hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'da gerilim dinmiyor

    İranda gerilim dinmiyor
    expand

    İran'ın başkenti Tahran'ın ana meydanında düzenlenen gösteriye polisin müdahale ettiği bildirildi. İngiliz Büyükelçiliği'nin personel yakınları da İran'dan ayrılıyor. AB ülkeleri ise büyükelçilerini İran'da çekip çekmeyeceklerini tartışıyor.

    Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı ve havaya ateş açtı. Helikopterlerin de Haft-e-Tir meydanı üzerinde uçtuğu belirtildi.

    Cumhurbaşkanlığı seçimini yitiren adaylarından Mehdi Kerrubi, önceki gün başkent Tahran'daki protesto gösterilerinde ölenler için 25 Hazira Perşembe günü tören düzenlenmesi çağrısında bulundu.

    AFP'nin haberine göre Mehdi Kerrubi, bu çağrıyı partisinin internet sitesinde yayımlanan açıklamasında yaptı. Törene ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi. İnternet sitesinde, Kerrubi'nin, İran Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne bir mektup yazarak, 12 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin iptal edilmesi çağrısını yinelediği de kaydedildi.

    Eski meclis başkanı reformcu Kerrubi, kısmi oy sayımıyla zaman yitirmek yerine seçimin iptal edilmesini istedi.

    Gösterilerden önce ise Devrim Muhafızları tehdit gibi bir açıklama yaptı.

    Açıklamada "Muhalefetin bundan sonraki gösterileri bastırılacak. Devrime yaraşır müdahale olacak" ifadesi kullanıldı.

    Ülkenin en etkili askeri gücü olan Devrim Muhafızları'nın açıklamasında, "sabotaj ve isyan eylemlerinden kaçınılması" çağrısı yapıldı ve "direnenlerin  İran'a karşı komplo içinde olmakla suçlanacakları" belirtildi.

    Açıklamada, protestoculara, Devrim Muhafızları'nın ve diğer güvenlik güçleriyle, disipline kuvvetlerin "kararlılığı ve devrimci müdahalesine hazır olmaları" uyarısı yapıldı.

    İngiltere'den tahliye kararı

    İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise İran'daki elçilik personelinin ailelerini tahliye etmeye başladığını bildirdi.

    Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, İran'da cumhurbaşkanı seçimi sonrası yaygın protestoların ve ortaya çıkan şiddetin ardından bu ülkedeki diplomatlar ve diğer personelinin ailelerinin hayatlarını normal biçimde sürdüremez hale geldikleri ifade edildi.

    Bakanlığın bir sözcüsü, İran'daki personelin ise bu ülkeden geri çekilmediğini belirtti. İngiliz Dışişleri Bakanlığı ayrıca, İran'daki diğer İngiliz vatandaşlarına ise bu ülkeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulunmadıklarını, ancak durumu "büyük bir dikkatle" izlediklerini kaydetti.

    AB'den çağrı

    AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti, birliğe üye ülkelere, başkentlerindeki İran büyükelçilerini dışişleri bakanlıklarına çağırarak, Tahran'ın, Batı'nın içişlerine karıştığı suçlamalarını protesto etmeleri çağrısında bulundu.

    Çek Cumhuriyeti'nin açıklamasında, "AB'nin, herhangi bir ülkede şeffaf ve demokratik bir seçim sürecinin nesnel ölçütlerinin yerine getirilip getirilmediğine ilişkin kuşkularını dile getirme hakkı olduğu" ifade edildi.

    Açıklamada, "Bu açıdan başkanlık, AB ülkelerini, aynı mesajı İranlı yetkililere iletmek üzere tüm birlik ülkelerindeki İran temsilcilerini (bakanlıklara) çağırmayı değerlendirmeye davet ettiği" kaydedildi.

    Obama: "Günah keçisi olmak istemiyorum"

    ABD Başkanı Barack Obama, İran'da seçim sonrası gerginlik sürerken İran yönetimi için "bir günah keçisi" halini almak istemediğini ifade etti.

    Obama CBS televizyonunun "The Early Show" programında yaptığı açıklamada, ABD'yi işin içine sokmaktan mutlu olacak İran içindeki bazı güçlerin oyununa gelmek, yapmak isteyeceğim en son şey olur" diye konuştu. Başkan Obama, böyle bir oyuna gelmemeleri gerektiğini söyledi.

    İngiltere ile ilişkiler gözden geçirilecek


    İran meclisinin dış politika komisyonu, Dışişleri Bakanlığına, Britanya ile ilişkileri gözden geçirmesi tavsiyesinde bulundu.

    ISNA haber ajansının bildirdiğine göre, komisyonun başkanı Kazım Celali, "Ulusal güvenlik ve dış politika komisyonu üyelerinin, Britanya'nın tutumu konusunda ciddi eleştiriler var ve Dışişleri Bakanlığından bu ülkeyle ilişkileri yeniden gözden geçirmesini istediler" dedi.

    Seçim sonrası protesto eylemleriyle çalkalanan İran'da yönetim, başta Britanya ve ABD olmak üzere bazı Batılı ülkeleri kışkırtıcılıkla suçluyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, dün ABD ve Britanya'ya, İran'ın içişlerine karışmaktan vazgeçme çağrısında bulunmuş, Britanya Dışişleri Bakanı David Miliband da ardından yaptığı açıklamada, İran'ın seçim sonrası yapılan gösterilerde yabancı ülkelerin parmağı olduğu suçlamasını reddetmişti.

    İran, Tahran'daki BBC muhabirinin de ülkeyi terk etmesini istemişti.

    Meclis iddiaları değerlendiriyor

    Öte yandan Ahmedinecad, "İngiltere ve ABD'nın İran'ın içişlerine karıştığı" iddiasını yineledi.

    İran Meclisi da, "cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ABD ve Avrupa ülkelerinin müdahaleci politikalarını" görüşüyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonunun, Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki'nin de katılımıyla olağanüstü toplandığını söyledi.

    Kaşkavi, "toplantıda ABD ve Avrupa ülkelerinin cumhurbaşkanı seçimi öncesinde, sırasında ve sonrasındaki müdahaleci tutum ve açıklamalarının masaya yatırıldığını" belirtti.

    Batılı ülkelerin, "siyasi-resmi, güvenlik-iletişim ve istihbarat" alanlarındaki müdahalelerinin üç ana başlık altında ele alındığını kaydeden Kaşkavi, bağımsız bir ülkenin içişlerine karışmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

    ABD ve Batılı yetkililerin İran halkını yasalara uymak yerine açıkça tahrike teşvik ettiğini savunan Kaşkavi, "Batının, kontrolündeki kitle iletişim araçlarıyla İran'da anarşi, karışıklık ve yağmacılık peşinde olduğunu" söyledi.

    Cumhurbaşkanı adaylarının ve taraftarlarının tamamının İran halkının bir parçası olduğunu belirten Kaşkavi, tahrikçilerin ve onların destekçilerinin halktan sayılamayacağını ifade etti.

    Kaşkavi, toplantıda alınacak karar doğrultusunda bazı Batılı büyükelçilerin ihracının da gündeme gelebileceğini, ancak bu konuda şimdilik açıklama yapamayacağını kaydetti.

    Tahran yönetimi, Batılı ülke büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, bu ülke liderlerinin seçimlere ilişkin açıklamalarını içişlerine müdahale olarak değerlendirmiş ve bu konudaki rahatsızlığını ilgili taraflara iletmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow