hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Defineciler mezarları buluyor, arkeologlar inceliyor

    Defineciler mezarları buluyor, arkeologlar inceliyor
    expand

    Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Defineciler Urartulara ait 25 mezar bulup tahrip ettiler, bizler onların buldukları mezarlarda inceleme yapıyoruz, şimdiye kadar üniversite olarak bulduğumuz bir Urartu mezarı yok" dedi.

    Yrd. Doç. Dr. Çavuşoğlu, Van ve çevresinin birçok uygarlığın izlerini taşıdığını ve Urartu medeniyetine başkentlik yaptığını ifade etti.

    Van'da Hititler, Persler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok kültüre ait izlerin bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, ancak önemli medeniyetlere ait tarihi eserlerin defineciler tarafından tahrip edildiğine dikkat çekti.

    Urartuların 3 bin yıllık eserlerinden biri olan Kalecik Kalesi'nin arka kısmında definecilerin 25 mezarı keşfederek tahrip ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Definecilerin ardından biz kalan eserler üzerinden ya da unuttukları kemik parçalarının üzerinden araştırma yapıyoruz. Üniversite olarak şimdiye kadar bulduğumuz bir Urartu mezarı yok. Definecilerin bulduğu 25 mezarda 120 kişinin gömüldüğünü tespit ettik" dedi.

    "Kazı izinlerinin geç gelmesi definecilere yarıyor"


    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda kazı izinlerinin erken gelmesi durumunda birçok Urartu mezarına definecilerden önce ulaşılacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "İzinler nisan ve mayıs ayında çıkmış olsa toprak yumuşak ve bu alanlarda bulunan mezarların yerleri belli oluyor. Defineciler bunu çok iyi biliyor" dedi.

    "Defineciler eliyle bırakmış gibi buluyorlar. Bir gece içeresinde mezarı tamamen tahrip ederek içerisini boşaltıyorlar" diyen çavuşoğlu, "Biz ulaşmış olsak Urartularda ölü gömme adetinin son halini bulmuş olacağız. 'Üzerlerinde ne tür takılarla gömülmüşler kefen kullanmışlar mı, erkek ve kadının gömülüşünde bir fark var mı, bir mezarda kaç kişi gömülüyor?' gibi soruların cevabını rahatlıkla bulabileceğiz" diye konuştu.

    "Urartu erkekleri küpe takıyor"


    Mezardaki kemik parçalarından yapılan incelemelerde Urartuların ortalama ömürlerinin 50 yaş olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Omuriliklerinden bunların çok ağır işlerde çalıştıklarını tespit ettik. Bir diğeri ise diş çürüklerinin yok denecek kadar az olduğunu iskeletlerde görüyoruz. Özellikle süt ve süt ürünlerinden çok güzel faydalandıklarını tespit ettik. En önemli özelliklerden bir tanesi de erkekler ve kadınların eski çağda takıları ortak kullanıyor olması. Mesela erkeklerin kolye, bilezik ve küpe taktıklarını görüyoruz. Kadınların saçlarına çok iyi baktıklarını estetiğe çok önem verdiklerini tespit ettik. Mezarı ilk biz açmış olsak daha fazla bilgiye ulaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.

    Geleceğe bırakılan en büyük mirasın her geçen gün defineciler tarafından tahrip edilerek yok edildiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Bunlardan en önemli tedbirlerin bir tanesi köyden bir vatandaşın devlet tarafından bekçi olarak görevlendirilmesidir. En etkili tedbirlerden bir tanesi bu. Köylüler özellikle definecilere karşı son zamanlarda çok dikkat ediyor. Gecenin bir vakti arıyorlar kaçak kazı olduğunu ihbarını veriyorlar. Bu eserler hepimizin. Sahip çıkılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow