hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa'da "soykırım" ödevinde son nokta

    Fransada soykırım ödevinde son nokta
    expand

    Fransa'nın Nancy kenti yakınlarındaki Pont-a-Mousson kasabasında Türk ortaokul öğrencisi ile tarih öğretmeni arasında 1915 olaylarıyla ilgili çıkan polemik sona erdi.

    "Soykırımı övdüğü" gerekçesiyle iki gün okuldan uzaklaştırma cezası verilen ve 1915 olaylarıyla ilgili ödev yapması istenen Jacques Marquette ortaokulu öğrencisi 13 yaşındaki Mustafa Doğan, okul yönetimine verdiği yazıda, "nasıl yapılırsa yapılsın hiçbir soykırımın hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini ve kabul edilemeyeceğini", sınavda "haklı bir soykırım olmuştur" şeklinde ifade kullanmasından pişmanlık duyduğunu belirtti.

    Okul idaresi, öğrencinin ödev hazırlamak yerine verdiği bu yazıyı yeterli bulduğunu açıklayarak, konunun kapandığını bildirdi.

    Olay

    Fransa’nın Almanya sınırındaki kenti Nancy yakınlarındaki Jacques Marquette Lisesi, ortaokul son sınıfta okuyan Mustafa, tarih dersinde Ermeni soykırımı konusu işlenirken, 5 Türk kökenli arkadaşıyla birlikte tartışmaya katılarak soykırımı kabul etmedikleri yönünde görüş belirttiler. Bunun üzerine öğretmen, Mustafa ve arkadaşlarını dersten çıkardı.

    Tarih öğretmeni, tartışmalı konuyu tarih sınavına da taşıdı ve Mustafa soruya sinirlenerek, “Ermenilere soykırım yapılmamıştır. Yapıldıysa da hak etmişlerdir” ifadesini kullandı. “Hak etmişlerdir” kelimesinin altını çizdi. Bunun üzerine sinirlenen tarih öğretmeni, Mustafa’yı cezalandırdı.

    Okul yönetimi Mustafa’yı 2 gün okuldan uzaklaştırma cezası verdi. Bu süre içinde de “Osmanlı İmparatorluğu tarafından işlenen soykırım: İnsanlığa karşı suç” başlıklı bir ödev hazırlaması istendi.

    Mustafa’nın ailesi, "baskı dolu ifadelerle dolu ödevi amaçlı bulup" yapmama kararı alarak bölgedeki Türklerin sivil toplum kuruluşu olan COJEP’e başvurdu. COJEP’in araya girmesiyle okul yönetimi aile ile cuma günü yeniden bir araya gelme kararı aldı.

    Diaspora hareketlendi

    Bu arada, diaspora adına çalışan yayın organları ve kuruluşlar Türk öğrenci olayının "Fransa'da soykırımı inkar yasasını bir an evvel çıkarılması gerektiğini gösteren bir gelişme" olduğunu öne sürdü. Diaspora, Fransa Eğitim Bakanı'nı da göreve çağırdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow