hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sudan'da inkara ceza geliyor

    Sudanda inkara ceza geliyor
    expand

    Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, "Sudan'ın Darfur bölgesinde işlenen suçları inkar eden ve yanıltıcı ifadeler kullanan Sudanlı yetkililere karşı cezai işlem başlatmayı düşünebileceklerini" belirtti.

    Ocampo, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Lahey merkezli UCM'nin geçen mart ayında savaş suçu işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı çıkardığı Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir'in Darfur'daki suçları işlerken devlet mekanizmasını kullandığını, kesinlikle tutuklanması gerektiğini, ancak Beşir'in mahkemeyle işbirliği yapmadığını savundu.

    Darfur'da suç işlenmeye devam ettiğini söyleyen Ocampo, işlenen suçları kabul etmeyen, sürekli inkar eden ve yanıltıcı ifadelerde bulunan Sudanlı yetkililler hakkında da cezai işlem başlatabileceklerini, Nürnberg duruşmalarından beri bu türden suçlar işleyen hükümet yetkililerinin yargıdan muaf olmadıklarını kaydetti.

    Ocampo, gazetecilere yaptığı açıklamada da Darfur'da adaletin sağlanması gerektiğini belirtti.

    Sudan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdülmahmud Abdülhalim ise yaptığı açıklamada, Sudan hükümetinin savaş suçu işlemediğini ifade ederek, Ocampo'nun pek çok konuda yalan söylediğini, görevinin dışında hareket ettiğini ve söylemlerinin Afrika Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı, Arap Birliği ve Bağlantısızlar Hareketine bağlı ülkelerce de kesinlikle kabul görmediğini söyledi.

    Abdülhalim, Darfur'da savaşın bittiğini belirterek, Batılı devletlerin bu gerçeği kabul etmek istemediklerini savundu.

    Sudanlı yetkili, bir soru üzerine, BM-Afrika Birliği barışı koruma gücü UNAMID'in özel temsilci olarak atanan İbrahim Gambari'nin saygın bir BM yetkilisi olduğunu, bu göreve atanmasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

    Bu arada, BM'den yapılan açıklamada Darfur'un kuzeyinde bugün meydana gelen silahlı bir saldırıda UNAMID'in 2 Ruandalı personelinin öldüğü belirtildi. UNAMID'in Sudan'ın Darfur bölgesinde 20 bin kişilik asker ve polis gücü bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow