hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD: "Goldstone Raporu'nu ciddiye alıyoruz"

    ABD: Goldstone Raporunu ciddiye alıyoruz
    expand

    ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff, İsrail ve Hamas'ın Gazze'de yaşanan son çatışmalarda uluslararası hukuk kurallarına aykırı davranarak, savaş suçu da dahil kimi ciddi ihlallerde bulunduklarına dair bulgular sunan Goldstone Raporu'ndaki iddiaları ciddiye aldıklarını belirtti.

    Wolff, BM Güvenlik Konseyi'nde devam eden Ortadoğu konulu toplantıda yaptığı konuşmada Goldstone raporuna da değinerek ABD'nin raporda yer alan iddialarla ilgili ciddi endişeleri olduğunu, raporun "dengesiz bir şekilde İsrail'e odaklandığı" düşüncesini öne sürdü.

    Ancak ABD olarak İsrail'in bu raporu dikkate almasını istediklerini ima eden Wolff, "Biz Goldstone raporundaki iddiaları ciddiye alıyoruz. İsrail'in bu iddialarla ilgili ciddi olarak soruşturma açma yeteneği, yetkili kurumları mevcut ve biz İsrail'i bu konuda (soruşturma açma konusunda) cesaretlendiriyoruz" diye konuştu.

    Hamas'ı "terör örgütü" olarak nitelendiren Wolff, Hamas'ın raporda yer alan kendisiyle ilgili iddiaları soruşturma konusunda istekli olmadığını ve bunu yapamayacağını savundu.

    Wolff ayrıca, Goldstone raporunun ve raporda yer alan uluslararası hukuk ve insani hukuk ihlalleri iddialarının Güvenlik Konseyi'nin gündeminde olmaması gerektiğini, bunun tartışma yerinin Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi olduğunu belirtti.

    Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud rapordaki iddiaların "son derece ağır" olduğunu ve iki tarafın da bu iddialar hakkında "bağımsız soruşturma" açmaları gerektiğini söylerken, İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Sawers de İsrail'in raporu hazırlayan BM komisyonuyla işbirliği yapmamasını eleştirerek İsrail'in rapordaki iddialar konusunda kendisinin 'tarafsız, tam ve güvenilir soruşturmasını" açmasını istedi.

    Konsey'de konuşma yapan diğer ülkelerin temsilcileri de Goldstone raporunun ve tavsİyelerinin uygulanmaya konulmasını istediler.

    Aralarında pek çok sivilin bulunduğu 1400 civarında Filistinli'nin ve 13 İsrailli'nin öldüğü son Gazze çatışmaları sırasında İsrail ve Hamas'ı uluslararası insani hukuk kurallarını ihlal etmekle suçlayan Goldstone raporu, Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyinde de ele alınacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow