hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamaney'e göre Mehdi geliyor

    Hamaneye göre Mehdi geliyor
    expand

    İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney son dönemdeki siyasi mesajlarının aksine, bu kez uhrevi bir mesajla gündemde. Hamaney, "Mehdi'nin gelişi yaklaştı, İslam dünyası Batı'ya karşı silahlı güçlerini birleştirsin" çağrısında bulundu. Çağrının adresindeki ülkelerden biri de Türkiye. Uzmanlar, Hamaney'in seçim tartışmasında sarsılan meşruiyetini yeniden sağlamlaştırmaya çalıştığı görüşünde.

    İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, son günlerde daha çok İran siyasetine dair dünyevi mesajlarıyla gündemdeydi.

    En son mesajında ise en güçlü olduğu noktadan vurdu. Sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, İran halkına Mehdi'nin çok yakında geleceğini müjdeledi.

    Müjdesini uluslararası siyasete de bağladı. Türkiye de dahil İslam ülkelerine, Batı'ya karşı salihlı güçlerini birleştirme çağrısı yaptı.

    Mehdi'nin gelişinin, Batı ülkelerince engellenebileceğini belirtti.Hamaney'in hedef gösterdiği ülkeler Amerika ve İsrail.

    Mehdi'nin dönüşü Şii mezhebinde yer alan kuvvetli bir inanç. Mehdi'nin, 1141 yıl önce ortadan kaybolan 12'nci imam olduğuna inanılıyor.

    Ancak İran'da kurtarıcı Mehdi'nin gelişinin nasıl bekleneceğine dair bir tartışma var.

    Bir grup Şii, Mehdi'nin büyük bir kargaşa, zulüm ve adaletsizlik döneminde geleceğine inanıyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, bu görüşe yakın olan Hüccetiye ekolüne mensup din adamlarının öğrencisi.

    Mehdi'nin gelişinin hızlandırılması için aktif olarak çaba sarfedilmesine inanan Ahmedinecad'ın, kendisini Mehdi'nin gelişini hazırlayan lider olarak tanımladığı yorumları yapılıyor.

    İşte Hamaney, İran siyasetinin dünyevi boyutunda etkisi her geçen gün daha görünür olan böyle bir inanca gönderme yaptı.

    Uzmanlara göre, Hamaney, bu çağrıyla, en güçlü olduğu konuma geri dönmeye çalışıyor. Mehdi gelene kadar, inananların rehberinin kendisi olduğu inancını yeniden hatırlatıyor.

    Böylelikle, meşruiyetini sorgulamaya başlayan bazı din adamlarına da mesaj veriyor.

    Hem kendi siyasi zeminini, hem de başta Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad olmak üzere İran hükümetinin sarsılan imajını bir kez daha güçlendiriyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow