ABD bir Nijeryalı'nın Amsterdam-Detroit seferini yapan yolcu uçağındaki intihar saldırısı girişiminin ardından gergin. 3 gün önce olduğu gibi yine bir Nijeryalı, yine aynı havayollarına ait bir uçakta saldırı gerçekleştireceği şüphesiyle gözaltına alındı.
İlk açıklamalarda, Nijeryalı yolcunun Amsterdam-Detroit seferini yapan uçakta bir cismi ateşe vermeye çalışırken yakalandığı duyuruldu. Ancak FBI, olaydan dakikalar sonra ortada ciddi bir durum olmadığını açıkladı.
3 gün önce saldırı hazırlığındayken yakalanan Nijeryalı öğrenci Ömer Faruk Abdülmuttalib hakkındaki soruşturma da devam ediyor.
ABD, zanlının terörle bağlantısı olabileceğini iki yıldır bildiğini duyurdu. Zanlının babası da oğlunun bir şeyler planladığını Nijerya'daki Amerikan Elçiliği'ne iki kez aktardığını açıkladı.
Nijerya makamları da zanlının 24 Aralık'ta Nijerya'ya geldiğini ve aynı gün ülkeden ayrıldığını açıkladı.
El Kaide ile bağlantılı olduğu iddia edilen zanlı Amsterdam'dan-Detroit'e giden uçakta, üzerindeki toz patlayıcıyı ateşe vermek istemiş ancak başarısız olmuştu.
Patlayıcılar uçağı uçurmaya yetecek güçteymiş Bu arada, Amsterdam-Detroit seferini yapmakta olan jumbo jet yolcu uçağına saldırı girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib'in taşıdığı patlayıcının uçağı havaya uçurmaya yetecek güçte olduğu anlaşıldı.
CNN'in, soruşturmayı sürdüren kaynaklara dayanarak verdiği haberde, patlayıcılar infilak etseydi uçağın havaya uçacağı belirtildi, ancak başka bir ayrıntıya yer verilmedi.
Öte yandan, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano ABC televizyonuna verdiği demeçte, saldırganın
El Kaide terör örgütüyle bağlantısı olup olmadığı sorusuna, "Bu şu anda soruşturmanın konusu, spekülasyon yapmam doğru olmaz" yanıtını verirken, CNN'e yaptığı açıklamada, bu yönde henüz bir bulgu elde edilemediğini ima ederek, "Şu ana kadar, olayın kapsamının daha geniş olduğuna dair bir gösterge yok" dedi.
Ailesi: "Okurken ortadan kayboldu"
Bu arada, Nijeryalı şüphelinin ailesi açıklama yaptı. Ailenin bugün yaptığı açıklamada, şüpheli Ömer Faruk Abdülmuttalib'in yurt dışında okurken ortadan "yok olduğu" belirtilerek, "ortadan yok olması ve ailesiyle iletişimi kesmesinin ardından" babasının iki
ay önce Nijerya güvenlik kuvvetlerine başvurduğu kaydedildi.
Zanlının babasının bundan sonra da yabancı güvenlik ajanlarına başvurarak, "oğlunu bulup eve getirmeleri konusunda yardım istediği" belirtildi.
Açıklamada, "Yabancı ajanların araştırmasının sonuçlarını beklerken, şoke edici haberi aldık" denildi. Aile, şüpheli Abdülmuttalib'in kaybolmadan önce nerede olduğu konusunda bilgi vermedi.