hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CIA Türkçe bilen ajan arıyor

    CIA Türkçe bilen ajan arıyor
    expand

    Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü CIA, Türkçe bilen ajan arıyor. CIA'in ilanına göre, ajanlar yılda 54 bin 525 - 75 bin 669 dolar para kazanacak.

    CIA'nın "www.cia.gov" adlı web sitesinde yayınlanan ilanda, örgütün doğrudan sahada görev yapacak istihbarat ajanlarından, masa başında çalışacak açık istihbarat değerlendirme elemanlarına kadar birçok alanda ajan alacağı belirtildi.

    "CIA'de kariyer hedefiniz, Amerika'nın ulusal güvenliğini korumak olacak", "Kariyerinizde değişiklik yapın" cümleleriyle başlayan ilan metninde, ajan adaylarında aranan şartlar sayılıyor.

    İlanda, CIA için 10 dilde eleman alınacağı belirtilerek, bunlardan birinin de Türkçe olduğu kaydediliyor.

    Diğer diller ise Arapça, Çince, Darice (Afganistan'da konuşulan Farsça), Endonezyaca, Korece, Peştuca (Afganistan'ın resmi dili), Farsça, Rusça ve Urduca (Pakistan'ın resmi dili) olarak sıralanıyor.

    Aranan nitelikler


    İlana göre, ajanlık kariyeri düşünenlerin, 35 yaşın altında olmaları ve üniversitede iyi bir not ortalamasına ek olarak güçlü bir uluslararası ilişkiler bilgisiyle iletişim becerilerine sahip olmaları gerekiyor.

    İşi alınacak ajanlar, istek ve yeteneklerine göre farklı alanlarda görevlendirilecek. Yine ilana göre, “Gizli Operasyonlar" bölümünde görevlendirilecek ajanlar, paramiliter ve özel kuvvet operasyonları, istihbarat toplama ve psikolojik harekat gibi alanlarda eğitim alacak.

    Eleman alınacak bölümler arasında, açık istihbarat toplama, istihbarat analiz, karşı istihbarat, kontr-terör, ekonomik analiz uzmanlığı, askeri analiz uzmanlığı, siyasi, psikolojik analiz uzmanlığı gibi çok sayıda alan da bulunuyor.

    İlanda CIA'nin iş eşitliğine önem veren bir kurum olduğu da vurgulanıyor. Buna göre kurum, ırk, renk, dil, din, cinsiyet, milliyet, yaş ve cinsel tercih konusunda herhangi bir ön şart koymuyor. Ancak adayların ABD vatandaşı olması gerekiyor.

    CIA, ilanda son olarak adayların tıbbi ve psikolojik bir testten geçirileceklerini belirtiyor. Bu çerçevede her adayın yalan makinesine bağlanması gerekecek. Ayrıca adaylar çok kapsamlı bir güvenlik araştırmasından geçirilecek.

    Bunlara ek olarak adaylar, uyuşturucu testinden geçirilecek. CIA, adayların “son bir yıl içinde hiç uyuşturucu kullanmamış olmalarının" ön şartlardan biri olduğunu kaydediyor.

    Başvuru yeri ve koşullarından istihdam sahalarının tek tek tanıtılmasına kadar her ayrıntının oldukça uzun bir şekilde ele alındığı ilan metninde CIA'nın yıllık 54 bin 525 ila 75 bin 669 dolar gelirin yanında “sıcak bir aile ortamı" da sağladığı ifade ediliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow