hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    The Economist: "Türkiye Osmanlı'nın izinde"

    The Economist: Türkiye Osmanlının izinde
    expand

    İngiliz haftalık The Economist dergisi, "Atalarının Rüyaları" başlığı altında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun politikalarını yorumladı. Dergi, "zeki ve kurnaz dışişleri bakanı" olarak tanımladığı Davutoğlu'yla birlikte, Türkiye'nin eski Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarında nüfuzunu artıracak politikalar izlediği belirtiliyor.

    The Economist dergisi, "Atalarının Rüyaları" başlıklı yorum yazısında Türkiye'nin Davutoğlu'yla değişen dış politikasına ışık tutuluyor.

    Derginin ifadesiyle, Türkiye "dört bir yanda hassas ve kıvrak bir diplomasi izliyor."

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu "dini bütün ve ahlakçı yanı ağır basan bir Müslüman" olarak niteliyen dergi, onun Türkiye'nin en etkin dışişleri bakanlarından olduğunu belirtiyor.

    Yazıda, "Davutoğlu'nun yaklaşımının iki ayağı var: Komşularla sıfır sorun ve stratejik derinlik. Bu ikinci politikayla, Osmanlı İmparatorluğu'nun eskiden güç sahibi olduğu geniş bir coğrfyada etkisini artırmak istiyor" deniliyor.

    "Kıvrak diplomasi..."


    Bu anlamda Türkiye'nin birçok farklı ülkeyle ilişkilerini iyi tuttuğu belirten dergi, Türkiye'yi bir "top cambazı"na benzetiyor.

    Türkiye'nin kıvrak diplomasisine örnek olarak da İran ile ilişkileri gösteriliyor:

    Economist'e göre, "İran'daki tartışmalı seçimlerin ardından İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ı ilk tebrik eden ülkelerden biri olan Türkiye, İran ile ilişkilerini iyi tutması sayesinde İran'da tutuklanan İngiliz büyükelçilik çalışanlarının salıverilmesinde perde arkası arabuluculuk rolü oynadı."

    Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkilerini de bu politika ışığında düzeltmek istediğinin vurgulandığı yazıda, Türkiye'nin Azerbaycan'la yaşadığı problemi de politikasında 180 derece değişiklik yaparak aştığını belirtiyor.

    Türkiye - ABD ilişkilerini de yorumlayan dergi, Türkiye'nin stratejik öneminin belirleyici nitelikte olduğu görüşünde.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow