hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MEB e-sınav uygulamasına geçecek

    MEB e-sınav uygulamasına geçecek
    expand

    Milli Eğitim Bakanlığı'nca gerçekleştirilen sınavlarda "elektronik sınav" (e-sınav) uygulamasına geçiliyor. Bakanlık, gelecek ay ehliyet sınavını, pilot il belirlediği Ankara'da elektronik ortamda gerçekleştirecek.

    Milli Eğitim Bakanlığı, "ehliyet sınavı" olarak bilinen Motorlu Taşıt Sürücü Adayı Sınavı'nın (MTSS) elektronik ortamda yapılmasına ilişkin projenin
    teknik altyapı hazırlıklarında son aşamaya geldi.

    Böylece, bu sınav, adayların istedikleri zaman, randevu alarak girdiği ve bilgisayarda yöneltilen soruları yanıtladığı TOEFL, GMAT, IELTS gibi uluslararası sınavların yöntemiyle gerçekleştirilecek.

    İlk denemenin Ankara'da gelecek ay yapılması kararlaştırıldı.

    Buna göre, sınava katılacak aday, sürücü kursunu tamamladıktan sonra, belirlenen sınav merkezlerine başvurarak, önce randevu alacak. Aday, randevu saatinde sınav merkezine giderek, elektronik ortamda sınava girecek.

    Sınav soruları bilgisayar tekniğine göre hazırlanmış olacak. Adaylar, elektronik ortamdaki sınavda, klasik test sınavındaki şekiller ve çizimler yerine gerçekçi ve hareketli görüntüler eşliğinde hazırlanmış soruları yanıtlayacak.

    Adaylar, sınava girdikten en geç 1 saat sonra sınav sonucunu öğrenebilecek.

    E-sınav uygulaması Ankara'da yapılacak denemeden sonra diğer illere yaygınlaştırılacak. Elektronik ortamda sınava girebilmek için bilgisayar kullanabiliyor olmak gerekecek. Bilgisayar kullanmayı bilmeyenler için mevcut yazılı klasik test usulü uygulama, bir süre daha devam edecek.

    Ancak son aşamada, ehliyet sınavı tamamen elektronik ortamda düzenlenecek.

    "SBS ve DPY bu yöntemle yapılabilir"


    Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ehliyet sınavının bu şekilde yapılacak olması dolayısıyla hem zamandan hem de iş yükü ve maliyetten kazanç sağlanacağını ifade etti.

    Adayların, sürücü kursunu tamamladıktan sonra, sınavın yapılacağı tarihi beklemek zorunda kalmayacağına işaret eden yetkililer, kursu tamamlar tamamlamaz randevu alarak sınava girebileceklerini kaydetti.

    Yetkililer, sınav kılavuzu ve diğer evrakın dağıtımı ve basımı maliyetlerinin yanı sıra harcanan zaman ve emek ile "belirli bir günde insanların belli yerlere yığılmasına yol açan trafiğin de ortadan kalkacağını" belirtti.

    Ehliyet sınavı için hazırlanan bu projenin, "Görevde Yükselme" gibi diğer bazı sınavlarda da uygulanması planlanıyor.

    Bakanlık yetkilileri, "Belki çok ilerde, Seviye Belirleme Sınavı, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı gibi merkezi yapılan bütün sınavlar e-sınava dönüştürülebilir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow