hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı "ışık zinciri"

    Irkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı ışık zinciri
    expand

    Avusturya'nın başkenti Viyana'da 3 bin 500 kişi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, islamofobi ve cinsel ayrımcılığı protesto için parlamento etrafında ışık zinciri oluşturdu.

    Romy Grasgruber ile Maria Sofaly adlı üniversite öğrencisi iki genç kızın Facebook'ta kurdukları grup üzerinden yaptıkları, "Şimdi ışık zincirinin tam zamanı. Meşale bizden, haydi sen de gel" çağrısı üzerine Viyana kent merkezindeki ulusal parlamento binasının önünde dün akşam 3 bin 500 kişi toplandı.

    Parlamento önünden geçen ve kentin ana arteri olan beş şeritli yola taşan göstericiler zaman zaman tehlikeli anlar yaşadılar.

    Polis uzun süre yolu trafiğe kapatmamakta ısrar edince Romy ve Maria Belediye Başkanı Michael Haeupl'den yardım isteyerek, yolun gece yarısına kadar trafiğe kapatılmasını sağladı.

    Gösteri Avusturyalı ve yabancı müzik gruplarının mini konserleri ve değişik grupların bildiri okumasıyla başladı.

    Viyana'da yaşamını sürdüren Türk sanatçı Düzgün Çelebi'nin bağlama ile çalıp söylediği Türkçe türkülere farklı milletlerden olan göstericiler halay çekerek eşlik etti.

    Havanın kararması üzerine yakılan iki bin kadar meşale ile tarihi parlamento binasının çevresinde büyük bir ışık zinciri oluştu.

    Parlamentonun ana girişinde meşaleleri yakan göstericiler sağlı sollu iki ayrı grup halinde parlamento binası etrafında yürüyüşe geçti.

    Yürüyüş sırasında da dans edip şarkı söyleyen veya slogan atan göstericiler gece yarısına doğru parlamentonun ana girişinde buluşup ışık zincirini tamamladı.

    Gösteriye parlamentodaki Türk kökenli tek milletvekili, Yeşiller partisinden Alev Korun, partinin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Ulrike Lunacek ile birlikte katıldı.

    Korun ve Lunacek, gösteride, aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) kontenjanından parlamento başkanlığı üçüncü yardımcılığına seçilen aşırı sağcı Martin Graf'ı istifaya çağıran büyük bir afiş taşıdılar.

    Gösteride birçok katılımcının, aşırı sağcı FPÖ ve Graf'ı kast ederek, "Naziler parlamentodan defolun" pankartları taşıdıkları gözlendi.

    Irkçılık karşıtları Facebook'ta

    Üniversite öğrencisi Romy Grasgruber ile Maria Sofaly'nin Facebook adlı sosyal iletişim ağında kurdukları, "Es ist Zeit für eine Lichterkette" (Şimdi ışık zinciri kurmanın tam zamanı) adlı gruba kısa süre içinde 11 bin 269 kişi üye oldu.

    İnternette www.lichterkette2009.blogspot.com adlı bir de sayfa hazırlayan Grasgruber ve Sofaly, ülkedeki yabancı nüfusu da dikkate alarak, sayfadaki duyuruları Almanca'nın yanı sıra Türkçe ve Hırvatça da yayımlıyor.

    Irkçılık, yabancı düşmanlığı, islamofobi ve cinsel ayırımcılığa karşı birleşmek ve tepki göstermek için grup oluşturduklarını anlatan Grasgruber, Türkçe olarak internet sayfalarına da koydukları şu çağrıyı yapıyor:

    "2009 Avusturya: sokak başlarında kışkırtıcı afişlerin asıldığı, sağcı partiler ve bazı basın kuruluşlarının bilinçli yanlış bilgilendirme yaptığı, aşırı sağcılar ve Burschenschaftlerlerin (Hitler dönemindeki aşırı sağcı erkek grubu) devletin zirvesinde yüksek mevkiler edindiği, Nazi toplama kampları mağdurlarının fiili saldırılara uğradığı, olayların yaşandığı dönemde bir seçim kampanyası.

    Bunların hepsi normal mi? Normal ????? Kızmak ve öfkelenmek yetmiyor. Bizinsanların rencide edilmesini ve aşağılanmasını normal görmüyoruz. Bu yüzden ortak bir adım atalım diyoruz. Saygı temelinde birlikte bir yaşam için. Tek boyutluluk içinde kapanıp kalmak yerine çoğulcu bir yaşam için.

    Vurdum duymazlık yerine medeni cesaret için. Propagandacı yalanlar yerine samimi bir tartışma için. Eylem için meşale bizden, haydi sen de gel."

    Bir yandan üniversite eğitimini tamamlamaya çalışan Grasgruber, diğer yandan olanakları ölçüsünde aşırı sağcılara karşı eylem örgütlemekle uğraşıyor. Facebook'ta kurduğu grup ve internet üzerinden yaptığı çağrıyla kısa sürede 3500 kişilik bir eylem yapmış olmaktan çok mutlu olduğunu anlatan Grasgruber, "Parlamentoda 3. büyük parti olarak temsil edilen aşırı sağcı partinin düzenlediği cami karşıtı eyleme 700 kişinin katıldığını" anımsatarak, "Biz aşırı sağcılardan daha güçlü olacağız" dedi.

    Gösteri masraflarını yapılan bağışlarla karşıladıklarını belirten Grasgruber, "ışık zinciri" mitingini ülke geneline yaymak ve değişik kentlerde organize etmek için örgütleneceklerini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow