hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Büyüme konusunda gizli bir revizyon yok"

    Büyüme konusunda gizli bir revizyon yok
    expand

    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2009 yılı bütçesindeki büyüme hedefinde gizli bir revizyon çalışmasının olmadığını açıkladı. Unakıtan, "Gizli bir şey yapılmaz, yapılırsa açık açık yapılır" dedi.

    Kemal Unakıtan Eskişehir'in Seyitgazi ilçesindeki Bor ve Etnografya Müzesi'nin açılış törenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Unakıtan, 2009 yılı büyüme rakamlarıyla ilgili revizyon çalışması olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, "Gizli bir şey yapılmaz. Ne yapılırsa açık, açık yapılır. Şu anda bir revizyon çalışması yok" diye konuştu.

    2009 yılı bütçesini Meclis'ten geçirdiklerini, orada gerekenleri söylediklerini ifade eden Unakıtan, "Ama ekonomi dinamiktir. Her zaman yeni tahminler yapılabilir. Bunları gayet normal karşılamak lazım. DPT, Hazine ve Maliye uzmanları ilgilenir. Bu konuda yapılacak çalışma kamuoyu ile her zaman paylaşılır. Ama şu anda bir revizyon çalışması yok" dedi.

    Bakan Unakıtan, büyüme hedefinin yüzde 4'de kalıp kalmayacağına ilişkin soru üzerine de "Ben bütçeyi geçirdim. Ama ekonomik gelişmeler süreklidir. O bakımdan her zaman her şey yeniden gözden geçirilebilir. Böyle bir şey şu anda yok. Olunca paylaşırız dedim" diye konuştu.

    Merkez Bankası'nın faiz indirimi


    Bakan Unakıtan, Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indiriminin nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de, "Fevkalade iyi değerlendiriyorum. Çünkü faizlerin düşmesi ekonomideki ivmeyi fazlalaştırır. Dikkat ettiğiniz gibi diğer ülkelerde faiz düşürüyor. Bunların sebebi piyasaları canlandırmaktır. Piyasaların canlandırılması ekonominin büyümesine yardımcı olur. O bakımdan fevkalade iyidir. Enflasyonun düşmesine paralel olarak Merkez Bankası faizleri düşürdü. Bu güzel bir gelişme. İyi karşılıyorum ve kendilerini tebrik ediyorum" dedi.

    Bakan Unakıtan, faiz indiriminin bütçeye etkisinin olup olmayacağının sorulması üzerine ise "Çok olur. Çünkü biz bütçesinde faiz ödemeleri çok olan bir ülkeyiz. Maalesef yüksek faiz ödüyoruz. Bunun acısını da bütçemizde görüyoruz. Faizlerin düşük olması bizdeki faiz yükünün de düşmesine sebep olacak. Bu bize Türkiye olarak, kamu maliyesi olarak fevkalade olumlu yansıyacak" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow