Yunanistan Merkez Bankası'nın yıllık raporunda "Yunan kalkınma modelinin artık sonuç vermediği ve ekonomik kalkınmanın sağlanması için cesur, yenilikçi değişiklikler yapılması gerektiğinin" kaydedildiği bildirildi.
Yunan basın yayın organları, Merkez Bankası'nın, Yunan ekonomisine ilişkin hazırlanan yıllık raporuna yer verdikleri haberlerinde, 2009 yılı içinde para darlığı yaşanabileceğini ve buna bağlı olarak işsizliğin artış gösterebileceğini duyurdu.
Raporun, bu olasılığa rağmen başka ülkelerin aksine
Yunanistan'ın, ekonomik faaliyetlerini artırmak amacıyla acil
bütçe politikası uygulama olanağına sahip bulunmadığı, çünkü borç maliyetinin daha da artma tehlikesinin bulunduğuna dikkatin çekildiği belirtilen haberlerde,
Yunanistan'ın, 2012 yılına kadar
bütçe açığını kapatmak ve kamu borcunu 10 yıl içinde Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 60'ı düzeyine indirmek amacıyla katı bir
bütçe politikası uygulaması gerektiği vurgulandı.
Yunanistan Merkez Bankası'nın raporunda, vergi kaçakçılığının engellenmesi, kamu sektörünün küçültülmesi ve aşırı harcamaların kısıtlanmasının önerildiği belirtilen haberlerde, böylece ekonomik açıdan zayıf kesimlerin desteklenmesi ve devlet yatırımlarının artırılması için kaynak sağlanacağına işaret edildiği belirtildi.
Raporda, sosyal güvenlik sisteminin yeniden düzenlenmesi, bu çerçevede erken emekliliğin sınırlanmasının gereğine de vurgu yapıldığı kaydedildi.