hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp krizine yol açan genler bulundu

    Kalp krizine yol açan genler bulundu
    expand

    İtalyan bilim adamları, insanlarda risk faktörlerinden bağımsız olarak kalp krizine yol açan genleri tespit etmeyi başardı.

    İtalyan bilim adamları, insanlarda risk faktörlerinden bağımsız olarak kalp krizine yol açan genleri tespit etmeyi başardı.

    Buluşun, kalp krizinin klinik olarak tespit ve tedavisinde ve özellikle spor sahalarındaki ani ölümlerin önlenmesinde yeni bir dönemeç olduğu açıklandı.

    İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Parma Üniversitesi bilim adamları, erken yaşta kalp krizi geçiren 45 yaşın altında 1500 hastayı 10 yıl süreyle inceledi.

    Araştırma, anne veya babadan sadece birinin hastalık genlerini alanlarda kalp krizine yol açan koroner damar tıkanması riskinin yüzde 19 arttığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, hem anne hem de babasından hastalık genini alanlarda, yüksek kolesterol veya yüksek tansiyon gibi risk faktörleri bulunmasa dahi, kalp krizine yol açan damar tıkanıklığı riski yüzde 41 arttı.

    Bilim adamları, anne veya babası kalp krizi geçirmiş olan kişilere artık klinik testlerle gen muayenesi yaparak, bu genin kendilerinde de bulunup bulunmadığının tespit edilebileceğini duyurdu.

    Habere göre, yeni buluş özellikle de spor sahalarındaki ani ölümlerin önüne geçecek. Futbol, basketbol, koşu, yüzme gibi rekabetçi spor dallarıyla uğraşan kişiler artık bu gen testinden geçerek erken yaşta ani kalp krizinden korunabilecek.

    Testin yapılması da son derece kolay. Bunun için test edilecek kişiden kan örneği alınması yetiyor. Test yapılan kişide kalp krizine yol açan gen bulunduğu takdirde, bu kişi sürekli kontrol altında tutularak ve risk faktörleri en aza indirilerek kriz geçirmesinin önüne geçilebiliyor.

    Örnek olay


    2003 FIFA Konfederasyon Kupası'nda yarı final maçında Kamerun - Kolombiya maçının 71. dakikasında aniden yere yığılan Foé'yi ilk önce kimse dikkat etmedi.

    Ama Foé yerden kalkmadığı gibi hareket de etmiyordu. Hakem oyunu durdurduğunda Foé bilincini kaybetmişti. Kameralar Foé'yi gösterdiğinde Foé'nin gözleri bilinç kaybının etkisiyle yukarı doğru çok korkunç bir biçimde bakıyordu.

    Foé hemen hastaneye kaldırıldı. Bilinci sedyedeyken yerinde değildi.Kimse olan bitene bir anlam verememişti.Foé'den kötü haber maç sonunda geldi.Marc-Vivien Foé sahada kalp yetmezliğnden milyonlarca kişinin gözü önünde hayata gözlerini yumdu.

    Turnuva'nın en acı olayı geriye kalan maçları da etkiledi. Fransa-Türkiye maçı çok kötü ruh haliyle oynandı. Çünkü futbolcular birkaç gün önce yan yana oynadıkları arkadaşlarını kaybetmişlerdi. Fransa'nın ilk golünü atan Henry, parmağıyla gökyüzünü işaret ederek golü Foe'ye ithaf ettiğini anlatmaya çalıştı.

    Bu atmosferde Fransa-Türkiye'yi 3-2 yendi ve Kamerun ile finale çıktı. Maçı 1-0 kazanan Fransa, Kamerun'a bir de jest yaptı. Fransa Takım Kaptanı Desally kupayı Rigobert Song ile beraber kaldırdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow