etkilendiği ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını döneminden bu yana yapılan araştırmaların sınırlardaki kontrollerin virüsün yayılmasıyla mücadelede etkili olmadığını gösterdiğini belirtti.

    SARS'ın birçok şey öğrettiğini söyleyen Hartl, işe yaramayan bir şeyi önermek istemediklerini ifade etti.

    Şu ülkelerde kesinleşen/şüpheli vakalar bulunuyor:

    Meksika: Kesinleşmiş 20 vaka
    ABD: Kesinleşmiş 51 vaka
    Kanada: Kesinleşmiş 6 vaka
    İspanya: Kesinleşmiş 2 vaka
    Avustralya
    Yeni Zelanda: Kesinleşmiş 11 vaka
    İsveç
    İngiltere: Kesinleşmiş 2 vaka
    Almanya
    İsrail: Kesinleşen 1 vaka
    Fransa
    Norveç
    Güney Kore

    SON GELENLER:

    - Avusturya'da ilk kez şüpheli bir vakaya rastlandı. ORF televizyonu, Meksika'dan gelen 28 yaşındaki kadının domuz gribi belirtileri gösterdiğini duyurdu. Kadının Steyr kentindeki hastanede karantinaya alındığı belirtildi.
    - Tayland'da kısa zaman önce Meksika ve ABD'de bulunmuş ve hafif ateşi olan 42 yaşındaki kadının tahliller için başkent Bangkok'ta hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
     - İsrail Sağlık Bakanlığı, önceki gün Meksika'dan gelen ve domuz gribi şüphesiyle Tel Aviv'in kuzeyindeki Netanya'da bir hastanede iki gündür gözetim altında tutulan kişinin hastalığa yakalandığını doğruladı.
    - Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Tony Ryall, domuz gribi görülen kişilerin Meksika'ya geziye gidip dönen bir okulun öğrenci ve öğretmenleri olduğunu bildirdi.
    - Türkiye: Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi konusunda ilk özellikle Meksika'dan Türkiye'ye gelen yolculara ilişkin tedbir aldıklarını anlattı.

    Lokantalar halka kapatıldı

    Meksika'nın başkenti Meksiko City'de bulunan tüm lokantaların halka kapatılmasına karar verildiği, sadece paket servisi satışının yapılabileceği bildirildi.

    Kent belediyesinden yapılan açıklamada, domuz gribinin 152 kişinin ölümüne yol açtığı sanılan ülkenin başkentindeki lokantalar, kafeler ve ayaküstü yemek yenilen yerlerin sadece paket servisi yapabilecekleri veya telefonla sipariş alabilecekleri kaydedildi.

    Öte yandan Avusturya Sağlık bakanlığı, Viyana'da dört şüpheli vaka tespit edildiğini, bu vakalarla birlikte ülkede şüpheli vaka sayısının beşe yükseldiğini belirtti.

    Meksika turizmine darbe

    Domuz gribi salgınının ortaya çıktığı Meksika'da milletvekilleri, hastalığın yayılmasının önlenmesi için alınacak tedbirlerin görüşüleceği oturuma ameliyat maskelerini takarak katıldılar.

    Kongrenin alt kanadı meclisin başkanı Cesar Duarte, "Alt kanatta 500 milletvekiliyiz ve azami dikkati göstermezsek hastalığı ülkenin tüm bölgelerine yayabiliriz" dedi.

    Kongrenin girişinde doktorlar binaya girenleri kontrol ederek, girenlere ellerini yıkamalarını tembihliyor ve maske dağıtıyor. Milletvekillerinin, meclis personelinin yüzde 80'inden işe gelmemelerini istediği de bildiriliyor.

    Bu arada, dünyanın en popüler turistik merkezlerinden biri olan Meksika'da salgından korkan turistler otel rezervasyonlarını iptal ediyor. Cruise gemileri, Cancun gibi Karaipler duraklarını turlarından çıkarırken, kara turları da iptal ediliyor.

    Macaristan'dan önlem

    Macaristan Sağlık Bakanlığı ise domuz gribine karşı önlemler çerçevesinde, uluslararası Budapeşte Feri Hegy Havaalanı'na ısıya duyarlı kameralar yerleştirdi.

    Macaristan Sağlık Bakanı Tamas Szekely, ülke genelinde domuz gribi hastalığına karşı alarma geçildiğini açıkladı.

    Sağlık Bakanlığı ayrıca, Meksika'dan ve ABD'den Budapeşte'ye uçakla gelen yolcuların kontrol altına alınacağını bildirdi.

    Macaristan'da dün 6 kişi domuz gribi şüphesi ile kontrolden geçmiş, ancak domuz gribi olmadıkları anlaşılmıştı.

    Örnekler patladı!


    İsviçre'de bir trenle taşınan domuz gribi virüsü örneklerinin patladığı bildirildi. Yetkililer, özel bir kutu içindeki domuz gribi örneklerinin, trenle Zürih'ten Cenevre'ye götürülürken patladığını belirterek, patlamanın insanlar için tehdit oluşturmadığını kaydetti.

    Vaud kantonu polisi, cam tüpler içinde özel bir kutuda taşınan domuz gribi virüsü örneklerinin, Meksika'daki domuz gribi tipiyle bağlantılı olmadığını söyledi.

    Patlamanın, örneklerin kötü paketlenmesi nedeniyle meydana geldiğini söyleyen İsviçreli yetkililer, bir kişinin hafif yaralandığı patlamadan sonra 40 polis ve tıbbi uzmanın trene gelerek yolcuları kontrol ettiğini ifade etti.

    Örneklerin, İsviçre'nin insanlarda domuz gribini teşhiste daha etkili test geliştirme planı kapsamında Cenevre'ye götürüldüğü belirtildi.

    "Meksika'ya gitmeyin" uyarısı

    Avrupa Birliği, Amerika ve İngiltere vatandaşlarına, "Gerekli olmadıkça Meksika'ya gitmeyin" uyarısı yaptı. ABD sağlık alanında ilan edilen 'olağanüstü hal' durumu devam ediyor.

    Hastalığın en şiddetli görüldüğü Meksika'da okullar 6 Mayıs'a kadar tatil edildi.

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, birinci derecede alarm durumuna geçti.

    Uzmanlar, salgının 1918 yılında 50 milyon kişiyi öldüren İspanyol gribi salgınından daha kötü olabileceğine dair uyarılarda bulunuyor.

    Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın küresel salgına dönüşebileceği uyarısı yaptı. Domuz gribi aşısı için çalışmaların başladığı kaydedildi. Ancak aşının dağıtımına başlanmasının 5- 6 ay sürebileceği belirtiliyor.

    Küba uçak seferlerini durdurdu

    Küba, domuz gribi salgını yüzünden Meksika ile arasındaki uçak seferlerini durdurduğunu açıkladı.

    Resmi basının haberlerine göre, gribin adaya yayılmasına karşı tedbir olarak Küba'dan Meksika'ya ve Meksika'dan Küba'ya yapılan uçuşlar 48 saat için durduruldu.

    Küba hükümeti gerekirse daha sıkı tedbirler almaya hazırlandığını bildirdi. Böylece Küba, hastalığın en yaygın görüldüğü Meksika'ya uçuşları askıya alan ilk ülke oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow