hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'da yolcu uçağı düştü: 168 ölü

    İranda yolcu uçağı düştü: 168 ölü
    expand

    İran'da Hazar Havayolları'na ait Tupolev tipi yolcu uçağı Kazvin kenti yakınlarında düştü. Uçaktaki 168 kişi hayatını kaybetti, ancak ölümlere dair resmi açıklama henüz yapılmadı. 168 kişiden 161'inin İranlı olduğu açıklandı. Uçağın karakutularına ulaşıldığı, ancak karakutuların hasarlı olduğu bildiriliyor.

    Rusya ile İran'ın ortaklığında 1993 yılında kurulan Hazar Havayolları'na ait, 7908 sefer sayılı Tupelov tipi yolcu uçağı, Tahran'daki Uluslararası İmam Humeyni Havaalanı'ndan kalktıktan 16 dakika sonra yerel saat ile 11.33'te, Kazvin eyaleti sınırları içindeki Cennetabad köyü yakınlarında düştü.

    İran Sivil Havacılık Teşkilatı Sözcüsü Rıza Caferzade, Tahran-Erivan seferini yapan uçakta 153 yolcu ve 15 kişilik mürettebat bulunduğunu belirtti.

    Hazar Havayolları sözcüsü de uçaktaki 168 yolcudan 2'sinin çocuk, 151'inin yetişkin ve 15'inin de mürettebat olduğunu kaydetti.

    Hayatını kaybeden 168 kişinin isimleri de açıklandı.

    161 İranlı yolcu

    İran'da düşen yolcu uçağında hayatını kaybeden 168 kişiden 161'inin İranlı, 5'inin Ermenistanlı, 2'sinin de Gürcistanlı olduğu bildirildi.

    Devlet televizyonu, Tahran-Erivan seferini yaparken düşen uçakta bulunan 168 kişinin tamamının kimlik bilgilerinin tespit edildiğini duyurdu.

    Gürcü yetkililer de uçakta biri Gürcistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olmak üzere 2 Gürcü vatandaşının hayatını kaybettiğini ifade etti.

    Yetkililer, Gürcistan'ın Erivan Büyükelçiliği'nde görev yapan bir Dışişleri Bakanlığı görevlisi ile Tahran'daki Gürcistan misyonunda görev yapan bir Gürcü diplomatın eşinin öldüğünü belirtti.

    10 judocu uçaktaydı

    8 sporcu ve 2 antrenörden oluşan İran Judo Milli Takımı'nın 6 Ağustos'ta Macaristan'da yapılacak müsabakalara hazırlanmak için Erivan'a gitmek istediği kaydedildi.

    İki kara kutu bulundu

    Bu arada, uçaktaki 3 kara kutudan 2'sinin bulunduğu ve kazanın nedenini belirlemek için çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.

    İran televizyonu, uçağın iki kara kutusunun bulunduğunu, kaza nedeninin belirsizliğini halen koruduğunu bildirdi.

    İran ABD'yi suçluyor


    İran, bu ülkede sıkça rastlanan uçak kazalarıyla ilgili dolaylı da olsa ABD'yi suçluyor. İran'a göre Amerikan yaptırımları neticesinde, uçaklar için gereken yedek parçalar temin edilemiyor.

    Düşen uçağın sahibi olan Hazar Havayolları, Rus yapımı Tupolev uçaklarını kullanıyor. Şubat 2006'da, İran Airtour'a ait Rus yapımı TU-154 uçağı Tahran'a inişi sırasında çakılmış, uçaktaki 148 kişiden 29'u ölmüştü. 2002'de meydana gelen başka bir kazada da Tupolev tipi yolcu uçağı İran'ın batısında düşmüş, uçakta bulunan 199 kişi ölmüştü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow