hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez'den ekonomiye 3 milyarlık nefes

    Merkezden ekonomiye 3 milyarlık nefes
    expand

    Merkez Bankası (MB), bankaların aracılık maliyetini azaltmak ve Türk parası kredilerde görülen artışı desteklemek amacıyla yüzde 6 olan zorunlu karşılık oranını 1 puan azaltılarak yüzde 5'e çekti. Bu indirim sayesinde bankalar karşılıklardan serbest kalacak 3.3 milyar liralık bir kaynağa kavuşacak. Şimdi ise asıl soru bu kaynağın kredilere mi yoksa Hazine kağıtlarına mı gideceği sorusu.

    Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tebliğine göre, zorunlu karşılık oranları, Türk parası yükümlülüklerde, yüzde 6'dan, yüzde 5'e, yabancı para yükümlülüklerinde de, yüzde 11'den, yüzde 9'a indirildi.

    Tebliğ, 2 Ekim 2009 tarihli zorunlu karşılık cetvelinden geçerli olmak bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

    MB'den "zorunlu karşılık" açıklaması...


    Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, bu oranların, likidite koşulları ve kredi piyasası gelişmelerinin izleyeceği seyre bağlı olarak gerekli görülmesi halinde, her iki yönde de tekrar ayarlanabileceği vurgulandı.

    Açıklamada, küresel piyasalarda yaşanan krizin etkisiyle bankacılık sektörünün yurtdışından fonlama imkanlarının daralması ve artan ihtiyatlılık nedenleriyle kredi arzının azaldığı, belirsizliklere ve yavaşlayan iktisadi faaliyete bağlı olarak kredi talebinin gerilediği, sonuç olarak kredi piyasasının küçüldüğü belirtildi.

    Ancak, para politikası faiz oranlarında 2008 Kasım ayından beri devam eden indirimlerin son dönemde piyasa faizlerine daha fazla yansımaya başladığı ifade edilen açıklamada, Merkez Bankası'nın Türk parası ve döviz likiditesine ilişkin aldığı önlemler ile küresel piyasalarda risk algılamasındaki olumlu gelişmelerin desteğiyle, kredilerde sınırlı da olsa bir toparlanmanın gözlenmeye başlandığı kaydedildi.

    Açıklamada, şöyle denildi:
    "Bu dönemde aracılık maliyetlerini azaltmak ve piyasaya kalıcı likidite sağlamak yoluyla Türk parası kredilerde kaydedilen artış eğilimini desteklemek amacıyla, bankamızca şimdiye kadar alınan önlemlere ek olarak, halihazırda yüzde 6 olan Türk parası zorunlu karşılık oranı 1 puan azaltılarak yüzde 5 düzeyine indirilmiştir.

    Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan bu indirimle bankacılık sistemimize yaklaşık 3,3 milyar lira kalıcı likidite sağlanmış bulunmaktadır. Piyasadaki likidite miktarını kalıcı olarak değiştirmek için kullanılabilecek etkin araçlardan biri olan zorunlu karşılık oranları, likidite koşulları ve kredi piyasası gelişmelerinin izleyeceği seyre bağlı olarak gerekli görülmesi halinde, her iki yönde de tekrar ayarlanabilecektir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow