hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'in 3 şirketi havayı İngiltere'den çok kirletti!

    Çinin 3 şirketi havayı İngiltereden çok kirletti
    expand

    Greenpeace örgütünün Çin kolu, ülkedeki 3 büyük enerji şirketinin geçen yıl havaya saldığı sera gazı toplamının, İngiltere'nin saldığından daha fazla olduğunu açıkladı.

    Örgütün bugün yayımladığı rapora göre, Çin'in toplam enerji ihtiyacının yüzde 60'tan fazlasını sağlayan en büyük 10 enerji şirketi, geçen yıl Çin'de üretilen kömürün beşte birini yaktı ve bunun sonucunda havaya 1,44 milyar ton karbondioksit saldı.

    Çin'in en büyük üç enerji şirketi China Huaneng Group, China Datang Corp. ve China Guodian Corp. ise birlikte, geçen yıl İngiltere'den daha fazla sera gazı üretti.

    Hepsi devlet şirketi olan 3 büyük enerji şirketi, son yıllarda Çin çevre koruma kurumları tarafından çevre güvenliği önlemlerini "ağır biçimde ihlal ettikleri" gerekçesiyle uyarılmıştı.

    Çin'de kişi başına atmosfere salınan sera gazı, gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının altında kalsa da, bir bütün olarak Çin, ABD'yi geride bırakarak dünyanın en büyük sera gazları üreten ülkesi oldu.

    ABD ve Çin, dünyadaki toplam sera gazının yüzde 40'ını üretiyor. Greenpeace Çin, devleti, enerji şirketlerine enerji vergisi, kömüre de çevre vergisi koymaya çağırdı.

    Örgüt, ayrıca Çin hükümetini, mevcut hedefini ikiye katlayarak, 2020'de enerjisinin yüzde 30'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmeyi hedeflemeye çağırdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow