hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Katalonya'nın bağımsızlığına referandum!

    Katalonyanın bağımsızlığına referandum
    expand

    İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk bölgesindeki Arenys de Munt ilçesinde Katalonya'nın bağımsızlığını isteyen ve sadece sembolik değeri olan bir referandum yapıldı. Referandumun sonucunda yüzde 96 "evet" yanıtı çıktı.

    Katalonya özerk bölgesindeki Arenys de Munt ilçesinde yapılan Katalonya'nın bağımsızlığını isteyen ve sadece sembolik değer taşıyan referandumun sonucunda yüzde 96 "evet" yanıtı çıktı.

    Anayasaya aykırı olduğu için belediye tarafından organize edilmesi yasaklanan referandum, Katalan bağımsızlığını savunan bir özel sivil toplum örgütü tarafından gerçekleştirildi.

    Arenys de Munt'ta yaşayan 16 yaşının üstündeki yaklaşık 6 bin kişinin çağrıldığı referandumda "Katalonya'nın, AB'ye entegre olarak sosyal, demokratik, egemen bir devlet olmasından yana mısınız?" sorusu yöneltildi.

    Katılımın 2671 ile yüzde 41 düzeyinde olduğu referandumun sonucunda 2568 kişinin "evet" oyu kullandığı, 61 kişinin "hayır" dediği, ayrıca 29 çekimser ve 12 geçersiz oy çıktığı açıklandı.

    Referandumun belediye tarafından, bu kuruma ait bir binada organize edilmek istenmesi, İspanya'daki merkezi hükümetin yaptığı yasal başvuru sonrasında mahkeme kararınca durdurulmuştu.

    Mahkeme, belediyenin "yetkilerini aştığını" ifade ederek, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle referandumun belediye tarafından düzenlenmesini durdurma kararı vermişti.

    Bu nedenle referandum, "Kendi geleceğine karar vermek için Arenys Hareketi" adlı sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu özel bir komisyon tarafından, belediye binası yanındaki kültür ve sanat gösterilerinin yapıldığı özel bir salonda düzenlendi.

    Referandumu izlemek için çok sayıda yabancı basın mensubunun Arenys de Munt'a akın ettiği gözlendi. Katalonya'nın önde gelen Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CİU) ve bağımsızlık yanlısı olan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partileri referanduma destek verirken, ERC'nin Avrupa Parlamentosu milletvekili Oriol Junqueras "Bu referandumun bağımsızlığa doğru bir adım olduğuna inanıyoruz ama hala yürüyecek çok yolumuz var" şeklinde basına açıklama yaptı.

    Sabah 09.00'da başlayan sembolik referandumda saat 14.00 itibariyle 1643 (toplamın yüzde 25.9'u) kişinin oy kullandığı açıklanırken, yapılan son belediye başkanlığı ve Avrupa Parlamentosu seçimlerine nazaran katılımın daha yüksek olduğu ifade edildi.

    Bu arada, Arenys de Munt'da bugün bir yanda bağımsızlık için referandum yapılırken, diğer yanda Franco rejimini savunan "La Falange" adlı partinin 70 kadar üyesi "İspanya'nın birliğini savunan" gösteri yaptı.

    Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı Arenys de Munt'ta, ayrılıkçı Katalanlar ile "La Falange" üyeleri karşılıklı hakaret içerikli sloganlar attı. Hiçbir yasal değeri veya yaptırımı olmayan sembolik referandum, yerel saat ile 20.00'da (TSİ 21.00) sona erecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow