hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rumlar Kapraz'ı istiyor

    Rumlar Kaprazı istiyor
    expand

    Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitiris Hrsitofyas'ın, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer ile görüşmesinde, Karpaz'ın Rumlara verilmesini ve buraya 20 bin "Rum göçmenin yerleştirilmesini" istediği açıklandı.

    Rum liderin, zorlayıcı bir ikilemle karşı karşıya kaldığında, müzakerelerden "ayrılma" tehdidinde bulunması "BM tutanakları"na da yansıdı.

    Rum Fileleftheros gazetesi, Hristofyas ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in Rum Başkanlık Köşkü'nde yapılan görüşmelerinin 14 Nisan 2009 tarihli tutanaklarını yayımladı.

    Gazete, tutanaklara dayanarak verdiği habere göre, Hristofyas, Downer'le görüşmesinde, müzakere masasına konulan Türk talepleri ile "Kuzey'de temiz bir Türk devleti, Güney'de ise karma (mixed) bir devlet oluşturulacağından' endişe ediyor. Aynı tutanaklarda, Rum tarafının her fırsatta, Karpaz'ın kendilerine verilmesi ve bu şekilde 20 bin "Rum göçmenin geri dönmesini" talep ettiği ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bu öneriye "ret" yanıtı verdiği aktarılıyor, ancak bu "ret" yanıtın nihai yanıt olmadığı belirtiliyor.

    KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın müzakere salonunda "kendilerini aşmaktan çekinmeden" savaştıkları ifade edilen haberde, BM'nin gizli belgelerinde, Talat ve Hristofyas'ın "dost ve yoldaş" olarak tabir edildiği, "kapalı kapılar arkasında büyük savaşa tutuşmalarından sonra salondan gülümseyerek çıktıklarının" kaydedildiği, aktarıldı.

    "Talat'ın, Hristofyas'ın aksine karar alma konusunda yetersiz kaldığı" öne sürülen haberde, "her zaman müzakereler sırasında 2-3 kez Ankara'yla istişare etmesi gerekiyor" iddiasına yer verildi.

    Haberde, 14 Nisan 2009 tarihli belgeye göre, Hristofyas'ın da zorlayıcı bir ikilemle karşı karşıya kaldığında "ayrılmakla" tehdit ettiği belirtildi.

    Downer ile Hristofyas'ın Başkanlık Köşkü'nde yaptığı görüşmenin tutanaklarına göre, Hristofyas, BM'nin ve Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin, Kıbrıs'ta görevli BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresini yenilemeyerek prosedürün hızlandırılmasını zorlayacakları yönündeki söylentilerle ilgili bilgi istedi.

    Downer'in verdiği yanıttan tatmin olmayan Hristofyas, "müzakerelerden çekileceğini" ifade etti.

    Hristofyas'ın, müzakere prosedürün gecikmesinin sorumlusunun Kıbrıslı Rumlar olduğu söylentisinden dolayı da sinirlendiği belirtilen habere göre, Hristofyas, "İlerleme için müzakere masasına mantıklı öneriler sunulması gerekir, Kıbrıslı Rumların masaya koyduğu öneriler de çok mantıklıdır" iddiasında bulundu.

    Bu noktada Hristofyas, "verilen büyük tavizlerden, özellikle de dönüşümlü başkanlığın ve 50 bin 'yerleşiğin' (Türkiye kökenli KKTC vatandaşının) Ada'da kalmasının kabul edilmesinden" söz etti.

    Tutanaklara göre, "Türkiye'nin, Kıbrıslı Türkleri, müzakere taktiklerinin parametrelerini değiştirmeleri konusunda yönlendirmesi" gerektiğini savunan Rum lider, Kıbrıslı Türklerin bütün kurumlarda sayısal eşitlik veya dönüşümlü başkanlık talep ettiklerini, bunun "hiç de mantıklı oladığını" söyledi.

    "Yerleşikler" konusunun yeniden görüşülmesini isteyen ve mülkiyet konusunda da yeterince müzakere edilmediğini öne süren Hristofyas, Kıbrıslı Türklerin, Downer tarafından kendisine iletilen "iki devletin ekonomilerine" ilişkin önerisine tepki göstererek, "birleşik ekonominin daha çok Kıbrıslı Türkler için yararlı olacağını" savundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow