hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den flaş Rusya açıklaması

    ABDden flaş Rusya açıklaması
    expand
    KAYNAK DHA

    ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, Rusya'ya yönelik oldukça ağır bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner,  Rus hükümetinin yolsuzluğu hakkında ABD'nin düşüncelerinin çok iyi bilindiğini ve Rus hükümetinin her aşamasında yolsuzluk olduğu yönündeki kaygılarının sürdüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

    ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Birimi Müsteşar Vekili Adam Szubin'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yolsuzluğa karıştığı yönündeki sözlerine ilişkin soruyu yanıtlayan Toner, Rusya hükümetine, hükümet dışı aktörlerle ilişkileri durdurarak daha şeffaf bir tablo çizmeleri yönünde uyarılarda bulunduklarını, Moskova'ya uyarılarda bulunmayı sürdürdüklerini söyledi.

    Mark Toner, Rus hükümetinin yolsuzluğu hakkındaki ABD'nin düşüncelerinin çok iyi bilindiğini belirterek, Rus hükümetinin her aşamasında yolsuzluk olduğu yönündeki kaygılarının sürdüğünü söyledi.

    Toner, dünya çapında yaşanan yolsuzlukların demokratik kurumları, ekonomik yatırımları, ekonomileri derinden etkilediğini vurgulayarak, “Yolsuzluk çok büyük bir sorun. Yolsuzluk ve Rusya'daki yolsuzluklar ve bunun yarattığı etkiler konusunda endişeliyiz. Rusya'yı, yolsuzluklara karşı koyma  konusunda uyardık, uyarmaktayız" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in servetine yönelik bir bilgisi olmadığını anlatan Toner, “Tahminde de bulunmak istemiyorum. Ama yolsuzluğa karşı ABD'nin soruşturma başlatıp başlatmayacağı konusunda söyleyecek bir şeyim yok" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Mısır, Ürdün, Türkiye'den IŞİD'e katılanlar var"

    Toner başka bir soru üzerine, Mısır, Ürdün, Türkiye gibi ülkelerden Suriye ve Irak'a terör örgütü İŞİD yandaşlarının sızdıklarını bildiklerini söyledi. Toner, “Bu bizim öncelikli konularımızdan biri. Bunu önlemenin yollarını arıyoruz. Türkiye'den gelen yabancı savaşçılar var, baş edilmesi güç bir sorun, Türkiye ile de Mısır ile de bu sızmaları önlemek için adımlar atıyoruz. Ancak son noktaya gelmiş değiliz" dedi.

    "Petrol kaçakçılığı konusunda Türk hükümetini ile İŞİD'i aynı kefeye koyan varsayımları reddediyoruz"

    İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya'alon'un Atina ziyareti sırasında ortaya attığı “Türkiye uzun süre İŞİD'i gayri resmi yollardan petrol alımı yoluyla finanse etti" sözleri Perşembe günü yapılan basın toplantısında yeniden gündeme geldi. Bir gazetecinin, “Bu iddiaların yalan olduğuna ilişkin elinizde belge var mı? İsrail yalan mı söylüyor ? " sorusu ve iddiaların bu kez Rusya'dan değil de ABD'nin müttefiki İsrail'den geldiğinin anımsatılması üzerine, “Ben de size aynı soruyu soracağım, sizin elinizde belge var mı? Çok yakın müttefikimiz İsrail ile biz aynı fikirde değiliz. Dün de söyledim, bugün de söyleyeceğim. Petrol kaçakçılığı konusunda Türk hükümetini ile İŞİD'i aynı kefeye koyan varsayımları reddediyoruz. Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili bunun akılcı ve ekonomik olmadığını bütün çıplaklığıyla anlatıp, açıkladı. Edindiğimiz istihbaratlar bunu doğrulamıyor. Bu o bölgede petrol kaçakçılığı yapılmıyor demek değil. Ama, Türkiye'yi buna katmak mantıksız" diye konuştu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow