hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Savcı Öz'den Tuncay Güney'e 37 soru

    Savcı Özden Tuncay Güneye 37 soru
    expand

    Tuncay Güney, Ergenekon soruşturması çemberine alınıyor. Soruşturmayı yürüten savcı Zekeriya Öz, Tuncay Güney'e 37 soru yöneltti. Öz, hazırladığı soruları Kanada adli makamlarına gönderdi.

    Verdiği ifadelerin Ergenekon soruşturmasında dayanak olduğu belirtilen Tuncay Güney, savcı Öz'ün sorularına muhatap oldu. Zekeriya Öz, Kanada'da bulunan Tuncay Güney'e sorulması için hazırladığı 37 soruyu Kanada adli makamlarına gönderdi.

    İşte o sorular...

    -Özgeçmişinizi anlatınız.

    - Ergenekon terör örgütüne yönetilen soruşturma kapsamında, günümüze kadar gözaltına alınan ya da hakkında yasal işlem yapılan şahıslardan kimleri tanıyorsunuz? Bu şahıslar ile ilgili ne tür bilgilere sahipsiniz?

    -Soruşturma kapsamında birçok örgüt mensubunun yanı sıra şahsınızdan da çıkan 'Ergenekon, Lobi, Devletin Yeniden Yapılandırkası vb.' örgütsel dokümanları kim/kimler, ne zaman ve ne amaçla hazırlamıştır. Bu dokümanların hazırlanmasında kimin/kimlerin talimatı söz konusudur? Bu dokümanlarla ilgili bildiklerinizi anlatınız.

    - Bahse konu örgütsel dokümanlar dışında, benzer ne tür dokümanlar hazırlanmıştır? Bu dokümanları kim ya da kimler hangi amaçla hazırlamıştır? Açıklayınız

    -Ergenekon terör örgütünün özellikle yönetim kadrosu başta olmak üzere, genel yapısı hakkında bildikleriniz nelerdir?

    - Ergenekon terör örgütüne yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında gözaltına alınan Veli Küçük, A. Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Muzaffer Tekin, İlhan Selçuk, Doğu Perinçek ve Kemal Yalçın Alemdaroğlu isimli şüphelilerin, örgüt içerisindeki konumlarınızı anlatınız.

    -Mülakatta, sizin "Bakın! Veli Paşa der ki; -Mustafa Kemal bu ülkeyi çetelerle kurdu – Veli Paşa bu hücre yapılanmasını çok iyi bilir çok temkinlidir" şeklinde beyanda bulunduğunuz görülmüştür. Veli Küçük'ün bu söylemleri ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.

    -Yürütülen soruşturma kapsamında, gerek ele geçirilen dokümanların incelenmesinden gerekse elde edilen diğer delillerden; Ergenekon terör örgütünün belirlediği hedefler doğrultusunda mevcut siyasi yapı,bürokrasi, medya, sivil toplum kuruluşları ve çıkar amaçlı suç örgütleri üzerine re-organizasyon çalışmaları yaptığı ve bu kesimleri kendi çıkar ve amaçları doğrultusunda yönlendirdiği tespit edilmiştir. Örgütün bu yöndeki çalışmaları hakkında bildikleriniz nelerdir?

    -Ergenekon terör örgütünün başlıca finans kaynakları hakkında ne tür bilgilere sahipsiniz? Ergenekon terör örgütünün finans kaynakları içersinde "USİAD" isimli oluşumun rolü nedir? USİAD'ın kuruluşu ve oluşumu hakkında bildiklerinizi anlatınız. Ayrıca Ergenekon terör örgütüne maddi destek sağlayan kişi ya da kuruluşlardan bildiklerinizi anlatınız.

    - Ergenekon terör örgütünün mafya yapılanması ile ilgili faaliyetleri hakkında bildikleriniz nelerdir?

    - Şahsınızla yapılan mülakatın birçok yerinde Veli Küçük'ün başta Sedat Peker, Sami Hoştan, Ali Yasak, Kürşat Yılmaz gibi suç örgütü liderleri ile yakın ilişki içerisinde bulunduğunu, özellikle Sedat Peker'e ayrı bir önem atfettiğini, ancak Veli Küçük'ün bu ilişkileri sağlarken kendisini çok iyi kamufle ettiğini beyan etmektesiniz. Veli Küçük'ün çıkar amaçlı suç örgütleri ile arasında nasıl bir ilişki vardır? Hangi suç örgütleri ile ilişki içerisindedir? Bu ilişkinin sebebi nedir? Ergenekon terör örgütünün çıkar amaçlı suç örgütleri ile ilişkisini Veli Küçük'ten başka sağlayan kimse var mıdır?

    -Yine 2001 yılından şahsınızla yapılan mülakatta, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in ve ona bağlı bulunan suç örgütünün diğer suç örgütlerinden farklı bir yapısının bulunduğunu, Veli Küçük ile Sedat Peker arasında ayrı bir hukukun bulunduğunu, Veli Küçük'ün organize suç örgütleri üzerindeki kontrolünü Sedat Peker vasıtası ile sağladığını beyan ettiğiniz görülmektedir. Veli Küçük'ün Sedat Peker'e ayrı bir önem atfetmesinin ve diğer suç örgütü liderlerinden ayrı tutmasının sebebi nedir? Bu konudaki bildiklerinizi anlatınız? Veli Küçük, mevcut organize suç örgütleri üzerindeki kontrolünü Sedat Peker ile sağlarken, diğer taraftan kendisi ve yakın çevresi için maddi çıkar sağlamış mıdır? Bu konuda bildiklerinizi anlatınız.

    - Söz konusu mülakatta siz, geniş olarak; Veli Küçük'ün "JİTEM" aracılığı ile özellikle doğu bölgesindeki uyuşturucu faaliyetlerine atıf yaparak bu faaliyetlerde Sami Hoştan'un üstlendiği rolden ve bir dönem Kısmetim-1 gemisinde yakalanan uyuşturuculara değinmektesiniz.

    -Ergenekon terör örgütü ve Veli Küçük'ün ulusal/uluslar arası uyuşturucu trafiğinde ne tür bir rolü vardır?

    -Hüsamettin Türkmen kimdir ? Veli Küçük'ün bu şahısdla ne tür ilişkisi vardır? Bildiklerinizi anlatınız

    - Mülakatın devamında; Fransız İstihbarat Örgütü'nün (OJD)Türkiye'deki uyuşturucu faaliyetleri ile ilgili olarak Sami Hoştan ile görüşmek istemesinden ve Sami Hoştan'ın bu konu ile ilgili olarak size "Veli abiye sor eğer bir şey varsa Veli abi açıklasın" şeklinde cevap verdiğinden bahsetmektesiniz. Türkiye'deki uyuşturucu trafiği ile ilgili olarak Fransız istihbarat örgütü neden sizin aracılığınızla Sami Hoştan ile görülmek istemektedir? Bu konu ile ilgili olarak Veli Küçük'ün ne tür girişimleri olmuştur?

    - Ergenekon terör örgütünün medya alanındaki faaliyetleri ve bu alanda özellikle Cumhuriyet gazetesinin ele geçirilmesi, Ulusal Kanal'ın kurulması ve daha sonraki süreçte bu kuruluşların birleştirilmesi projeleri ile ilgili bildikleriniz nelerdir?

    - Örgütün medya ayağındaki bu faaliyetlerinde Gürbüz Çapan ve İlhan Selçuk nasıl bir rol üstlenmiştir?

    -Veli Küçük Ergenekon terör örgütünün hedeflerine yönelik olarak yurt içi ve yurt dışındaki siyasi gelişmeler ile ilgili olarak ne tür faaliyetlerde bulunmuştur?

    - Ergenekon terör örgütünün mevcut diğer terör örgütlerine yaklaşımı ve bu terör örgütleri üzerindeki etkinliği nedir? Öncelikle Ergenekon terör örgütünün PKK, Hizbullah, DHKP/C terör örgütleri ile ilişkilerini, bu ilişkileri kimlerin nasıl ve hangi amaçla sağladığını anlatınız. Ergenekon terör örgütünün belirtilen örgütlerden başka terör örgütleri ile irtibatı var mıdır? Var ise ayrıntılı olarak açıklayınız.

    - 2001 yılında İstanbul emniyetindeki mülakatınızda; yapmış olduğunuz bazı çıkarımlardan Hizbullah terör örgütünü Teoman Koman ile Veli Küçük'ün birlikte kurduğunu, hatta söz konusu terör örgütü mensuplarının Jandarma Genel Komutanlığı'nda eğitildiklerine dair bir takım fotoğrafların Doğu Perinçek'e gönderildiğini beyan etmektesiniz.. Hizbullah terör örgütünün kurulumu, genel yapısı ve işleyiş biçimi hakkında ne tür bilgilere sahipsiniz? Örgüt mensuplarının eğitimi ile ilgili olarak Doğu Perinçek'e gönderildiğini söylediğiniz fotoğraflar hakkında bildiklerinizi anlatınız.

    - Söz konusu mülakatta; bölücü terör örgütü PKK'nın kuruluş aşamasında Doğu Perinçek ile PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'ın ittifak yaptığını hatta bu ittifakın halen devam ettiğini beyan etmektesiniz. Bölücü terör örgütü PKK'nın kuruluşunda Doğu Perinçek'in ne tür bir katkısı olmuştur? Bu konu hakkında bildiklerinizi anlatınız.

    - Veli Küçük'ün özellikle Giresun ili başta olmak üzere görev yaptığı bölgelerdeki terör yapılanmaları ile arasında bir ilişki var mıydı? Bu konuda sizinle herhangi bir bilgiyi paylaştı mı?

    -Şahsınızla yapılan mülakatta; bazı gazetecilerle birlikte Kuzey Irak'a geçiş yaptığınızı, bu geçiş esnasında 12 bin adet silahın bölgesel Kürt yönetimine ve PKK'ya teslim edilmek üzere sevkinin gerçekleştirildiğini beyan etmektesiniz. Söz konusu sevkiyat hangi yılda yapılmıştır? Sevkiyat sırasında yanınızda kimler vardı? Bu konu ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.

    -Yine silah sevki konusu ile ilgili olarak, bölgede bulunan bölücü terör örgütü PKK mensubu Cemil Bayık ve Murat Karayılan'ın yurtdışına çıkış yapmak için sizin vasıtanız ile Veli Küçük'e haber gönderdiğinizden bahsetmektesiniz? Bu konuyu ayrıntılı olarak anlatınız?

    - Doğu Perinçek'in bahse konu silah sevkiyatındaki rolü nedir?

    - PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye teslim sürecinde, Veli Küçük ve Doğu Perinçek'n herhangi bir çalışması olmuş mudur? Bu konu ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.

    - Yine aynı süreç içinde PKK elebaşının avukatlarının Veli Küçük yada Doğu Perinçek ile görüşme girişimleri olmuş mudur? Bu konu ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.

    - Veli Küçük herhangi bir şekilde Azerbeycan'a silah teminin ve Azerbaycan'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili bir çalışması olmuş mudur? Bu konu ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.

    - Veli Küçük o dönemlerde PKK'nın mensubu olan Selim Çürükkaya'nın Lübnan üzerinden Avrupaya geçişini sağladığını? Bu konu ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.

    - Şahsınızla yapılan mülakatta siz, terör örgütü DHKP_C ile alakalı olarak, DHKP_C'nin Bedri Yağan ve Dursun Karataş liderliğinde iki gruba ayrıldığını, Dursu Karataş grubunu emniyet mensubu Hüseyin Kocadağ'ın, Bedri Yağan grubunun ise askerlerin desteklediğini, özellikle Dev-Sol'dan DHKP-C'ye geçiş sürecinde örgütün MKYK'nın çoğunluğunu polislerin oluşturduğunuzu belirtmektesiniz. DHKP-C terör örgütünün kuruluş süreci ile yapısı ve işleyişi hakkında ne tür bilgilere sahipsiniz? Bu konuyu ayrıntıları ile anlatınız.

    -Mülakattaki beyanlarınızın bir yerinde, Özdemir Sabancı'nın öldürülmesi konusuna değinerek, bu cinayeti aslında Hüseyin Pepekal isimli yüzbaşının gerçekleştirdiğini bu cinayet ile ilgili olarakta Veli Küçük'ün basında çıkan haberlerin çoğunu manupüle ettirdiğini beyan etmektesiniz. Özdemir Sabancı ile ilgili olarak ne tür bilgilere sahipsiniz?

    - Veli Küçük ile Mahmut Yıldırm arasındaki ilişki nedir? Bildiklerinizi anlatınız

    - Tarihin bir çok döneminde ülkemizde çeşitli siyasi, ekonomik ve sosyal çalkantıların yaşandığı, bu çerçevede bir çok faili meçhul cinayetin işlendiği bilinmektedir. Şahsınızla yapılan mülakatta da sizin bu tür olaylara atıf yaparak, Uğur Mumcu, Eşref Bitlis, Cem Ersever gibi şahısların ölümlerinden bahsettiğiniz ve bu ölümler ile Ergenekon Terör örgütü arasında bir bağlantı olabileceği yönünde beyanlarda bulunduğunuz görülmektedir. Söz konusu olaylarla Ergenekon terör örgütü arasında bağlantı varmıdır? Bu konuda bildiklerinizi anlatınız?

    - Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümü ile ilgili olarak, Veli Küçük sizden manüple amaçlı haber yapmanızı istedi mi? İstedi ise nasıl bir haber yapmanızı istedi? Siz herhangi bir haber yaptınız mı?

    - Kamuoyunda "Susurluk kazası" olarak bilinen kaza ve sonrasındaki gelişmeler ile Ergenekon Terör Örgütü arasında ne tür bir bağ vardır?
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow