hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP açılımları Meclis'te tartışma yarattı

    CHP açılımları Mecliste tartışma yarattı
    expand

    CHP'nin çarşafın ardından Kuran kursu açılımı Meclis'te tartışma yarattı. İnsan Hakları Komisyonu'nda DTP ve CHP'li milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı. AKP'li milletvekilleri ise, açılıma destek verdi, ama CHP'yi de eleştirdi. Ama CHP Grup Başkanvekilleri, "Yanlış anlaşıldı, hedef kurs açmak değil yer tahsisi" açıklamasını yaptı.

    CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen'in Kuran kursu açılımı, parti içinde tartışma yarattı.

    DTP'li Akın Birdal, komisyonda CHP'li milletvekillerine, "Kenan Evren danışmanınız yapıldı sizin. En fazla Kuran kursunu o açmıştı" eleştirisinde bulundu.

    CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Birdal'ın sözleri üzerine kameraların önünde tartışmamak için önündeki mikrofonu iterek susmayı tercih etti.

    AKP Samsun Milletvekili Cemal Yılmazdemir, kapatma davası sürecini hatırlattı, "Birileri yapınca suç, birileri yapınca makul anlayışına karşıyım" dedi.

    Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret eden CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Anadol ise,  "Ortada bir açılım yok" açıklamasını yaptılar.

    Anadol, "Sefa Sirmen yanlış anlaşıldı. Kuran kursu açmaya tek yetkili makam diyanettir" dedi; yapılmak istenenin, yasal kurslara yer tahsis edilmesi olduğunu belirtti.

    Hakkı Süha Okay da, "Din eğitimi, kurumlar aracılığı ile verilmelidir. Belediye için açılım değil, görevdir" yorumunu yaptı.

    Sirmen: "Proje yanlış yorumlandı"

    CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen de, "CHP'nin kuran kursu açılımı"yla ilgili "İnandığım için bu projeyi gündeme getirdim ama projenin takdimi biraz farklı oldu, bu proje 'Her mahalleye kuran kursu' değil, kuran kursu da verilebilecek 'Her mahalleye mahalle evi' projesidir" dedi.

    Sirmen, projeye tepkilerin, projenin yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını söyledi, "Mahalle evinde emeklilerimiz orada gazete, dergi, kitap okuyup, sohbet ederek vakit geçirebilecek. Öğrencilerimiz okul çıkışlarında etüt yapabilecek, ders çalışabilecek. Hazırlık kursları, dil kursları, bilgisayar kursları verilebilecek çok amaçlı bir mahalle evi olacak. Bunun içinde de yaz tatillerinde Kuran öğrenmek isteyenlere, anlamını bilmek isteyenlere müftülüklerle işbirliği yapılarak, onların tayin edeceği eğitmenlerce Kuran da öğretilebilecek. Konu bundan ibaret" dedi.

    Kuran kursu konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını, suistimaller olabildiğini öne süren Sirmen, yatılı okullar adı altında açılan Kuran kurslarının farklı amaçlara hizmet edebildiğini savundu.

    Söz konusu Kuran kurslarında çocukların can güvenliği bulunmadığını da iddia eden Sirmen, geçen yıl Konya'da yatılı Kuran kursunun çökmesi sonucu 16 çocuğun yaşamını yitirdiğini anımsattı.

    Yazıcıoğlu: "Diyanet'in hizmetinde bir aksaklık yok"

    Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu ise, CHP'nin Kuran kursu açılımını değerlendirdi; "Dini konular hassas konulardır, öteye beriye çekilmesi doğru değil" dedi.

    Yazıcıoğlu CHP'nin çarşaf ve Kuran kursu açılımlarını partinin mevcut politikalarının aksi olarak niteledi, "Açılımların siyasi bir yanı yoksa taban bulur. Yoksa bugün olduğu gibi farklı mecralara gidebilir" dedi.

    Sait Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın denetim ve gözetimindeki Kuran kurslarında verilen hizmette bir aksaklık olmadığını da dile getirdi, "Aksaklık yok ki başka arayışlara girilsin" yorumunu yaptı.

    Yazıcıoğlu CHP lideri Deniz Baykal'ın, "Kuran kursları tarikatların elinde. Cumhuriyet karşıtı eğitim veriliyor" sözlerine de, "Gerçekle ilgisi yok" diyerek tepki gösterdi. Yazıcıoğlu, Kuran kurslarının yasalara uygun, Cumhuriyetin temel nitelikleriyle zıtlaşmayan bir yapıda hizmet verdiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow