hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Lockerbie'nin sorumlularından El Migrahi serbest

    Lockerbienin sorumlularından El Migrahi serbest
    expand

    İskoçya'da Lockerbie saldırısından hüküm giyen Libyalı Abdülbasit Ali Muhammed El Migrahi bugün serbest bırakıldı.

    Kimliğini açıklamayan bir Libyalı yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Migrahi'nin birkaç saat içinde Libya'da olmasını beklediklerini söyledi.

    Migrahi, Amerikan Pan Am uçağına 1988 yılında Lockerbie kasabasında havada düzenlenen bombalı saldırıdan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

    Saldırıda 270 kişi ölmüştü.

    Trablus'taki Matiga askeri havaalanında Megrahi'yi karşılama hazırlıkları yapıldığı kaydedildi.

    Megrahi'nin son aşamasına gelmiş prostat kanseri olduğu bildirilmişti.

    Abdülbaset Ali Muhammed El Migrahi'yi taşıyan uçak Libya'nın başkenti Trablus havaalanına indi.

    Basın mensupları, Megrahi'yi havaalanında Libya ve İskoçya bayraklarıyla yüzlerce gencin beklediğini, güvenlik güçlerinin geniş önlem aldıklarını bildiriyor.

    Megrahi'nin delegasyonundan bir kaynak, Lockerbie hükümlüsünün daha sonra Trablus'un merkezinde büyük bir mitinge katılacağını kaydetti. ABD, Libya'ya Megrahi'nin kahraman gibi karşılanmaması, ev hapsine alınması çağrısı yapmıştı.

    ABD teessürle karşıladı

    ABD, Lockerbie faciasının  İskoçya'da cezasını çeken tek hükümlüsü Libyalı Abdülbasit Megrahi'nin kanser hastalığından dolayı serbest bırakılmasını "derin teessür" ile karşıladı.

    Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Bu faciada yakınlarını yitirenlerin ağır kaybın korkunç yükünü ebediyen taşıdığını, her gün yasta olduklarını biliyoruz. Onların acısınını paylaşıyoruz. İskoç yönetimi ve Birleşik Krallık'ın hükümetine hükümlünün cezasını İskoç cezaevinde tamamlamasına yönelik defalarca çağrımızı tekrarlıyoruz. Serbest bırakılmayı derin teessürle karşılıyoruz" denildi.

    Lockerbie'nin hikayesi


    1 Aralık 1988'de düzenlenen Lockerbie saldırısı, uzun adli ve diplomatik bir hikayeye sahip. 270 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından yaşanan sürecin kronolojisi şöyle:

    -1988- 21 Aralık: Pan Amerikan şirketine ait bir Boeing 747, İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak etti, 270 kişi öldü.
    -1991- 13-14 Kasım: ABD ve İngiltere'de 2 Libya istihbarat ajanı Abdülbaset Ali Muhammed El Migrahi ile Amine Halife Fimah saldırıyla ilgili suçlandı.
    -1998- 24 Ağustos: Londra ve Washington, 2 zanlının Hollanda'nın Lahey kentindeki Zeist Kampında bir İskoç mahkemesi tarafından yargılanmasını kabul etti. Libya 26'sında onayını verdi.
    -1999- 5 Nisan: Zanlılar Libya'nın başkenti Trablus'ta, Hollanda'ya gitmek üzere BM yetkililerine teslim edildi. Libya'ya uluslararası yaptırımlar hemen askıya alındı.
    -2000- 3 Şubat: İki zanlı suçsuz olduklarını söyledi. 3 Mayıs: Davanın görülmesine başlandı.
    -2001- 31 Ocak: Migrahi ömür boyu hapse mahkum edildi ve temyize gitti. Fimah aklandı. Libya, BM yaptırımlarının acilen kaldırılmasını talep etti.
    -2002- 23 Ocak: Zeist Kampında temyiz davası başladı. 14 Mart: Ceza onandı. 29 Mayıs: Saldırıda ölenlerin ailelerinin avukatı Libya'nın 2,7 milyar dolar tazminat önerdiğini duyurdu. Trablus, gayri resmi temasları doğruladı.
    -2003- 13 Ağustos: Libya, İngiltere ve ABD, yaptırımların kaldırılması karşılığında Libya'nın 2,7 milyar dolar tazminat ödemesi konusunda anlaşmaya vardı. 15 Ağustos: Libya, bu olaydan resmen sorumlu olduğuna dair mektubu BM'ye sundu. 22 Ağustos: Libya, sözü edilen miktarda parayı, muhafaza edilmesi amacıyla İsviçre'de uluslararası bir bankaya havale etti. 12 Eylül: BM yaptırımları kaldırdı. ABD ve Fransa çekimser kaldı. 24 Kasım: Migrahi'nin cezası minimum 27 yıla dönüştürüldü.
    -2007- 28 Haziran: Migrahi'ye ikinci kez temyize gitme hakkı tanındı.
    -2008- 21 Ekim: Megrahi'nin avukatları müvekkillerinin prostat kanseri olduğunu ve ileri safhada bulunduğunu açıkladı. Ekim: Libya, tazminat tutarını ödedi ve ABD ile Libya arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önündeki son engel de kalkmış oldu. 14 Kasım: Edinburg Temyiz Mahkemesi, Libyalının şartlı tahliyesini reddetti.
    -2009- 12 Ağustos: İngiliz BBC ve Sky televizyon kanalları, Migrahi'nin sağlık nedenleriyle yakında salıverileceğini ve Libya'ya gönderileceğini açıkladı. 18 Ağustos: Migrahi ikinci kez temyize gitmekten vazgeçti. 20 Ağustos: İskoç hükümetinin Migrahi'nin sağlık nedenleriyle salıverilip Libya'da bir cezaevine gönderilip gönderilmeyeceğine karar vermesi bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow