hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de GDO'lu ürün var mı?

    Türkiyede GDOlu ürün var mı
    expand

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın neredeyse kimseye danışmadan ve bir halkla ilişkiler çalışması yapmadan GDO'lu ürünlerle ilgili tebliği yayınlaması en çok yerli üreticileri vurdu.

    Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk'a göre, bir bilgi karmaşası içine düşen tüketici hangi üründe GDO olduğunu bilmediği için neredeyse tüm tarım ürünlerden uzak durma çabası içine girdi.

    Durum böyle olunca da hiçbir şekilde GDO'lu sebze-meyve üretmeyen yerli üretici zarar görmeye başladı.

    GDO'lu ürünler daha ucuz, daha dayanıklı ve daha yüksek verime sahip. Fakat ticari açıdan bu faydaları taşıyan GDO'lu ürünlerin sakıncaları konusunda henüz yeterli bilimsel bilgiye sahip değiliz.

    Hüseyin Motuk da, dünyada pek çok bilim adamı ve ziraat mühendisinin GDO'ların büyük sakıncaları olduğu konusunda hemfikir olduğunu söylüyor.

    Konya Ziraat Odası'nın da GDO'lu ürünlere karşı olduğunu ve Türkiye'ye girişinin yasaklanmasını istediklerini belirten Motuk, "Türkiye'de GDO'lu ürün üretilmiyor. Yaşanan GDO tartışmaları nedeniyle günahsız yerli üretici büyük zarar görmeye başladı" dedi.

    GDO hangi ürünlerde var?

    Motuk, GDO'lu ürünlerin ülkeye girişinin önceden de yasak olduğunu ama buna rağmen 8 yıldır GDO içeren soya, kanola, papaya, pamuk ve kolzanın ülkeye girdiğini söylüyor.

    GDO'lu mısır çocuk maması için nişasta ve nişasta bazlı şeker yapımında kullanılıyor. Soyadan ise pek çok süt ve ürünü üretilebiliyor. Yani GDO'lu ürünlerden uzak durmak isteyenler mısır ve soya kullanılarak üretildiğinden şüphelenilen ürünleri tüketmemeli!..

    Motuk'un verdiği bilgiye göre, eğer etikette aksi belirtilmemişse mısır, soya yağı, pamuk tohumu ve kanola yağı büyük ihtimalle GDO içeriyor. Bunlar yerine saf zeytin, hindistancevizi, susam, ayçiçeği, badem, üzüm çekirdeği ve yer fıstığı yağı tercih edilmeli. Mısır şurubu yerine kamış şekeriyle üretilmiş reçel, tatlı ve jöle alınmalı.

    Patlayan mısırlarda ise sıkıntı yok, çünkü genetiği değiştirilmiş patlamış mısır bulunmuyor.

    GDO'lu olduğundan yüzde 100 emin olunan tek meyve ise Hawaii'den gelen papaya bitkisi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow