hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin ereksiyon haritası

    Türkiyenin ereksiyon haritası
    expand

    Türk Androloji Derneği ilginç ve ihtiyaç duyulan bir çalışmaya imza atarak Türkiye'nin ereksiyon haritasını çıkarttı. Bu haritaya göre sertleşmede en az sorunu İzmir yaşıyor. Araştırmaya göre Konya ili ise en çok sorun yaşayan il.

    Türkiye'de 25 il ve 13 ilçede, 15-82 yaş arasında 66 bin 670 erkeğin sağlık taramasından geçirildiği "Erkek Erkeğe Sağlık Konuşuyoruz Projesi" sonucunda, her 3 erkekten 2'sinin sertleşme problemi yaşadığı ortaya çıktı.

    Türk Androloji Derneği'nin Bayer'in katkılarıyla 6 ay önce başlattığı "Erkek Erkeğe Sağlık Konuşuyoruz Projesi"nin sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

    Basın toplantısını Ümit Aktan sununca...


    Proje sözcüsü Ümit Aktan'ın sunuculuğunu yaptığı basın toplantısına, Bayer'in Türkiye Müdürü Sebastian Guth, Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman, derneğin önceki Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, Bayer Erkek Sağlığı Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu ve Bayer Erkek Sağlığı Ürün Müdürü Sinan Aktan katıldı.

    Ümit Aktan, proje kapsamında 66 bin 670 erkeğin sağlık taramasının yapıldığını, 68 yaşına kadar hiç doktor görmeyen erkekleri doktorla tanıştırdıklarını belirterek, "6 ay boyunca erkek görmekten bıktım, karımın kıymetini anladım" diye espri yaptı.

    Türk Androloji Derneği'nin önceki Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu da 14 Ocak 2009 tarihinde İstanbul'dan başlayan projenin sonuçlarını aktardı.



    Türk erkeğinin sertleşme sorunu

    Proje kapsamında erkeklerin sertleşme sorunu için risk faktörü olan hastalıklar açısından tarama yapıldığını belirten Kadıoğlu, obezite ve metabolik sendrom açısından bel çevresi ve vücut kitle endeksinin ölçüldüğünü, şeker hastalığı açısından kan şekeri tahlillerinin yapıldığını, yüksek tansiyon açısından tansiyonlarının ölçüldüğünü anlattı.

    Taramaların proje kapsamında yaklaşık 8 bin kilometre yol kat eden TIR'ın içindeki sağlık ekibi tarafından yapıldığını ifade eden Kadıoğlu, her ilde ve ilçede de Ümit Aktan ve ekibinin erkekleri, kahvelerde ve iddia bayilerinde broşür dağıtarak bilgilendirdiğini söyledi.

    "Penis erkek sağlığının barometresi"

    Projenin Türkiye'de erkek sağlığı alanında yapılan en büyük tarama ve bilinçlendirme projesi olduğuna dikkati çeken Kadıoğlu, 25 il ve 13 ilçede, 15-82 yaş arasında toplam 66 bin 670 erkeğin sağlık kontrollerinin yapıldığını, proje boyunca "penisin erkek sağlığının barometresi olduğu"nun vurgulandığını kaydetti.

    Kadıoğlu, günümüz tıbbının geldiği noktada özellikle erkek cinsel sağlığı ile ilgili birçok ürünün olduğunu ve her derdin çaresi bulunduğunu belirterek, "Taramalar sonucunda ülkemiz erkekleri gerek yaşam koşulları, gerekse de beslenme bozukluğundan kaynaklanan cinsel fonksiyon bozukluğu sorunu yaşamaktadır" dedi.

    Ereksiyon sertlik derecesi ortalamanın çok altında


    Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye'de ortalama kilonun 86,44 kilogram, ortalama boyun 174,9 santimetre, ortalama bel çevresinin 97,82 santimetre (olması gereken değer 70-93), ortalama yüksek tansiyonun 123,88 (olması gereken değer 120 mmhg), ortalama tokluk şekeri 117,12 (olması gereken değer 140 mg/ml), ortalama vücut kitle endeksinin 33,72 (olması gereken değer 25 ve altı), ortalama ereksiyon sertlik derecesinin de 17,28 puan (olması gereken değer 22-25 puan) olduğunu bildirdi.



    En kilolu erkekler Konya'da

    En kilolu erkeklerin bulunduğu ilin 95,33 kilogram ile Konya olduğunu ve bunu 93,31 kilogramla Gaziantep ve 91,13 kilogramla Adana'nın izlediğini, en zayıf erkeklerin ise 75,46 kilogramla Antalya'da yaşadığını ve bu ili 76,56 kilogramla Trabzon ve 78,3 kilogramla Mersin'in takip ettiğini belirten Kadıoğlu, en uzun boylu erkeklerin İzmir'de (1,81 santimetre), en kısa boylu erkeklerin ise Trabzon'da (1,68 santimetre) yaşadığını kaydetti.

    En dar belli erkekler

    En kalın belli erkeklerin Konya, Adana ve Kayseri'den, en dar belli erkeklerin ise Antalya, Trabzon, Zonguldak'tan çıktığını ifade eden Kadıoğlu, sağlık taramasından geçirilen erkeklerin vücut kitle endeksine göre yüzde 60'ının obez, yüzde 32'sinin kilolu ve sadece yüzde 8'inin normal olduğunu bildirdi.

    Kadıoğlu, en obez erkeklerin Konya'da yaşadığını, bu ili Adana ve Gaziantep'in izlediğini, sırasıyla Giresun, Ordu ve Rizeli erkeklerin ise iyi beslendiğini dile getirerek, projeye katılan erkeklerin yüzde 75'inin yüksek tansiyon şikayeti bulunduğunu söyledi.

    Yüzde 67 sertlik sorunu yaşıyor

    Projenin, her 3 Türk erkeğinden 2'sinin sertleşme problemi yaşadığını ortaya koyduğunu vurgulayan Kadıoğlu "Sağlık kontrolünden geçirilen erkeklerin yüzde 67'sinin sertleşme sorunu yaşadığını, yüzde 33'ünün de yaşamadığını tespit ettik. Sertleşme sorununun en az İzmir'de, en fazla Konya'da görüldüğü ortaya çıktı.

    İzmir'i Antalya ve Trabzon, Konya'yı ise Gaziantep ve Adana izliyor" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow