hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanya, AB dönem başkanlığına hazırlanıyor

    İspanya, AB dönem başkanlığına hazırlanıyor
    expand

    İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, 1 Ocakta İsveç'ten devralacakları AB dönem başkanlığında İspanya'nın önceliklerini anlatmak üzere AB ülkelerinin Madrid'deki büyükelçileriyle görüştü.

    Başbakanlık konutunda AB büyükelçilerini kabul eden Zapatero, yaptığı konuşmada, "İspanya, tarihi ve büyük bir proje olan AB projesinin en kararlı savunucusudur" dedi.

    Zapatero, 6 ay boyunca yürütecekleri AB dönem başkanlığının, "küresel ekonomik krizden yavaş yavaş çıkılmaya başlanması" ve "Lizbon Anlaşmasının yürürlüğe girecek olması umudundan" dolayı "bir geçiş dönemi" olacağına işaret etti.

    "İlk hedefimiz, halen içinde bulunduğumuz, son 70 yılın en büyük ekonomik krizinden ders alarak çıkmaktır" diyen Zapatero, AB'de ekonomik koordinasyon ve işbirliğinin artırılıp, euronun güçlendirilmesi için çalışacaklarını söyledi.

    İrlanda'da yapılan referandumda "evet" oyunun çıkmasının ardından, şimdiye kadar Lizbon Anlaşmasına onay vermeyen ülkelerin artık bu anlaşmayı onaylayacağına inandığını ifade eden İspanya Başbakanı, Lizbon Anlaşmasının en kısa zamanda yürürlüğe girmesi halinde kurumsal olarak AB'nin daha etkili olacağını belirtti.

    Zapatero, dönem başkanlığı sırasında yapılacak zirvelerle bağlantılı olarak AB'nin dış politikasında, "Latin Amerika ile ilişkiler ve ortaklıklara", "Akdeniz için Birlik projesinin yürürlüğe girmesi için gösterilecek çabalara", "ABD ve AB ile Rusya ve AB ilişkileri için atılacak adımlara" büyük önem verdiklerinin altını çizdi.

    Zapatero, "Yapıcı, ilerici, büyük hedefleri olan, iz bırakan, birleştiren, vatandaşlara ekonomik rahatlık sağlatabilen, uzun zamandır AB'ye girmek isteyen ülkelere yardımcı olabilen bir AB dönem başkanlığı yapacaklarını" kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow