hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HPV aşısı kadınları ileri yaşlarda da koruyor

    HPV aşısı kadınları ileri yaşlarda da koruyor
    expand

    Kolombiya Ulusal Kanser Enstitüsü'nde yapılan bir araştırmada, Human Papilloma Virüsünün (HPV) 4 tipine (6-11-16-18) karşı koruma sağlayan kuadrivalan aşının, bu virüsün bulaşmadığı 24-45 yaş arasındaki kadınlarda da etkili olduğu belirlendi.

    Kolombiya Ulusal Kanser Enstitüsünden Dr. Nubia Munoz ve ekibi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarının yer aldığı makale The Lancet isimli tıp dergisinde yayınlandı.

    Makalede, ilk evlilik yaşının yükselmesi, boşanma oranlarındaki artış ve son 30 yılda cinsel davranıştaki değişiklikler nedeniyle evlilik öncesi cinsel ilişki, orta yaşlarda yeni ilişki ve evlilik oranlarının arttığı belirtildi.

    Makalede, bu nedenle daha yaşlı kadınların cinsel ilişkiyle bulaşan rahim ağzı kanseri ya da diğer servikal hastalıklara neden olabilen HPV virüsüne karşı aşıdan yararlanma olasılığı bulunduğu ifade edildi.

    Çalışmada HPV 6, 11, 16 ve 18'in neden olduğu servikal hastalık, kanser ya da genital siğili olmayan bir grup kadına bu 4 tip virüse karşı koruma sağlamak amacıyla HPV aşısı yapıldı. Diğer bir grup kadına ise kontrol amacı ile görünüm olarak farksız fakat tamamen etkisiz plasebo uygulandı.

    Araştırma kapsamında virüsü taşımayan bin 615 kadın aşı, bin 607 kadın da kontrol grubu olarak belirlendi.

    Toplam 4 yıl sürecek araştırmanın açıklanan 2 yıllık sonuçlarına göre, HPV tiplerinden birine aşı grubundaki bin 615 kadının 4'ünde, plasebo grubundaki bin 607 kadının ise 41'inde rastlandı.

    Bu sonucun, kuadrivalan aşının 4 virüs tipine karşı yüzde 91 oranında etkin koruma sağladığını ortaya koyduğu bildirildi.

    Araştırmaya göre en fazla kanser yapan HPV 16 ve 18 tipleri ise aşı grubundaki bin 615 kadının ise 4'ünde, plasebo grubunda bin 607 kadının ise 23'ünde görüldü. Aşının bu iki virüs tipine karşı yüzde 83 oranında koruduğu belirtildi.

    Kuadrivalan aşıdan en fazla etkinliğin virüs tipleriyle karşılaşmadan önce elde edilebileceğine de işaret edildi.

    Araştırmaya katılan yetişkin kadınların 3'te 2'sinin çalışmanın başında HPV aşısındaki (6-11-16-18) tiplerle henüz karşılaşmadıkları, HPV pozitif bulunan kalan 3'te 1 oranındaki kadının büyük çoğunluğunun ise bu tiplerden sadece biriyle karşılaştığı belirtilerek, kadınların enfekte olmadıkları tiplere karşı korunmak amacıyla 4'lü aşıdan yararlanabileceklerine dikkat çekildi.

    Araştırmacılar, 4'lü aşının HPV türlerinin bulaşmadığı 24-45 yaş arası kadınlarda da etkili olduğuna işaret etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow