hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'nin İstanbul adayı Kılıçdaroğlu

    CHPnin İstanbul adayı Kılıçdaroğlu
    expand

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayının Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı.

    Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında aralarında İstanbul, İzmir, Adana, Aydın ve Bursa'nın da bulunduğu bazı illerin belediye başkan adaylarını açıkladı.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Aydın'da ise halen bu ilden milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Özlem Çerçioğlu'nun aday gösterileceğini açıklayan Baykal, bazıları daha önce kamuoyuna duyurulan belediye başkan adaylarını tek tek sahneye davet ederek tanıttı.

    Buna göre CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Murat Karayalçın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aziz Kocaoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sena Kaleli, Eskişehir Büyükşehir Belediye başkan adayı Aydın Güngör, Adana Büyükşehir Belediye başkan adayı Soner Çetin, Kastamonu Belediye Başkan adayı Müjgan Alagöz, Antakya Belediye Başkan adayı İris Şentürk, Erzincan Belediye Başkan adayı Nuran Uygun oldu.

    CHP'nin aday adayları Ercan Karakaş ve adaylık için ismi geçenlerden CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Kemal Kılıçdaroğlu'nun başarısı için çalışacaklarını söyledi.

    KILIÇDAROĞLU: "TOPBAŞ DOSYALARINI AÇACAĞIM"

    Kılıçdaroğlu, basın toplantısından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı; "dürüst siyaset anlayışını İstanbul'da da sürdüreceğini" ifade etti.

    Basında uzun süredir kendisinin aday olacağına ilişkin haberler yer aldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Dolayısıyla benim için sürpriz olmadı" dedi.

    Kılıçdaroğlu, "İstanbullulara hesap vereceğim. Ben İstanbul'un simitçisini, çaycısını, balıkçısını, esnafını, sanayicisini seviyorum. Onlara hizmet etmek benim için bir onurdur. Daha önce 12 yıl İstanbul'da kaldım. İstanbullulara elimden geldiğince bürokrat olarak hizmet verdim. Bu kez de bir politikacı olarak hizmet vermekten de onur duyuyorum" dedi.

    Kemal Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Sayın Topbaş'la da düello yapacak mısınız?" sorusuna, "Sayın Topbaş ile ilgili, yeri ve ortamı olduğu zaman dosyaları açacağım. Kendisi arzu ederse elbette tartışırız. Uygar ölçüler içinde tartışmak benim için büyük bir keyiftir. Umuyorum Sayın Topbaş için de keyif olur" karşılığını verdi.

    Kılıçdaroğlu, aynı gazetecinin, "Elinizde yeni belgeler var mı?" sorusu üzerine de "İstanbul, bu konuda çok bereketli bir alan. Öyle söyleyeyim..." dedi.



    CHP'nin web sitesinde Kılıçdaroğlu

    Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 1948'de Tunceli Nazimiye'de doğdu. Babasının adı Kamer, annesinin adı Yemuş'tur.

    Ekonomist ve Maliyeci; Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi.

    Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzmanı, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı, Bağ - Kur Genel Müdürü, SSK Genel Müdürü olarak görev yaptı.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü. Hacettepe Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olarak ders verdi. İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliğine getirildi. Değişik gazete ve dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesinin yanı sıra ayrıca üç kitabı yayınlandı. Ekonomik Trend Dergisi tarafından verilen "Yılın Bürokratı" ödülünü aldı.

    22. Dönem İstanbul Milletvekili.

    Orta Düzeyde Fransızca bilen Kılıçdaroğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.

    Belgelerle konuşan vekil

    Kemal Kılıçdaroğlu şöhretini bir anlamda siyasete girmeden önce yaptığı mesleğe borçlu. Kılıçdaroğlu, Maliye Bakanlığı'nda eski bir hesap uzmanıydı. Orada kazandığı tecrübeyi siyasete de taşıdı. Yolsuzlukla suçladığı rakiplerinin karşısına belgelerle çıktı.

    İlk dosya AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli hakkındaydı. Kılıçdaroğlu, Dişli'nin rüşvet karşılığında iş takibi yaptığını iddia etti. İddialar kamuoyunda tartışılırken Şaban Dişli partideki görevinden istifa etti. Dişli'nin istifasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan istedi, yorumları kulislerlerde dolaştı.

    Kemal Kılıçdaroğlu'nun ikinci yolsuzluk iddiası yine AKP Genel Başkan Yardımcılarından Dengir Mir Mehmet Fırat'la ilgiliydi.

    Kılıçdaroğlu, Fırat'ı uyuşturucu kaçakçılığıyla, hayali ihracat yapmakla suçladı. Tartışmanın tarafları canlı yayında karşı karşıya geldi. Kılıçdaroğlu suçladı, Fırat iddialara cevap verdi. Meclis çatısı altındaki bu tartışmayı tüm Türkiye izledi.

    Bu tartışmadan iki hafta sonra Dengir Mir Mehmet Fırat genel başkanlık görevinden ayrıldı. Fırat istifasına gerekçe olarak sağlık sorunlarını gösterdi.

    Kemal Kılıçdaroğlu son olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i hedef aldı, Gökçek'i doğalgaz sayaçlarıyla ilgili ihalede yolsuzluk yapmakla suçladı. Canlı yayında Kılıçdaroğlu'nun karşısına bu kez Gökçek oturdu. Gökçek, sık sık Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını böldü.

    Kılıçdaroğlu'nun siyasette yıldızını parlatan bu 3 tartışma oldu.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için en güçlü rakipleri Kemal Derviş ve CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'di. CHP'nin yoklamalarında onun ismi açık ara önde çıktı. Genel Başkan Deniz Baykal'ın tercihi de ondan yana oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow