hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuzey Irak'ta halk sandık başına gitti

    Kuzey Irakta halk sandık başına gitti
    expand

    Kuzey Irak'ta halk parlamento ve başkanlık seçimi için bugün sandık başındaydı. 2 buçuk milyona yakın seçmen bölgesel yönetimin başkanını ve 111 sandalyeli parlamento üyelerini seçmek için oy kullandı. Sorunsuz geçen seçimin sonuçları 3 gün sonra açıklanacak.

    Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Celal Talabani, bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile başbakanı Neçirvan Barzani oylarını kullandı.

    Oyunu kullandıktan sonra basının karşısına çıkan Neçirvan Barzani, "seçimlerin gelecekleri için çok önemli olduğunu" belirterek, herkesin sandık başına gitmesi çağrısında bulundu.

    Barzani, "4 yıl içinde yaptığı en büyük işlerden birinin Süleymaniye ve Erbil idaresinin birleştirilmesi olduğunu" kaydederek, "Bu bizi zorladı ama bu zoru başardık" dedi.

    Neçirvan Barzani, Türkiye ile ilişkiler konusunda da, "Türkiye bizim önemli bir komşumuz. Biz hem Türkiye hem komşu ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde olmayı istiyoruz ve bunun için de gayret gösteriyoruz. Şu an ilişki düzeyimiz çok iyi ve biz bundan çok mutluyuz. Türkiye'den gelen gözlemcileri Erbil'de ağırladık. Onların da burada olmasından dolayı mutluyuz" dedi.

    Mesud Barzani: "İyi bir başlangıç olacak"

    Bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani de oyunu saat 10.00'da kendi karargahında kullandı. Mesud Barzani, "bugün herkesin kendi parlamentosunu ve kendi başkanını özgür bir şekilde seçtiğini" ifade ederek, "Umarım bu seçim Bağdat'la olan sorunlu ilişkilerimizde iyi bir başlangıç olacak. Aynı zamanda yaşadığımız diğer kardeş milletlerle ilişkilerimizi daha da pekiştirecek" dedi.

    Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Barzani, "Bağdat'la sorunlar olduğunu, ancak bunların diyalogla çözüleceğini" kaydetti.

    "Bugünün Iraklıların ve Kürtlerin bayramı olduğunu" söyleyen Mesud Barzani, seçilememesi halinde ne yapacağının sorulması üzerine, "Milletimiz kime oy verirse biz buna saygı gösteririz" dedi. Mesud Barzani ayrıca, "tüm komşu ülkelerle, özellikle Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini, var olan ilişkileri geliştirmeyi arzuladıklarını" belirtti.

    410 yabancı ve 17 bin 743 yerel gözlemcinin takip ettiği seçimlerde oy verme işlemi saat 18.00'da sona erecek.

    Seçimlerde parlamentonun 111 sandalyesinin yanı sıra bölgenin başkanı da ilk kez halkın oyuyla seçilecek. Başkanlık için yarışan beş adaydan Mesud Barzani favori olarak gösteriliyor.

    Seçim istatistikleri

    Sonuçları iki yada üç gün içerisinde açıklanması beklenen seçime, 41 parti, 24 listeyle katılıyor.

    Parlamentonun 111 sandalyesinin 5'i Türkmenlere, 5'i Keldani ve Asurilere, 1'i Ermenilere ayrıldı.

    Seçimde, yüzde 30 kadın kotası da bulunuyor.

    Seçime, Mesud Barzani liderliğindeki "Kürdistan Demokrat Partisi" ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, "Kürdistan Yurtseverler Birliği", "Kürdistan listesi" adıyla ortak olarak katılıyor.

    Seçimin, iddialı gruplarından biri de  "Değişim Hareketi".

    Solcu ve İslamcı partiler de "Hizmet ve Reform Listesi" adını taşıyan ittifakla seçime katılıyor.

    Yabancı medya da seçimlere yoğun ilgi gösteriyor. Seçim Kurulundan yapılan açıklamada, 135 yabancı basın organının seçimleri izlemek üzere akreditasyon yaptırdığı belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow