hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektronik devlerinde kar-zarar tablosu

    Elektronik devlerinde kar-zarar tablosu
    expand

    Japon elektronik devi Sony, temmuz-eylül aylarını kapsayan 3. çeyrekte 26,3 milyar yen (289 milyon dolar) zarar açıkladı.

    Tokyo merkezli şirket, 2010 yılı mart ayında biten mali yıla ilişkin öngörülerini de revize ederek, daha önce 120 milyar yen (1,3 milyar dolar) olan zarar tahminini 95 milyar yene (1 milyar dolar) çekti.

    Sony, bir önceki mali yılda 98,9 milyar yen zarar etmişti. Şirket, çeyrek yılda, çekirdek elektronik ve cihaz bölümlerinde kara döndüğünü, ancak LCD televizyon ve bilgisayar oyunları çip bölümlerinin, fiyat rekabetinden etkilendiğini bildirdi.

    Samsung'un karı üçe katlandı

    Güney Koreli elektronik devi Samsung'un 3. çeyrek karı, geçen yılla kıyaslandığında üçe katlandı. Karın artmasında, bilgisayarlar için hafıza kartları ve düz ekran televizyonlardan mobil telefonlara tüketici ürünlerinde artan satışların etkisi oldu.

    Geçen yıl 3. çeyrekte 1,22 trilyon von kar eden şirket, bu yıl söz konusu çeyrekte 3,72 trilyon von (3,14 milyar dolar) kar elde etti.

    Şirketin Sözcüsü Reuben Staines, yaptığı açıklamada, şirketin çeyrek yıl net karının tüm zamanların rekorunu kırdığını söyledi. Bir önceki rekor 2004 yılının ilk çeyreğinde 3,14 trilyon yenle kırılmıştı. Şirketin satışları ise geçen yılla kıyaslandığında yüzde 29 artarak 19,3 trilyon vondan 24,86 trilyon vona yükseldi.

    Dünyanın en çok düz ekran televizyon, hafıza kartı ve LCD satan şirketi olan Samsung, mobil telefon piyasasında ise Finlandiyalı Nokia'nın ardından geliyor.

    Panasonic ve Toshiba kara geçti

    Japon elektronik üreticileri Panasonic ve Toshiba ise kara geçti.

    Osaka merkezli Panasonic, temmuz-eylül aylarını kapsayan 3. çeyrekte bir yıldan bu yana ilk kez 6,1 milyar yen (67 milyon dolar) kar etti. Şirketin satışları ise geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 20 düşerek 1,7 trilyon yen (19 milyar dolar) oldu. Yılın ilk yarısında şirketin net zararı 46,9 milyar yen (515 milyon dolar) olarak açıklandı.

    Toshiba ise 3. çeyrekte, maliyetleri kısması ve yüksek hafıza kartı satışları nedeniyle kara geçti. Bir önceki yıl 3. çeyrekte 26,9 milyar yen zarar açıklayan şirket, bu yıl söz konusu çeyrekte 100 milyon yen (1,1 milyon dolar) kar açıkladı. Şirketin çeyrek yıl satışları ise yüzde 13,9 düşerek 1,6 trilyon yen oldu. Toshiba, içinde bulunulan mali yıla ilişkin zarar tahminini ise 50 milyar yen olarak sabit tuttu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow