hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YTL'den TL'ye geçiş uygulaması başladı

    YTLden TLye geçiş uygulaması başladı
    expand

    Türkiye'de bu gece tedavüle çıkan Türk Lirası banknotlarla birlikte, 1 Ocak 2005 tarihinde paradan 6 sıfır atılması ve paranın önüne "yeni" kelimesinin eklenmesi ile başlayan süreç, bu ibarenin kaldırılması ile sonuçlanmış oldu.

    Tedavüle çıkan Türk Lirası banknotlar 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL, madeni paralarda 1, 5, 10, 25, 50 Kuruş ve 1 Liradan oluşuyor. Türk Lirası
    banknotlarda 12 güvenlik önlemi bulunuyor.

    Yeni Türk Lirası'ndaki "yeni" ibaresi kaldırılarak Türk Lirası'na geçilirken paranın değer ölçüsünde bir değişiklik olmayacak, paranın sadece ismi değişecek.

    Halen kullanılan Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paralar 2009 yılının sonuna kadar geçerli olacak. 2009 yılı boyunca YTL ve Türk Lirası banknot ve madeni paralar birlikte tedavül edecek.

    Vatandaşların halen kullanılan banknot ve madeni paraları, diledikleri zaman yeni paralarla değiştirebilmesi için bir yıllık birlikte dolaşım süresi
    öngörüldü. Para değişimi işlemlerin doğal akışı içerisinde gerçekleşecek.

    Birlikte tedavül dönemi olan 2009 yılı boyunca tüm banka şubeleri, kasalarında Türk Lirası banknot ve madeni para olması durumunda değişim yapacak.

    Ancak, YTL banknotlar 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl, madeni paralar ise 1 yıl boyunca (zaman aşımı süresince) Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilebilecek.

    ATM'ler


    TL banknotların ebatları ATM, sayım makineleri gibi cihazların ebatlarla ilgili sınırlamaları dikkate alınarak belirlendiğinden bu konuda herhangi bir sorun yaşanması beklenmiyor.

    Bugünden itibaren 1 yıllık geçiş döneminde, otomatik para çekme makinelerinde (ATM) hem YTL, hem de TL banknot bulunabilecek. Para yatırmalı ATM'lere 2009 yılı boyunca YTL veya TL banknot yatırılabilecek.

    Ancak, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren sadece TL banknotların kullanılması gerekiyor. Nakit ödemeler ister YTL, ister TL banknotlar ile yapılsın, bugünden sonra kayıtlar TL üzerinden yapılacak.

    ATM'lerden Türk Lirası çekebilmek için ATM'lerin TL'ye uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Türkiye'de tüm ATM'lerin TL'ye uyumlu hale getirilmesi için zamana ihtiyaç bulunduğundan, bugünden itibaren Türk Lirası'na dönüşümü tamamlanmış olan ATM'lerden Türk Lirası banknot çekilebilecek. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren ATM'lerden sadece TL banknot alınabilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow