hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fahri Trafik Müfettişliği kaldırılıyor mu?

    Fahri Trafik Müfettişliği kaldırılıyor mu
    expand

    "Fahri Trafik Müfettişleri" hakkında düzenleme yapmayı düşündüklerini ifade eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, fahri müfettişlikten memnun olmadığını söyledi.

    İçişleri Bakanı Beşir Atalay, değişiklik yapılması gündemde olan Karayolları Trafik Kanunu'nda şoför esnafının mağdur olmasına yol açacak hiçbir konunun yer almayacağını söyledi.

    Ankara Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği öncülüğünde, Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası, Ankara Umum Servis Araçları Odası, Ankara Minibüsçüler Odası ve Ankara Özel Halk Otobüsleri Odasınca 1. Ankara Şoför Esnafı Kurultayı Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

    Kurultaya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar, AK Parti Ankara İl Başkanı Halis Bilge, oda başkanları ile şoför esnafı
    katıldı.

    Atalay, kurultayda yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta katıldığı toplantıda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez ile arasında yaşanan gerginliği hatırlatarak, parti olarak tavırlarının aynı olduğunu ifade etti.

    Atalay, "Biz hiçbir konuda eğip bükmeyiz. Kendi özel hayatımızda hangi ilkelerimiz varsa siyasette de böyleyiz" dedi.

    İçişleri Bakanlığı olarak Türkiye'nin daha güvenli ve daha huzurlu bir toplum olması için çalıştıklarını ifade eden Atalay, bütün suç türlerinde ciddi bir azalma görüldüğünü, özellikle taksicileri ilgilendiren gasp, cinayet ve kapkaç gibi olayların düştüğünü kaydetti.

    Atalay, Karayolları Trafik Kanunu'nun değiştirilmesi için bürokratların çalışmalarına devam ettiğini, ancak henüz taslak aşamasına gelinmediğini bildirdi. Söz konusu çalışmalarla ilgili çeşitli söylentilerin kendisine de yansıtıldığını ifade eden Atalay "konuya el koyduğunu" belirtti.

    Bakan Beşir Atalay, hangi kanun olursa olsun, kendilerini ilgilendiren sivil toplum kuruluşları ile görüşülmeden taslağının Meclis'e iletilmeyeceğini söyledi.

    Kurultayda şoförlere de seslenen Atalay, Karayolları Trafik Kanunu değişiklik çalışmalarına ilişkin olarak, "Sizin mevcut haklarınızda ve uygulamada bir milim bile geri gidiş olmaz" diye konuştu. Kanunun yenilenmesi, bazı değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Atalay, ancak şoför esnafının mağdur olmasına yol açacak hiçbiri konunun kanunda yer almayacağını söyledi.

    Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin sözkonusu kanun hakkındaki raporunu değerlendireceğini de ifade eden Atalay "Minibüslerde fazla yolcu alınırsa yolcu başına ayrı ayrı ceza. Böyle bir şey olmaz. Bu nereden çıkıyorsa yanlış. Ceza puanları konusunda ben notlarımı aldım bunları inceleyeceğiz. Şoför esnafı lehine burada yapılması gereken her şeyi yapacağız. Trafik ile ilgili çalışmalar önemli, niye? Yılda yaklaşık 10 bin kişi trafik kazasında ölüyor. Biz iki yıllık çalışmalarımızla bunda yüzde 20'lik bir azalma sağladık ama hedefimize ulaşamadık" dedi.

    "Fahri Trafik Müfettişleri" hakkında düzenleme yapmayı düşündüklerini de ifade eden Atalay, "Fahri müfettişlik, ben bundan hoşnut değilim. Bakanlığa geldiğimden beri fahri müfettişliğin iyi yürümediğini biliyorum. Bu kanunda ya bunu kaldıracağız ya da çerçevesini, yetkisini çok iyi çizeceğiz. Uluslararası standartlara da bakacağız" diye konuştu.

    Fenni Muayenelerle ilgili şoför esnafının kendileri için hafta sonu bir gün ayrılması şeklindeki taleplerini değerlendiren Atalay, bu taleplerin gerçekleştirilebileceğini, konuyu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşeceğini söyledi.

    Kaza yapan vatandaşların kendi aralarında tutanak düzenleyerek anlaşmalarına imkan sağlayan düzenleme hakkında da bilgi veren Atalay, "Uygulamanın başladığı 1 Nisan 2008 tarihinden bugüne kadar 630 bin 835 maddi trafik kazasının meydana geldiğini, bu kazaların 469 bin 363'ünde (yüzde 73.4) tarafların kendi aralarında anlaştıklarını, sadece 170 bin 472'sinde polisin çağrıldığını" ifade etti.

    Uygulamayı başarılı olarak değerlendiren Atalay, "5 dakikada vatandaşlar kendi aralarında anlaşıyorlar ve trafiği açıyorlar, bu da trafiğin rahatlamasını sağlıyor" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow