hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Limak'a 350 milyon dolarlık kredi

    Limaka 350 milyon dolarlık kredi
    expand

    Limak'a İş Bankası ve Yapı Kredi tarafından 350 milyon dolarlık kredi sağlandı.

    Kredinin imzalandığı basın toplantısında verilen bilgiye göre kredi, Siirt Botan Çayı üzerinde yapımı devam eden Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralinin (HES) yapımında kullanılacak.

    466 milyon dolarlık bir yatırım olan baraj ve santral için sağlanan kredi 4 yılı geri ödemesiz olmak üzere 12 yıl vadeyle ödenecek.

    Aralık 2010'da enerji üretmesi hedeflenen Alkumru HES'in yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat enerji üretmesi bekleniyor.

    Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir
    , 267 megavatlık kurulu güce sahip projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 1 milyar kilovatsaatlik elektrik üretiminin gerçekleştirileceğini, bu miktarın da Siirt'in tüm ilçe ve köyleriyle tükettiği enerjinin 5 misli olduğunu söyledi.

    Projeyi 3 yıl gibi "çok kısa bir sürede" tamamlayarak, ilk enerji üretimini 2010 Aralık ayında gerçekleştireceklerini, tüm yatırımın ise 2011 Mayıs ayında tamamlanacağını ifade eden Özdemir, Alkumru Barajı'nın Ilısu Barajı'nın üçte biri büyüklüğünde olduğunu, bu yapım hızının da "Türkiye'nin tarihinde en hızlı yapım hızı rekoru" olacağını vurguladı.

    İnşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan 10 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayan tesisin işletme döneminde de bölge halkına istihdam sağlamaya devam edeceğini belirten Özdemir, "466 milyon dolarlık bu yatırım Siirt ve bölge ekonomisine 3 yıllık inşaat süresince bölgeden temin edilen mal ve hizmetlerle yaklaşık 50 milyon dolarlık bir değer sağlayacaktır. Projenin tamamlanmasıyla üretilecek enerji ülkemizin özellikle bu alanda yakaladığı ivmeye hız kazandıracak, enerji açığının kapatılmasına katkı sağlayacaktır" dedi.

    Özdemir, 4 yılı ödemesiz 8 yılı ödemeli 12 yıl vadeli kredinin "uygun koşullar" ile alındığını söyledi.

    Kredide 4 yıl ödemesiz dönemin baraj ve santralin inşaat dönemi olarak düşünülmesine rağmen, inşaatı 3 yıl gibi bir sürede bitirmeyi planladıkları için 9 yıllık bir ödeme süresinin söz konusu olacağını belirten Özdemir, "Bugün dahi o kredi şartlarını bulmamız söz konusu değil. Bugün almadığımız için pişman değiliz, çok mutluyuz. Bugün alsaydık krediyi daha iyi şartlarda alamazdık. Biz bankaların huzuruna çıktığımızda cebimizden 50 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Eğer biz bugün Türk sanayicisi, işadamı olarak, Türkiye olarak krizi teğet geçirmişsek bunun bir numaralı nedeni bankalarımızın ciddi olması, varlıklarını önemli derecede Türk özel sektörüne kaydırmasıdır... Türkiye, krizi teğet olarak atlatmışsa bunun en büyük nedeni bankalar..." dedi.

    Nihat Özdemir, bir gazetecinin krediyi 2008'de almaya başlamalarına rağmen açıklamayı geciktirmelerini sorması üzerine de, krediyi aldıklarında Türkiye ve dünyanın küresel kriz nedeniyle "kavrulduğunu", o dönemde kredi lafının bile dile getirilmediğini ifade ederek, "O gün millet kavruluyorken, biz (böyle bir kredi aldık) diye ortaya çıkıp konuşmak istemedik" dedi.

    İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, yenilenebilir kaynaklı enerji projeleri başta olmak üzere enerji projelerinin İş Bankası'nın birinci önceliği olduğunu söyledi.

    Ersin Özince, bu tür projelerde hiçbir kısıt, limitlerinin olmadığını ifade ederek, "Şu anda İş Bankası'nın toplam 17 adet proje finansmanı var ve yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolarlık bir fon kullandırılmış olduğunu görüyoruz. Ancak şu anda bugün itibarıyla taahhüde girilmiş projeler de dikkate alındığında bu tutarın çok yakın bir gelecekte muhtemelen 6 ay içerisinde 1 milyar 650 milyon dolar seviyelerine çıkacağını tahmin ediyoruz. 300 milyon dolara yakın taahhüt edilmiş enerji finansmanı işimiz var. Bir çoğunun da görüşmeleri devam ediyor" dedi.

    Özince, İş Bankası'nın özellikle bu tür konsorsiyumlarda diğer bankalarla beraber olmaktan memnuniyet duyduğunu vurguladı.

    Ersin Özince, "bankaların reel sektöre kredi vermediği" söyleminin "çok sığ ve bayat" bir söylem olduğu görüşünü dile getirerek, "Türkiye'de bankacılıktaki sermaye ile bankacılık çok daha büyür. Bankalar bu kadar sermayeyi koymuşlarsa, iş yapmak ister, kredi vermek ister. Niçin bu kadar yabancı banka sermayesi geldi Türkiye'ye? Turistik amaçla gelmedi herhalde. İş yapmak için geldi. Bankalar büyüyemezse, bankacılık kredi verip büyüyemeyecekse bu kadar sermaye Türkiye'ye fuzulidir. Geldiği gibi de gider" şeklinde konuştu.

    Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın
    ise, enerji kaynaklarında dışa bağımlılığın tüm ülkelerin çözmeye çalıştığı ortak bir sorun olduğunu dile getirdi.

    Açıkalın, özellikle elektrik alanında önümüzdeki günlerde yaşanabilecek sıkıntıların sadece ekonomik değil sosyal alanda da ciddi endişelere yol açacağını bildirdi.

    Açıkalın, Yapı Kredi Bankası olarak yüzde 85'i yenilenebilir, yüzde 15'i termik santrali olmak üzere 3 bin 500 megavat kurulu gücün de enerji finansmanında yer aldıklarını ifade ederek, "Şu anda enerji sektörüne sağladığımız finansman hali hazırdaki projeler de dahil 2,5 milyar dolara yaklaştı. Sadece üretim değil, dağıtım alanında da projelere katkımızı sürdürüyoruz. Bu alanda da Türkiye'nin ilk özelleştirilen elektrik dağıtım projesinin finansmanını tek başımıza gerçekleştirdik. Diğer dağıtım projelerinin konsorsiyumunda da diğer bankalarla büyük bir zevkle yer alıyoruz. Şu ana kadar elektrik dağıtım projelerine ayırdığımız toplam finansman 340 milyon dolar civarında" dedi.

    Açıkalın, konut kredilerine ilişkin, "Türk bankaları riski yönetme konusunda rüşdünü ciddi şekilde ispat etti. Orada (konut kredileri) problem yaratacak bir gelişme olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

    Açıkalın, konut kredilerinde tüketicilerin asıl giydirilmiş maliyetlere bakması gerektiğine dikkati çekti.

    Faik Açıkalın, Limak Holding'e sağlanan kredinin geç açıklanmasına ilişkin de, kredi verildiğinde bu tür tören ve açıklama yapılmasına bankaların değil krediyi alan şirketin karar verebileceğini, açıklanmak istememesi durumunda böyle bir bilginin "bankanın sırrı" olarak kalacağını ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow