hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orhan Pamuk'tan Nazım Hikmet benzetmesi

    Orhan Pamuktan Nazım Hikmet benzetmesi
    expand

    Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk yeni kitabının tanıtımı için gittiği Rusya'da bir soru üzerine, "Türkiye'de özgürlüğün elli yılda Nazım Hikmet'ten bu yana az da olsa geliştiğini" söyledi. Pamuk, kendisini diplomasinin değil insani konuların ilgilendirdiğini belirtti.

    Pamuk, "Durumum çok şükür ki Nazım Hikmet'inki kadar kötü değil. O Türkiye'ye dönse hapse atacaklar, öldüreceklerdi. Ben istediğim zaman gidiyorum, istediğim zaman çıkıyorum. Tabii senede bir sömestr New York'ta yaşamakta hoşuma gidiyor. Elli yılda Nazım Hikmet'ten bu yana gene de özgürlük biraz Türkiye'de gelişmiş demek" dedi.

    Orhan Pamuk, yeni kitabının tanıtımı için geldiği Moskova'da, neden Nazım gibi Moskova'da değil de Amerika'da yaşadığının yanıtını böyle verdi.

    "Bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü ama hiç kimse bunları konuşmaya cesaret edemiyor" sözleri ile Türkiye'de büyük eleştirilere neden olan Pamuk, ülkede özgürlüğün 50 yıl içinde geliştiğini kaydetti.

    Senede bir sömestr Kolombiya Üniversitesi'nde ders verdiğini, kendisinden iki dönem ders vermesi istense de ülkesine dönmeyi tercih ettiğini söyledi.

    Hakkında TCK'nın 301. maddesinden daha sonra düşen bir 'Türklüğe hakaret' davası açılan Pamuk kendisini ilgilendirenin diplomasi değil insani konular olduğunu söyledi.

    Pamuk, "Diplomasiyi, diplomatlara devlet adamlarına bırakmak lazım. Ben bütün tarih, insani ilişkiler konularına yazar açımdan bakmak isterim. Benim için önemli olan Türk devletinin diplomasisi ya da uluslar arası ilişkileri değil, Türkiye'deki düşünce özgürlüğü. Benim için rahat rahat istediklerimizi, tehdit almadan, mahkemelere düşmeden ve öldürülmeden söyleyebilmek önemli. Benim için öncelik buralarda" dedi.

    Pamuk, Türkiye'nin AB'ye katılımı konusunda ise "Türkiye'de demokrasinin ve düşünce özgürlüğünün gelişmesi için Avrupa Birliği'ne girmesini isterim" dedi.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow