hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni genişleme komiserinden AB desteği

    Yeni genişleme komiserinden AB desteği
    expand

    AB'nin yeni Genişleme Komiseri Çek Stefan Füle, "Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini" söyledi.

    AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun yeni dönemde ekonomik ve parasal işler komiserliğine kaydırdığı mevcut genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn'in koltuğunu devralmaya hazırlanan Füle, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Çek MF DNES gazetesine konuştu.

    Füle, "Sizce Türkiye Avrupa'ya ait mi" sorusu üzerine kişisel görüşünü belirtmekten kaçınarak, "Bence Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri devam etmeli. Bu ve benzeri soruları Avrupa Parlamentosu'nda cevaplandıracağım" dedi.

    Çek Cumhuriyeti'nde mayıs ayından bu yana üstlendiği AB İşleri Bakanlığı öncesinde, 2005-2009 yılları arasında NATO daimi temsilciliğini yürüten Stefan Füle, Türkiye'nin Batılı yapılara uyumlu davranıp davranmadığının sorulması üzerine, "Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak, diğer üyelerle birlikte ittifakın dayandığı değerleri koruyabileceğini gördüm" diye konuştu.

    47 yaşındaki Füle, AB Komisyonu'na önerilmeden önce Çek parlamentosunda yaptığı konuşmada da, "hazır olması halinde Türkiye'nin AB üyeliğine" destek verdi.

    Diplomasi eğitimini 1981-1986 yılları arasında Moskova'daki ünlü Uluslararası İlişkiler Sovyet Devlet Enstitüsünde alan ve bu dönemde Çekoslovakya Komünist Partisi üyesi olan Füle, NATO daimi temsilciliği öncesinde Litvanya ve İngiltere'de büyükelçilik yapmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow